Alles van KNOOPPUNT TV op het internet

KNOOPPUNT TV is voortgekomen uit VAN STIRUM TV, ‘het programma voor de Staatsliedenbuurt en de haar omringende wereld’. Dit werd opgericht in de tweede helft van 2013. September 2016 ging VAN STIRUM TV als KNOOPPUNT WESTERPARK op in KNOOPPUNT TV, ‘Berichten uit de Amsterdamse samenleving’. Ook zijn er onder de titel DE LEVENDE LETTER een aantal programma’s over ‘letteren in Amsterdam’ gemaakt. Verder zijn er ‘bijproducten’ als SDZ TV, gewijd aan de aan de Transformatorweg gelegen amateur-voetbalclub en HET GEZICHT VAN DE STAD over beeldhouwwerken in Amsterdam. Vrijwel alle producties zijn ook uitgezonden door SALTO TV. 

Zie ook de KNOOPPUNT TV-pagina van SALTO TV: https://www.salto.nl/programma/knooppunt/

Wij zijn per e-mail te bereiken via knooppunttv@icloud.com.

 

2022

DECEMBER

DE BUURT SPREEKT – Precies goed
 
KNOOPPUNT TV VERBINDT EN ONTWART!
 
Afgelopen oktober was het de Maand van de Verbinding. Het is nu alweer december maar het verbinden gaat natuurlijk gewoon door.
 
Deze opnames die Jacky Wolter maakte in de Nassaukerk zijn even blijven liggen, maar hier alsnog een impressie van de door Tanja Henn georganiseerde workshop FotoCollagesVerbindingen. De reportage eindigt met de voordracht van het gedicht ‘Precies Goed’.
 
 

NOVEMBER

KNOOPPUNT TV – Naar een jongerencentrum in West
 
Sabrina Grossman heeft een idee. Zij wil een breed opgezet jongerencentrum in Stadsdeel West realiseren. Of dat haalbaar is…? Je kunt het altijd proberen. Sabrina kwam naar het drukbezochte spreekuur van KNOOPPUNT TV en Jacky Wolter ondervroeg haar over het project, dat de naam ‘Project Paint the Whole Picture’ draagt.
 
Het spreekuur van KNOOPPUNT TV is iedere dinsdag van 12 tot 1 uur in de Filah (Van der Hoopstraat 43, Staatsliedenbuurt)
 
 
DE BUURT SPREEKT – De dame met de papegaai
 
 
DE BUURT SPREEKT – Hernieuwde liefde tussen Nemoland en de Schooltuinen?
 
Nemoland, het ‘best bewaarde geheim van het Westerpark’, heet tegenwoordig De Groene Hemel. Het ligt op het terrein van de Schooltuinen aan het Overbrakerpad. De verhouding tussen deze twee sympathieke organisaties was de afgelopen jaren enigszins getroubleerd, maar daar lijkt een einde aan gekomen te zijn.
 
De twee gesprekken die Jacky Wolter voor de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’ voerde met twee vertegenwoordigers van deze organisaties getuigt daar misschien van.
 
 
KNOOPPUNT TV – Wandelen met Tonny Alberti
 
Tonny Alberti is de zoon van Willy Alberti, en de broer van Willeke. Hij beheert de nalatenschap van zijn vader en organiseert rondwandelingen door de Jordaan. Jacky Wolter liep voor KNOOPPUNT TV mee, en stelde vast dat het legendarische café Rooie Nelis al geruime tijd leeg staat, en dat de toekomst ervan onzeker is.
 
 
COMMISSIEVISIE – Sabrina’s jongerencentrum
 
Sabrina Grossman heeft een idee. Zij wil een breed opgezet jongerencentrum in Stadsdeel West realiseren. Of dat haalbaar is…? Je kunt het altijd proberen en daarom sprak zij in bij de Stadsdeelcommissie West. Luistert u naar een geïnspireerde bewoner van ons stadsdeel.
 
 
DE BUURT SPREEKT – Jam bij de Parkwachter
 
 
KNOOPPUNT TV – Mokum tegen fascisme
 
Impressie van een demonstratie.
 
 
KNOOPPUNT TV – Behoud eens een boekhandel!
 
Reisboekhandel ‘Evenaar’, nu gevestigd in de Korsjespoortsteeg in Amsterdam, bestaat al meer dan dertig jaar. Maria Bastiaens is een van de steunpilaren die deze winkel al die tijd in stand hebben gehouden.
 

OKTOBER

1. KNOOPPUNT TV – HAAL ZE TERUG!!
 
 
2. KNOOPPUNT TV – Behoud eens een boekhandel!
 
Reisboekhandel ‘Evenaar’, nu gevestigd in de Korsjespoortsteeg in Amsterdam, bestaat al meer dan dertig jaar. Maria Bastiaens is een van de steunpilaren die deze winkel al die tijd in stand hebben gehouden.
 
Maar aan alles komt een eind. Volgend jaar zetten Maria en haar partner een punt onder het beheer van deze bijzondere winkel. Maar zij willen wel dat de boekwinkel in een of andere vorm blijft voortbestaan. Dat is een lastige opgave en daar is steun voor nodig. Brede steun vanuit de brede kring van mensen in Amsterdam die belang hechten aan boeken en cultuur.
 
Die steun wordt gezocht. KNOOPPUNT TV probeert een handje te helpen. Luistert u in deze reportage naar Maria Bastiaens.
 
 
3. KNOOPPUNT TV – Vincent in De Studio
 
De Studio aan de Haarlemmer Houttuinen is niet alleen een expositieruimte voor kunstenaars, het is ook een project dat als doel heeft kunstenaars met elkaar in verrbinding te brengen.
 
Vincent Mans is een van de initiatiefnemers van het project, maar hij is ook zelf beeldend kunstenaar en hij exposeert enkele van zijn schilderijen in deze kleine ruimte in het centrum van Amsterdam.
 
KNOOPPUNT TV ging een kijkje nemen en vroeg Vincent nader naar het project De Studio en naar de gedachten over zijn werk.
 
 
4. KNOOPPUNT TV – Charlottes hond
 
Begin dit jaar overleed de echtgenoot van schrijfster en beeldend kunstenares Charlotte Mutsaers. Haar hond was kort daarvoor gestorven. Zij ging dus op zoek naar een nieuw maatje. Waar en hoe ze die vond ziet u in deze reportage van Jacky Wolter, die Charlotte in het Westerpark tegen het lijf liep.
 
 
5. KNOOPPUNT TV – De Jordaankrant
 
‘Jordaan & Gouden Reael’ is de officiële naam van deze buurtkrant, maar gewoonlijk heeft men het over de Jordaankrant, aldus hoofdredacteur Frederique de Jong, die vanuit de verre Jordaan naar de Staatsliedenbuurt kwam om uitleg te geven. Jacky Wolter ontving haar tijdens het drukbezochte inloopuur van KNOOPPUNT TV, dat iedere week plaatsvindt in de Filah op dinsdag tussen 12 en 1 uur.
 
 
6. DE BUURT SPREEKT – Knoop in de buurt
 
Over bestaande en misschien toekomstige activiteiten in het Huis van de Buurt ‘De Koperen Knoop’ in de Staatsliedenbuurt.
 
 
7. KNOOPPUNT TV – De Bijstandsbond
 
De Bijstandsbond bestaat al sinds 1976 en staat mensen in een moeilijke inkomenssituatie bij. Jacky Wolter sprak met Piet van der Lende, die al sinds jaar en dag betrokken is bij de organisatie.
 
 
8. KNOOPPUNT TV – Het Muizenhuis
 
Ook zo dol op muizen? Ga dan eens kijken in Het Muizenhuis, Eerste Tuindwarsstraat in de Jordaan.
 
 
9. KNOOPPUNT TV – Blijf Oekraïners steunen!
 
Tanja is Oekraïense en draagt bij aan de organisatie Volunteers with No Limits, die goederen en geld inzamelt voor Oekraïeners hier en daar. Hier legt zij uit hoe ze aankijkt tegen de recente hernieuwde Russische agressie jegens burgers.
 
 
10. SPREEKPUNT – Over stijgende kosten en toenemende armoede
 
Jacky Wolter gaat voor de nieuwe KNOOPPUNT TV-rubriek ‘Spreekpunt’ in gesprek met voorzitter van de Huurdersvereniging Westerpark Daniel Bosch over stijgende kosten en toenemende armoede.
 
 
11. DE BUURT SPREEKT – Over welzijn, eenzaamheid en verlies
 
De Week van de Eenzaamheid is alweer voorbij. Maar de eenzaamheid blijft. En het verlies. Rest ons slechts welzijn.
 
Jacky Wolter besprak dit alles met diverse betrokkenen uit de buurt voor de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’.
 
 
12. KNOOPPUNT TV – Haal ze terug!
 
In kampen in Syrië bevinden zich kinderen die de Nederlandse nationaliteit hebben. Zij zijn nakomelingen van ouders die de fout hebben begaan zich aan te sluiten bij terroristische organisaties. Die kinderen kunnen daar niets aan doen, maar wel hebben zij op grond van internationale verdragen recht op bescherming van de Nederlandse overheid. Zij hebben recht aanwezig te zijn in Nederland met alle zorg die daar bij hoort. De Nederlandse regering werkt daar echter niet aan mee.
 
Daar komen sommigen tegen in actie. Op zaterdag 8 oktober verzamelden zij zich op de Dam in Amsterdam en daarvan ziet u hier een gefilmde impressie.
 
 
13. KNOOPPUNT TV – Raymon zoekt een huis
 
Raymon komt uit Nigeria en hij verkoopt nu de daklozenkrant bij een supermarkt in de Staatsliedenbuurt. Hij zoekt een huis. Een kamer mag ook.
 
 
14. KNOOPPUNT TV – De Jordaan spreekt verder
 
 
15. KNOOPPUNT TV – The Fool 2
 
Wie kleedde de Beatles? Dat deed ‘The Fool’, een kunstenaarscollectief dat in de jaren zestig een internationale reputatie verwierf en ontwerpen maakte voor tal van popmusici.
 
Barry Finch en Yosha Leeger, de ouders van Jade Moon Finch, maakten deel uit van The Fool en hij beheert hun nalatenschap. Deze zomer werd in een kleine galerie aan de Haarlemmer Houttuinen werk van The Fool getoond. KNOOPPUNT TV ging kijken en zal in een reeks korte reportages een beeld schetsen van wat The Fool was.
 
Volgend jaar wijdt Het Uur van de Wolf een uitzending aan The Fool. Hier ziet u The Fool 2, het tweede deel van de KNOOPPUNT TV-reeks.
 
 
16. KNOOPPUNTJE – Koken verbindt
 
 
17. KNOOPPUNT TV – Kijk eens omhoog!
18. KNOOPPUNT TV – Het Stoelenproject
 
Reportage over het Stoelenproject, de meest laagdrempelige avond- en nachtopvang van Amsterdam.

https://www.youtube.com/watch?v=0win2egfwpg

19. KNOOPPUNT TV NIEUWSDIENST – 3 oktober 2022

Shahzan Kolkman, medewerker van ‘De Koperen Knoop’, praat u bij over activiteiten die deze week aanvangen in het Huis van de Buurt.

 
20. KNOOPPUNTJE – ECHT SALTO!
 

SEPTEMBER

1. KNOOPPUNT TV – Durgerdam 600 jaar
 
Een muzikale impressie.
 
 
2. KNOOPPUNT TV NIEUWSDIENST – Badeend in het Meterhuis
 
 
3. KNOOPPUNT TV – De immer bouwende kerk
 
De Nassaukerk in de Staatsliedenbuurt is meer dan een plaats waar gelovigen op zondag samenkomen om naar een preek te luisteren. Hij heeft alle trekken van wat men een buurthuis kan noemen, wat wil zeggen dat er een grote variëteit aan activiteiten plaatsvindt die zich richt op buurt en maatschappij.
 
In deze reportage van KNOOPPUNT TV een kaleidoscopische impressie van een kerk die voortdurend meebouwt aan een betere samenleving.
 
 
4. KNOOPPUNT TV – Honderd keer ‘Niet te Koop’
 
Op zaterdag 24 september vond de honderdste actie van de actiegroep ‘Niet te Koop’ plaats. Deze actiegroep ageert wekelijks tegen de uitverkoop van sociale huurwoningen door woningcorporaties. De honderdste actie vond plaats op de Passeerdersgracht, waar corporatie Eigen Haard drie woningen voor 1,6 miljoen in de markt zet.
 
Ook wordt er bericht over een nieuw op te richten stedelijke huurdersvereniging, een initiatief van onder andere Huurdersbelang Zuid. Maar is dit niet wat Huurders Netwerk Amsterdam al doet? Een bestuurslid van deze organisatie, ook aanwezig op de Passeerdersgracht, reageert.
 
Dit eerder trieste dan vreugdevolle jubileum werd opgeluisterd door de Fanfare van de Eerste Liefdesnacht.
 
 
5. KNOOPPUNT TV – De GGD voor je deur
 
Het zal je maar overkomen. Je ziet op je mobiele telefoon dat je een voicemailbericht hebt, je luistert, en je hoort dat de GGD voor je deur staat en naar binnen wil. De slotenmaker is in aantocht. Of je even wilt terugbellen. Je hebt toch een brief gehad waarin stond dat dit stond te gebeuren?
 
De GGD besluit niet naar binnen te gaan, hoewel ze een machtiging hebben om dat wel te doen. Een machtiging van wie? Van Stadsdeel West, zo blijkt uit het telefoongesprek dat Daniel Bosch voerde met een medewerker van de GGD. In dit verslag van KNOOPPUNT TV ziet u dit gesprek met het commentaar van Daniel daarop. Het was zijn woning waar we het hier over hebben. Een brief heeft hij nooit ontvangen.
 
 
6. KNOOPPUNT TV – En nog steeds is het oorlog
 
De hulpverleners in de Nassaukerk (Staatsliedenbuurt) die zich inspannen voor Oekraïners in Nederland en in Oekraine komen steeds weer met nieuwe plannen.
 
 
7. KNOOPPUNT TV – Ruth Hoeck, fotografe
 
Ruth Hoeck is fotografe en levert onder andere bijdragen aan de Staatskrant. Dezer dagen zijn een aantal van haar foto’s tentoongesteld in Huis van de Buurt ‘De Koperen Knoop’, waarbij de nadruk ligt op portretten van buurtgenoten.
 
 
8. KNOOPPUNT TV – Sportbuurt
 
Een impressie van sportieve gebeurtenissen in en rondom het Westerpark.
 
 
9. EEN IJSJE MINDER?
 
Pleidooi voor donatie.
 
 
10. COMMISSIEVISIE – Het Westerpark in de Stadsdeelcommissie West
 
Het nieuwe politieke seizoen is begonnen en de Stadsdeelcommissie West heeft zijn eerste vergaderingen achter de rug. In maart werd de commissie na de Stadsdeelverkiezingen ververst en dus mag verwacht worden dat deze commissie nu na het reces op stoom gaat komen voor de komende vier jaar.
 
Op 31 augustus kwam het Westerpark ter sprake in de commissie. Niet alleen sprak voorzitter Diego Pos in, ook de Partij voor de Ouderen zette de kwestie op de agenda. In dit verslag van de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘Commissievisie’ ziet u een samenvatting van deze discussie. De inspraak van Diego Pos heeft KNOOPPUNT TV al eerder apart gepubliceerd.
 
 
11. KNOOPPUNT TV – Mary’s verhaal
 
Mary was dakloos. Ze vond het zelfs leuk! Maar dat bleef niet zo. Hier doet ze haar verhaal.
 
12. KNOOPPUNT TV – The Fool 1
 
Wie kleedde de Beatles? Dat deed ‘The Fool’, een kunstenaarscollectief dat in de jaren zestig een internationale reputatie verwierf en ontwerpen maakte voor tal van popmusici.
 
De ouders van Jade Finch maakten deel uit van The Fool en hij beheert hun nalatenschap. Deze zomer werd in een kleine galerie aan de Haarlemmer Houttuinen werk van The Fool getoond. KNOOPPUNT TV ging kijken en zal in een reeks korte reportages met Jade een beeld schetsen van wat The Fool was.
 
Volgend jaar wijdt Het Uur van de Wolf een programma aan The Fool. Hier The Fool 1, het begin van de reeks.
 
 
13. KNOOPPUNT TV – Buurtblik
 
Een kaleidoscopische impressie van gebeurtenissen in de Koperen Knoop en de Filah.
 
 
14. KNOOPPUNT TV – Nieuwsdienst 9 september 2022
 
– Molen de Otter is te bezichtigen tijdens de Open Monumentendag dit weekend.
– Fannius Scholtenstraat 48 huis staat al maanden te koop. De website van de makelaar meldt iets anders.
 
 
15. KNOOPPUNT TV – Bomenpracht Van der Palmkade
 
Een project van bewoners van de Staatsliedenbuurt om vijf esdoorns meer ademruimte te geven. Het zou ons mensen ook wel eens ten goede kunnen komen.
 
 
16. DE BUURT SPREEKT – Lichtstroom
 
Het wordt weer vroeger donker. Tijd voor Buurtlicht!
 
 
17. KNOOPPUNT TV – Jofel Tuindorp
 
KNOOPPUNT TV-reporter Jacky Wolter kwam, niet voor het eerst, terecht in Tuindorp Oostzaan. Daar sprak zij met bewoonster Margot en met de dames van de winkel Jofel, die zich toelegt op gebruikte spullen.
 
 
18. KNOOPPUNTJE – ZWANENORGEL
 
 
19. KNOOPPUNT TV – Fré Cohen in Museum Het Schip
 
Tot en met 30 oktober is in Museum Het Schip de tentoonstelling ‘Fré Cohen: Vorm en idealen van de Amsterdamse School’ te bezichtigen. In deze reportage van KNOOPPUNT TV vast een indruk van deze veelzijdige, maar bijna vergeten kunstenares, die voornamelijk actief was als grafisch ontwerper.
 
 
21. DE BUURT SPREEKT – Nina en Nicole
 
Zou het de ’n’ van ‘nieuw’ zijn? Hoe dan ook, twee dames begonnen enkele maanden geleden iets nieuws in de Staatsliedenbuurt en het Westerpark. Jacky Wolter ging kijken hoe een en ander zich ontwikkelt.
 
 
22. KNOOPPUNTJE – Haringhap
 
 
23. KNOOPPUNT TV – Tranen voor Rhonda
 
De Beach Boys kunnen iedere vermelding op de kanalen van de Nederlandse publieke omroep gebruiken. Het werk van deze Amerikaanse band, die in de jaren zestig een maatstaf voor kwaliteit voor de Beatles was, is te weinig bekend in ons land en dat moet worden beschouwd als een historische vergissing. Een poging deze vergissing te corrigeren werd gedaan in het populaire quiz-programma ‘De Slimste Mens’, nota bene in de finale van deze spannende competitie. Daarin verklaarde jury-voorzitter Maarten van Rossem dat hij ‘tot tranen kan worden geroerd’ door het Beach Boys-nummer ‘Help Me Rhonda.’ In deze montage van KNOOPPUNT TV vindt u een samenvatting van dit historische moment.
 
 
24. COMMISSIEVISIE – Inspraak Vrienden van het Westerpark
 
Het nieuwe politieke seizoen is begonnen en de Stadsdeelcommissie West heeft zijn eerste vergaderingen achter de rug. In maart werd de commissie na de Stadsdeelverkiezingen ververst en dus mag verwacht worden dat deze commissie nu na het reces op stoom gaat komen voor de komende vier jaar.
 
Van dit momentum maakte de vereniging ‘Vrienden van het Westerpark’ gebruik om zich te presenteren. Voorzitter Diego Pos maakte gebruik van het recht op inspraak en ging in op vragen van commissieleden. In dit verslag van de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘Commissievisie’ ziet u de complete inspraak. Deze werd gevolgd door een agendapunt van de commissie waarin het Westerpark ook centraal stond. Een samenvatting daarvan volgt later.
 
 

 

AUGUSTUS

1. DE BUURT SPREEKT – Massage en pindasoep
 
Jacky Wolter ging langs bij de Buurtboerderij ‘Ons Genoegen’ aan de Spaarndammerdijk en voerde daar enkele zeer gevarieerde gesprekken.
 

2. ECHTE WINKELS – Royal Hair Palace

Een echte winkel, wat is dat? KNOOPPUNT TV hanteert daarvoor de volgende, overigens vage criteria. Een echte winkel heeft iets van een thuisgevoel. Men herkent je als je er binnenstapt, en jij herkent degene die jou helpt. Een echte winkel is ook niet al te groot en geeft je niet het gevoel dat je er zo snel mogelijk weer weg wilt. Een echte winkel is ook geen sjabloon; hij is niet ingericht volgens de dictaten van een verafgelegen hoofdkantoor of volgens het dwingende stramien van wat men franchising noemt. Echte winkels worden niet gesteund door buitenlands durfkapitaal. Echte winkels blokkeren de stoep ook niet. Is kapper Royal Hair Palace in de Staatsliedenbuurt zo’n echte winkel? Oordeelt u zelf.
 

3. DE BUURT SPREEKT – Raymond

Raymond komt uit Nigeria. Nu verkoopt hij de Daklozenkrant bij een supermarkt in de Staatsliedenbuurt. Hier zijn verhaal.
 

4. DE BUURT SPREEKT – Over stemmen

Sophia Kwikkel is logopediste. Frieda van Galen, onze nieuwe kracht bij KNOOPPUNT TV, sprak met haar over dit vak. Zijn wij ons eigenlijk wel bewust van de kracht van onze eigen stem?
 

5. KNOOPPUNT TV – Bilderdijkpark

Impressie van het Bilderdijkpark waar Jacky Wolter onder andere Nick van het nieuwe restaurant Ikaria Park ontmoette.

https://www.youtube.com/watch?v=7uJx0GflhjQ

6. DE BUURT SPREEKT – De laatste ijsberg
 
Kunstenares Godelieve Smulders heeft haar werkplaats bij de Tweede Nassau-ateliers in de Staatsliedenbuurt. Een werk van haar is uitverkoren om te worden getoond tijdens de KlimaatExpo ’22 in Museum de Fundatie in Zwolle, die in september van start gaat. Wat dat voor werk is? Jacky Wolter ging vast even kijken voor de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’. Kijkt u even met haar mee.
 
 
7. DE BUURT SPREEKT – Een dakloze en een Jehova’s Getuige
 
Dakloze Peter, die al meerdere malen werd geïnterviewd door Jacky Wolter, verbleef een tijd bij het Leger de Heils, maar heeft eindelijk uitzicht op een woning. Verder komt Jehova’s Getuige Saul aan het woord.
 
 
8. DE BUURT SPREEKT – Sunday Market Westerpark
 
Niet iedereen is blij met omhekte festivalactiviteiten in het Westerpark, maar tegen de maandelijks terugkerende Sunday Market lijken weinigen bezwaar te hebben. Hier een impressie van twee dames die petten en Mexicaanse kunstvoorwerpen verkopen tijdens dit sympathieke evenement. Een reportage van Jacky Wolter voor de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’.
 
 
9. KNOOPPUNT TV – Dure dierendokters
 
KNOOPPUNT TV gaat onderzoek doen naar de vraag waarom behandeling van een ziek huisdier vaak zo duur is. Is dat wel nodig? Waarom zijn de verschillen in kosten soms zo groot? Moet er niet een breed gedragen ondersteuningsfonds komen? Hier het relaas van twee honden.
 
 
10. DE BUURT SPREEKT – Naar een nieuwe bokszak (Vervolg)
 
Enkele maanden geleden berichtte KNOOPPUNT TV over een vernielde bokszak in het Westerpark. Ben de Dood maakte zich bij de gemeente sterk om dit te herstellen. Jacky Wolter liep Ben tegen het lijf en informeerde hoe het er mee staat.
 
 
11. DE BUURT SPREEKT – Een gekraakte woonboot
 
Heeft een eigenaar van een ruimte die geschikt is voor bewoning het recht deze leeg te laten staan en zelfs te verwaarlozen in een stad waar woonruimte schaars is? Gaat privébezit hier boven het gemeenschappelijk belang van behoorlijke volkshuisvesting? Hoe liggen hier juridische overwegingen ten opzichte van morele?
 
Dat zijn vragen die opkomen als we kijken naar de woonboot die gelegen is aan Van Bosschepad 14 in de Staatsliedenbuurt. Deze woonboot werd onlangs gekraakt en in een publicatie hebben de krakers gewezen op het probleem van leegstand. KNOOPPUNT TV zou de eigenaar van deze boot graag aan het woord laten over deze problematiek. Ook zullen wij contact zoeken met de advocaat die de krakers vertegenwoordigt. De krakers zelf wilden niet voor de camera verschijnen.
 
 
12. DE BUURT SPREEKT – Blindengeleidehond mishandeld
 
Anoesjka is slechtziend en heeft een hond nodig die haar door de publieke ruimte loodst. Tot twee keer toe werd haar hond agressief bejegend waardoor hij niet meer naar behoren zijn werk kan doen. Hier haar verhaal.
 
 
13. COMMISSIEVISIE – Voedselpark Amsterdam in de Stadsdeelcommissie Nieuw-West
 
Komt er een voedselpark in de Lutkemeerpolder of wordt het toch een bedrijventerrein? In juli werd de kwestie besproken in de Stadsdeelcommissie Nieuw-West. Nienke Binnendijk van Voedselpark Amsterdam sprak in. Een samenvatting van de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘Commissievisie’.
 
 
14. DE BUURT SPREEKT – Asturdam
 
Keramist Noemí Lafuente komt uit de Spaanse streek Asturië, maar in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt heeft zij haar eigen plaats waar kan worden tentoongesteld, vervaardigd en onderwezen. Jacky Wolter zocht haar op voor de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’.
 
 
15. DE BUURT SPREEKT – Sportpark
 
Er zijn nogal wat sportactiviteiten in het Westerpark. Een impressie van de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’. Ook komt het onderhoud van de tennisbaan ter sprake.
 
 

JULI

 
1. KNOOPPUNT TV – Help Oekraïne!
 
De inzamelactiviteiten ten behoeve van Oekraïners in de Nassaukerk in de Staatsliedenbuurt komen op gang. Onlangs vond een officiële opening plaats. Jacky Wolter ging voor KNOOPPUNT TV een paar keer kijken. Men kan er woensdag t/m zaterdag terecht van 16 tot 20 uur.
 
 
2. KNOOPPUNT TV – Valentina
 
Het afgiftepunt voor goederen ten bate van Oekraïne in de Nassaukerk is geopend, en KNOOPPUNT TV gaat regelmatig polshoogte nemen. Jacky Wolter sprak met Valentina, die nog maar enkele maanden geleden rustig woonde in de Oekraïense stad Cherson. Cherson is nu bezet door het Russische leger.
 
 
 
3. DE BUURT SPREEKT – Roerdompen en reigers
 
Er is een roerdomp in het Westerpark gesignaleerd, en dat schijnt iets bijzonders te zijn, aldus Sieb, wellicht de bekendste dakloze in de buurt. Luister naar zijn eloquente betoog over deze reigerachtige, dat wordt gevolgd door een eerder uitgezonden reigertweestrijd in de Spaarndammerbuurt.
 
 
4. COMMISSIEVISIE – 81 Bomen
 
Eenentachtig bomen staan in Stadsdeel West op de nominatie om te worden gekapt. Misschien zijn daar goede redenen voor, misschien moet er in sommige gevallen nog eens goed naar zo’n besluit worden gekeken. Van belang is dat de burger duidelijk en tijdig wordt geïnformeerd over dergelijke besluiten zodat hij/zij zo nodig gebruik kan maken van zijn/haar recht op bezwaar.
 
Met de communicatie over deze bomen lijkt het vanuit de gemeente niet allemaal soepel te zijn verlopen, en daarom plaatste Anneke Veenhoff (GroenLinks) de kwestie op de agenda van de Stadsdeelcommissievergadering van 12 juli. Hier een samenvatting van de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘Commissievisie’.
 
 
5. COMMISSIEVISIE – Combiwel en de buurt
 
Sinds jaar en dag hebben de Stichting Buurtambassadeurs en de Huurdersvereniging Westerpark hun vaste plaats in Huis van de Buurt ‘De Koperen Knoop’. Men kan daar binnenlopen en om hulp vragen waar het woningzaken betreft, maar ook om assistentie als je als oudere niet weet hoe je on line een ijskast moet aanschaffen..
 
De Koperen Knoop wordt beheerd door Combiwel, een door de Gemeente Amsterdam gesubsidieerde welzijnsorganisatie. Het is ‘een maatschappelijke organisatie die er is ‘voor Amsterdammers en Amsterdammertjes’, aldus het jaarverslag 2021. Dat klinkt goed, maar uit een brief die genoemde stichting en vereniging onlangs ontvingen blijkt dat zij hun werkruimte binnen enkele weken moeten verlaten om plaats te maken voor wat een ‘volwaardig flexkantoor’ wordt genoemd. De vraag doemt op of hier sprake is van commerciële exploitatie van een ruimte die bestemd is voor sociale doeleinden?
 
Daniel Bosch van de Stichting Buurtambassadeurs en de Huurdersvereniging Westerpark maakte gebruik van de mogelijkheid om in te spreken bij de Stadsdeelcommissie West. Hier een samenvatting van deze inspraak op 12 juli van de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘Commissievisie’.
 
 
6. DE JORDAAN SPREEKT – Het Vachtje
 
KNOOPPUNT TV was al eerder op bezoek bij dierenwinkel Het Vachtje in de Jordaan. En verslaggeefster Jacky Wolter heeft er altijd wel verrassende ontmoetingen en doet er opmerkelijke ontdekkingen.
 
7. DE BUURT SPREEKT – Uitnodigingen
 
 
8. KNOOPPUNT TV – Kapleed
 
Eenentachtig bomen staan in Stadsdeel West op de nominatie om te worden gekapt. Misschien zijn daar goede redenen voor, misschien moet er in sommige gevallen nog eens goed naar zo’n besluit worden gekeken. Hoe dan ook, uiterste zorgvuldigheid in deze is noodzakelijk. Aan die zorgvuldigheid wil KNOOPPUNT TV bijdragen.
 
Hier een impressie van een te kappen boom in de Visseringstraat in de Staatsliedenbuurt. Maar om welke boom gaat het precies?
 
 
9. DE BUURT SPREEKT – Groene vingers
 
Jacky Wolter trok met haar hond Max voor de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’ door de Ecowijk in de Staatsliedenbuurt. En daar trof zij buurtgenoten met groene vingers aan.
 
 
10. COMMISSIEVISIE – Een plan voor een plein
 
Het verdienmodel van de flitsbezorgers hapert. Tijdens corona konden zij het bezorggat dichtlopen en zich de markt inwurmen, en handige beleggers, altijd kien op de snelle dollar, stonden klaar het nodige kapitaal te fournisseren. Maar de donkere dagen van corona zijn voorbij – althans voor het moment – en de rente stijgt, en dan laten beleggers al snel hun ware gezicht zien. Daar komt bij dat het politieke en bestuurlijke klimaat in Amsterdam niet gunstig is voor de haastleveranciers. Dreigen er donkere wolken voor de flitsbezorger die zich eind vorig jaar aan het Van Limburg Stirumplein vestigde?
 
Stel dat deze ruimte inderdaad weer ter beschikking komt voor een ander doel, wat dan? Zou er misschien iets kunnen komen dat meer geworteld is in de plaatselijke samenleving dan een stallingsplaats voor consumptiewaar? Het kan nooit kwaad om daar over na te denken en ideeen daarover te verspreiden. Ursula Krone, bewoner van de Staatsliedenbuurt, deed dat, en liet van zich horen bij de Stadsdeelcommissie West. Hier een samenvatting van de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘Commissievisie’.
 
 
11. KANDINSKY MEETS KUIFJE
 
 
12. NATASJA GAAT NAAR INSULINDE
 
 
13. KNOOPPUNT TV SPREEKUUR – Het verhaal van Michel
 
Michel was een succesvol ondernemer totdat in 2008 de grote crisis kwam. En daarna ging echt alles fout. Hij kwam zijn verhaal vertellen bij het spreekuur van KNOOPPUNT TV.
 
 
14. DE JORDAAN SPREEKT – Buurtzorg Jordaan zoekt verpleegkundige
 
 
15. KNOOPPUNT TV – Het is nog steeds oorlog!
 
Jevgenia en Anna zijn beiden afkomstig uit Rusland en zetten zich vrijwillig in om Oekraïners bij te staan, hier en daar. ‘De laatste tijd krijgen we wel minder donaties’, verzucht Evgenia in deze reportage van KNOOPPUNT TV. Zijn we al aan het vergeten?
 
Vanaf aanstaande woensdag zit Help Oekraïne in de Nassaukerk naast de Kringloop.
 

JUNI

1. KNOOPPUNT TV – Dementie en mantelzorg
 
Impressie van een manifestatie in het Westerpark waar aandacht werd gevraagd voor dementie.
 
 
2. COMMISSIEVISIE – Buurtmozaiek
 
Ulla Krone en Lilian Fäustle hebben een plan om de centrale winkelstraat in de Staatsliedenbuurt te verfraaien. Op 28 juni presenteerden zij dit plan bij de Stadsdeelcommissie West. Hier een samenvatting van deze inspraak van de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘Commissievisie’.
 
 
3. KNOOPPUNT TV SPREEKUUR – …en de daklozen?
 
 
4. STAATSPOËZIE – Vergezicht
 
 
5. KNOOPPUNT TV – Langer zelfstandig wonen 55+
 
Onlangs organiseerde Stadsdeel West op het Van Oldebarneveldtplein in de Frederik Hendrikbuurt een informatiebijeenkomst over mogelijkheden voor 55-plussers om langer zelfstandig te blijven wonen. Jacky Wolter ging kijken voor KNOOPPUNT TV.
 
 
6. DUIZENDKNOOPPUNT TV
 
 
7. KNOOPPUNT TV – Flitsactie Henk Curièrekade Spaarndammerbuurt
 
Al bijna twee jaar organiseert de actiegroep ‘Niet te Koop’ flitsacties tegen de uitverkoop van sociale huurwoningen door woningcorporaties. Iedere zaterdagmiddag om klokslag drie uur duikt men ergens in de stad op met posters en megafoon om de aandacht te vestigen op deze alsmaar voortdurende ontwikkeling.
 
Op zaterdag 18 juni was men aanwezig in de Spaarndammerbuurt waar corporatie De Key een benedenwoning aanbiedt voor 475.000 euro. Jacky Wolter ging kijken voor KNOOPPUNT TV en sprak met de organisatoren en een buurtgenoot. https://www.youtube.com/watch?v=Ql4h2VtSZ7c
 
8. DE BUURT SPREEKT – Horecaleed en horecavreugd in de Staatsliedenbuurt
 
 
9. KNOOPPUNT TV – Beatles of Stones?!
 
Onder de rook van Station Sloterdijk ligt broedplaats ‘Tuin van Bret’. Daar vond onlangs een kleine maar opvallende tenstoonsteling plaats.
 
 
10. COMMISSIEVISIE – De DB-trilogie deel 3: Ester
 
In het derde deel van deze trilogie komt Ester Fabriek aan het woord, PvdA-kandidaat voor het Dagelijks Bestuur van Stadsdeel West. Na deze ontmoeting vond een geheime stemming plaats onder de Stadsdeelcommissieleden over de geschiktheid van de kandidaat-bestuurders. Dezen passeerden de auditie met met grote meerderheid van stemmen. Deze uitslag gaat nu als advies naar de Gemeenteraad, en het is aannnemelijk dat B en W zal overgaan tot benoeming van deze drie bestuurders.
 
Deze hoorzitting was kennelijk een onderdeel van een poging de zeven Stadsdeelcommissies meer handen en voeten te geven. (Of moet we tegenwoordig weer ‘bestuurscommissie’ zeggen? Wie het weet mag het zeggen.) Misschien dat deze bijeenkomsten zin hadden voor de leden van de commissie als eens soort kennismaking, en wellicht zijn er uit de uitspraken van de bestuurders in spe wat voornemens te destilleren waar men later op kan worden afgerekend. Vragen waarom de twee debutanten van zich zelf denken dat ze geschikt zijn voor deze functie hebben weinig zin; men zal in de praktijk moeten bewijzen of dat zo is. Een zekere braafheid en plichtmatigheid hangen dan ook als een sluier over deze vertoning. Laten we hopen dat de Stadsdeelcommissie de komende periode voor wat meer vuur zal zorgen en dat ze daartoe ook beter zal zijn uitgerust dan in de vorige periode. https://www.youtube.com/watch?v=AX0QF2UHQUk
 
11. DE BUURT SPREEKT – Horecaleed en horecavreugd in de Staatsliedenbuurt
 
 
12. ECHTE WINKELS – De ijssalon
 
De ijssalon van de familie Bertolini in de Staatsliedenbuurt… Nee, gaat u maar niet op zoek want hij is er niet meer. Al tientallen jaren niet meer, maar hij was er wel. En het was wat we een echte winkel noemen. KNOOPPUNT TV hanteert daarvoor de volgende, overigens vage criteria. Een echte winkel heeft iets van een thuisgevoel. Men herkent je als je er binnenstapt, en jij herkent degene die jou helpt. Een echte winkel is ook niet al te groot en geeft je niet het gevoel dat je er zo snel mogelijk weer weg wilt. Een echte winkel is ook geen sjabloon; hij is niet ingericht volgens de dictaten van een verafgelegen hoofdkantoor of volgens het dwingende stramien van wat men franchising noemt. Echte winkels worden niet gesteund door buitenlands durfkapitaal. Echte winkels blokkeren de stoep ook niet.
 
Dit is een echte winkel die geschiedenis is. Jacky Wolter sprak met Saskia Bertolini over deze geschiedenis, die wordt geïllustreerd met een flink aantal foto’s.
 
 
13. COMMISSIEVISIE – De DB-trilogie deel 2: Thomas
 
In het tweede deel van deze trilogie komt een ‘grote onbekende’ aan het woord, zoals Het Parool Thomas Hermans omschreef. D66 schoof hem naar voren om een van de drie bestuurders van Stadsdeel West te worden, en op 14 juni meldde hij zich bij de hoorzitting van de Stadsdeelcommissie West, waar de drie kandidaten zich publiekelijk voorstelden.
 
‘Verlengd bestuur’, zo omschrijft men het drie-persoonscollege dat de komende vier jaar het bestuur van Stadsdeel West zal vormen. Maar wat is dat, verlengd bestuur? Zijn dit uitvoerders van het beleid van het college van Burgemeesters en Wethouders dat de kandidaten heeft voorgedragen en hen formeel zal benoemen na goedkeuring van de Gemeenteraad? Of hebben zij zelf ook nog wat in te brengen? En wat is de rol van de Stadsdeelcommissie West in deze, de door ons gekozen ‘ogen een oren van de buurt’? Bij deze benoeming mocht de commissie, zoals we dat sinds vier jaar gewoon zijn, een advies uitbrengen. In dit geval ging dat in de vorm van een geheime stemming over de drie kandidaten.
 
De uitslag van deze stemming ziet u in de binnenkort te verschijnen derde aflevering van deze trilogie. Hier een samenvatting van ca. 15 minuten van het gesprek tussen kandidaat Thomas Hermans en de Stadsdeelcommissie West. https://www.youtube.com/watch?v=y35Au-yO9Mo
 
14. COMMISSIEVISIE – De DB-Trilogie Deel 1: Fenna
 
In de Stadsdeelcommissie West zeggen ze jij en jou tegen elkaar, dus wij van KNOOPPUNT TV mogen ook familiair zijn. Fenna is Fenna Ulichki en zij was de afgelopen acht jaar voor GroenLinks een van de drie bestuurders van Stadsdeel West. Onlangs werd zij door B en W voorgedragen voor een derde periode.
 
Aan een definitieve benoeming ging op 14 juni een hoorzitting bij de Stadsdeelcommissie vooraf, waar de drie kandidaten voor het Dagelijks Bestuur zich presenteerden en onderwierpen aan een aantal vragen. De hoorzitting werd afgesloten met een geheime stemming waarin men kon aangeven of men de kandidaten geschikt vindt. De uitslag van de stemming wordt als advies gestuurd naar de Gemeenteraad, waar uiteindelijk wordt besloten.
 
Voor elk van de drie kandidaten werden bij de hoorzitting 45 minuten uitgetrokken. De KNOOPPUNT TV-rubriek ‘Commissievisie’ doet in drie delen verslag van deze hoorzitting, en wel in de vorm van samenvattingen. In deze eerste aflevering komt Fenna Ulichki aan het woord. De twee andere afleveringen volgen binnenkort.
 
De nadruk bij deze samenvattingen lig op bestuurlijke zaken. Men kan zich namelijk afvragen wat het nut van dergelijke hoorzittingen is, en ook bij de ervaren stadsdeelbestuurder Ulichki valt wat ongemak te ontwaren. De hoorzitting is het gevolg van pogingen vanuit het gemeentelijk bestuur het fenomeen Stadsdeelcommissie meer body te geven. Of deze bijeenkomst daaraan bijdraagt moet een ieder voor zich zelf uitmaken. Of hij bijdraagt aan vertrouwen in en belangstelling voor de Stadsdeelcommissie bij de burger is een vraag die de bedenkers van deze nieuwigheid zich voor ogen dienen te houden.
 
 
15. KNOOPPUNT TV – De rauwe realiteit van Celine
 
Celine is een vrouw van begin twintig en ze heeft geen huis. Hier haar relaas.
 
 
16. COMMISSIEVISIE – Inspraak Suikerplein
 
Omwonenden van het Suikerplein hebben last van hangjongeren en horecagangers. Ook aan het groen en de speeltoestellen kan wel wat gedaan worden.
 
Enkelen van de bewoners maakten op 19 mei gebruik van de inspraakgelegenheid bij de Stadsdeelcommissie West. In de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘Commissievisie’ een samenvatting van wat zij zeiden en reacties uit de commissie en het stadsdeelbestuur.
 
 
17. DE BUURT SPREEKT – Afscheid van Richard
 
Eenenzestig is-ie geworden, Richard, bewoner van de Staatsliedenbuurt. Onlangs overleed hij plotseling. Zo’n tweehonderd mensen bezochten zijn begrafenis op Zorgvlied. Daarna volgde nog een bijeenkomst in De Koperen Knoop. Jacky Wolter sprak met een paar van Richards vrienden.
 
 
18. DE BUURT SPREEKT – Weer een weekend
 
Geen festivals dit weekend, geen Rollende Keukens? Genoeg te doen hoor. Er is feest in de Bentinckstraat en in de Nassau-ateliers heeft u de laatste kans om het werk van Annetje van Verseveld te bewonderen.
 
 
19. BEDANKT!
 
Met deze indrukwekkend korte muziekvideo betoont het beroemde eenmansduo Tijmen en Tijmen zijn dankbaarheid voor een krachtig initiatief om de straten van onze stad weer schoon te krijgen.
 
 
20. TOESCHOUWERS
 
Rondom de jaarwisseling 2021-2022 vond in het Westerpark het licht- en geluidsproject ARCTIC plaats. Enkele weken lang kon men rondom het in beton geklonken water bij de Gashouder een groots opgezet zintuiglijk spektakel ondergaan. Velen passeerden, enkelen schouwden trouw toe.
 

21. KNOOPPUNT TV – Parkensymphonie

Nicole Nuijens runt sinds kort De Parkwachter in het Westerpark, maar zij had al eerder vergelijkbare projecten in het Beatrixpark en in het Amstelpark. Jacky Wolter pendelt voor KNOOPPUNT TV tussen het Westerpark en het Amstelpark.
 
22. DE BUURT SPREEKT – Park in actie
 
In het Westerpark is altijd wat te doen. Maar je moet er wel snel bij zijn, want het is zo weer weg…
 

MEI

1. SCHILDERIJ OP MUZIEK
 
‘Schilderij’, een gedicht van Diana Ozon, aangetroffen op een raam, op muziek gezet door (officieus) stadsdeelcomponist Tijmen Grouwels.
 
 
2. ECHTE WINKELS – ‘Vlug en Zeker’ is niet meer
 
Tientallen jaren was het de kantoorboekhandel van de Staatsliedenbuurt, ‘Vlug en Zeker’. Eerst op het Van Limburg Stirumplein, later in een kleinere winkel in de Van der Hoopstraat. Maar de laatste uitbaters hebben het niet gered, het pand staat leeg, en wat er mee gaat gebeuren… Niemand weet het.
 
Zo is er weer een echte winkel verdwenen. Een echte winkel, wat is dat? KNOOPPUNT TV hanteert daarvoor de volgende, overigens vage criteria. Een echte winkel heeft iets van een thuisgevoel. Men herkent je als je er binnenstapt, en jij herkent degene die jou helpt. Een echte winkel is ook niet al te groot en geeft je niet het gevoel dat je er zo snel mogelijk weer weg wilt. Een echte winkel is ook geen sjabloon; hij is niet ingericht volgens de dictaten van een verafgelegen hoofdkantoor of volgens het dwingende stramien van wat men franchising noemt. Echte winkels worden niet gesteund door buitenlands durfkapitaal. Echte winkels blokkeren de stoep ook niet.
 
 
3. DE BUURT SPREEKT – Nemoland blijft!
 
Het heeft lang geduurd, maar afgelopen maandag werd dan eindelijk gevierd dat Nemoland een acceptabel huurcontract heeft voor de komende vijf jaar. Het conflict met de Schooltuinen, waar Nemoland zijn plek al jaren heeft, is voor deze periode opgelost dankzij een langdurig, ingewikkeld maar uiteindelijk succesvol bemiddelingstraject.
 
Nemoland gaat nu verder als De Groene Hemel, dat nadruk zal leggen op buurtverbondenheid en de historie van de omgeving. Jacky Wolter ging voor de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’ kijken bij de feestelijke aankondiging van een compromis.
 
 
4. DE BUURT SPREEKT – Over wat er wel en niet klopt
 
Featuring Mark Rutte.
 
 
5. COMMISSIEVISIE – Een brief van de Ombudsman
 
Stadsdeel West ontving een gepeperde brief van de Amsterdamse Ombudsman. Deze oefent kritiek uit op de wijze waarop het Stadsdeel bepaalde zaken van burgers behandelt. De brief kwam ter sprake in de Stadsdeelcommissie West. Wat vindt het Dagelijks Bestuur van Stadsdeel West er van?
 
 
6. COMMISSIEVISIE – Weer flits!
 
Het debat over de flitsbezorgers gaat door, ook in de Stadsdeelcommissie West. Stadsdeelbestuurder Melanie van der Horst liet de commissie kort weten wat de stand van zaken is vanuit het bestuur.
 
 
7. DE BUURT SPREEKT – Repair Café
 
Iedere woensdagochtend in de Koperen Knoop, het Repair Café, voor al uw kleine reparaties. Jacky Wolter ging een kijkje nemen voor de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’.
 
 
8. KNOOPPUNT TV – Op weg naar Tuindorp Oostzaan
 
KNOOPPUNT TV is altijd onderweg. Vaak in de Westerparkbuurt, waar wij vandaan komen, maar even makkelijk trekken we naar Noord. Tuindorp Oostzaan is een van de favoriete plaatsen van verslaggever Jacky Wolter.
 
 
9. COMMISSIEVISIE – Afval, wat nu?
 
Afval op straat, het is een van de grootste ergernissen in de stad. Logisch dus dat er in de Stadsdeelcommissie West over wordt gesproken. Helpt extra handhaving? Vast wel, maar dat kost geld…
 
 
10. KNOOPPUNT TV – Demonstratie tegen huurverhoging
 
Zaterdag 28 mei vindt er een demonstratie plaats tegen de huurverhoging die er weer aankomt. En die verhoging kan fors zijn. Maar is een dergelijke maatregel wel redelijk terwijl er ook al inflatie heerst? En hebben de woningcorporaties dat geld werkelijk nodig? En moeten die woningcorporaties doorgaan met het verkopen van sociale huurwoningen? En van wie zijn die huizen eigenlijk?
 
Huurdersvereniging Westerpark ging met KNOOPPUNT TV de straat op.
 
11. DE BUURT SPREEKT – Podium Horizon
 
Podium Horizon is een gloednieuw door de buurt gestimuleerd initiatief om creativiteit te bevorderen en samen te delen. Jacky Wolter sprak voor de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’ met kwartiermaker Mink de Back. Ook ziet u fragmenten van een repetitie van Koor Next Door en natuurlijk duikt ook kok Isam van restaurant Hembrug & Zaandammer even op.
 
 
12. DE BUURT SPREEKT – Flinks charme-offensief
 
Het spreekuur van KNOOPPUNT TV in de Filah begint tot leven te komen! Buurtbewoner Dick Jansen viel spontaan binnen om zijn visie te geven op wat hij een charme-offensief van flitsbezorger Flink noemt.
 
 
13. DE BUURT SPREEKT – Kunstwachten, hondentrainers en Russen
 
Wel eens van de Kunstwacht gehoord? Zij zijn degenen die b.v. zorg dragen voor de Jurk in de Parkvijver. Jacky Wolter ging weer op stap voor de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’ en ontmoette diverse buurtgenoten, waaronder de dakloze Sieb. Wilt u weten wat hij met geld doet? Je gelooft je oren niet…
 
 
14. DE BUURT SPREEKT – Praten met Natasja 2
 
Natasja van der Geest is voor de PvdA lid van de Stadsdeelcommissie West. Onlangs begon zij een spreekuur in de voormalige Elisabeth Paulusschool in de Spaarndammerbuurt. De KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’ ging eens kijken. Hier het tweede deel van een tweedelige impressie van een bijeenkomst waar het ging over activiteiten voor jongeren in de buurt. Om dat nader toe te lichten was jongerenwerker Jorn van Heesch uitgenodigd. In dit tweede deel gaat het over huiswerkbegeleiding.
 
 
15. DE BUURT SPREEKT – Over bloemen, prijzen en huren
 
Hoe leer je je buurtgenoten beter kennen dan door te kijken naar de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’. Wederom een kleurrijk boeket, geschikt door Jacky Wolter.
 
 
16. SCHILDERIJ OP MUZIEK
 
‘Schilderij’, een gedicht van Diana Ozon, aangetroffen op een raam, op muziek gezet door (officieus) stadsdeelcomponist Tijmen Grouwels.
 
 
17. KNOOPPUNT TV – Weiger de huurverhoging!
 
Er komt weer een huurverhoging aan. Tenminste, een voorstel daartoe. Dat voorstel kun je makkelijk naast je neerleggen. Daniel Bosch, voorzitter van de Huurdersvereniging Westerpark, legt uit hoe.
 
 
18. ECHTE WINKELS – De Bike Shop
 
Een echte winkel, wat is dat? KNOOPPUNT TV hanteert daarvoor de volgende, overigens vage criteria. Een echte winkel heeft iets van een thuisgevoel. Men herkent je als je er binnenstapt, en jij herkent degene die jou helpt. Een echte winkel is ook niet al te groot en geeft je niet het gevoel dat je er zo snel mogelijk weer weg wilt. Een echte winkel is ook geen sjabloon; hij is niet ingericht volgens de dictaten van een verafgelegen hoofdkantoor of volgens het dwingende stramien van wat men franchising noemt. Echte winkels worden niet gesteund door buitenlands durfkapitaal. Echte winkels blokkeren de stoep ook niet.
 
Is de Bike Shop zo’n echte winkel? Oordeelt u zelf.
 
 
19. KNOOPPUNT TV – Studentenvereniging Liber
 
Het is bevrijdingsdag en dus kwam Jacky Wolter als vanzelf terecht bij Studentenvereniging Liber op de Prinsengracht. Nee, nee, geen corpsballengedoe, gewoon aardige jonge mensen!
 
 
20. KNOOPPUNT TV – Heeft kickboksen zin?
 
Kickboksen, wat is dat eigenlijk? Is het alleen maar een beetje gestomp en getrap tegen een bokszak in een park, of steekt er meer achter? Luister voor een genuanceerde visie naar coach Charon Purperhart, in gesprek met Jacky Wolter voor KNOOPPUNT TV.
 
 
21. DE BUURT SPREEKT – De Buurtwerkplaats
 
De Buurtwerkplaatsen in de Cliffordstraat… Duizend keer loop je er langs, je weet dat daar iets gebeurt dat de moeite waard is, maar wat precies? Deze reportage van KNOOPPUNT TV licht u bij.
 
 
22. DE BUURT SPREEKT – Een christen en een moslim
 
Walter is stagiaire bij de Hebronkerk in de Spaarndammerbuurt en het is zijn doel dominee te worden. In deze aflevering van de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’ treedt hij ook op als gastinterviewer. Hij gaat in gesprek met Assad, bewoner van de Spaarndammerbuurt.
 
 

APRIL

 
1. DE BUURT SPREEKT – Portret van een gaslek
 
In de Wittenstraat gebeurt altijd wat!
 
 
2. DE BUURT SPREEKT – Flitst Flink door?
 
De verhouding tussen flitsbezorger Flink en omwonenden blijft ongemakkelijk. Jacky Wolter sprak voor de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’ met buurtbewoner Dick Jansen voor een update.
 
 
3. BLIK OP BESTUUR – Bewoners Amsterdam over het Van Randwijk-monument
 
Behalve een nieuwe gemeenteraad werden in maart ook Stadsdeelcommissies gekozen in de zeven stadsdelen die Amsterdam kent. Deze commissies worden geheel bevolkt door de bekende politieke partijen… Allemaal? Neen? Een afgelegen Amsterdamse uithoek, bevolkt door onbedwingbare stadsdeelbewoners, verzet zich nog steeds tegen de overweldigende indringers…
 
Bewoners Amsterdam werd als enige onafhankelijke groepering gekozen in heel Amsterdam, en wel in Stadsdeel Centrum. Michel van Wijk heeft namens de beweging zitting genomen in de Stadsdeelcommissie aldaar. KNOOPPUNT TV gaat zijn verrichtingen volgen.
 
In een vergadering van begin april kwam het Van Randwijk-monument ter sprake.
 
 
4. DE BUURT SPREEKT – STILTLIFE StreeTTheater
 
Ze zijn gevestigd in de Spaarndammerbuurt, maar overal duiken ze op, de steltlopers van dit straattheatergezelschap. En dan kom je natuurlijk Jacky Wolter van de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’ tegen.
 
 
5. DE BUURT SPREEKT – Zomaar een zondag
 
Zomaar een zondag. Of zijn alle zondagen misschien zomaar? Hoe dan ook, Jacky Wolter wandelt rond met haar hond Max voor de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’ en praat met buurtgenoten over daar waar zij wonen.
 
 
6. DE BUURT SPREEKT – Oekraïne in De Horizon
 
Billy wil in Buurthuis de Horizon een diner organiseren voor Oekraïense vluchtelingen en buurtgenoten. Hij wordt daarbij geholpen door Roberto en door de uit Rusland afkomstige Anna, die van haar afkeer over wat er in Oekraïne gebeurt geen geheim maakt. Jacky Wolter was voor de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’ aanwezig bij de besprekingen.
 
 
7. DE BUURT SPREEKT – De vlaggen van Steven
 
Steven van Helvoort woont op het Van Beuningenplein. Zijn woning is herkenbaar aan meerdere vlaggen, waaronder de regenboogvlag. En daar is niet iedereen blij mee. Jacky Wolter sprak met Steven voor de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’.
 
 
8. COMMISSIEVISIE – Verdere ontwikkelingen rondom flitsbezorging
 
De verkiezingen zijn voorbij en behalve een nieuwe gemeenteraad zijn er ook nieuwe stadsdeelcommissies gekozen in de zeven stadsdelen die Amsterdam kent. De Stadsdeelcommissie West is ook weer aan het vergaderen geslagen en onlangs kwamen de ontwikkelingen rondom het verschijnsel flitsbezorging ter sprake. Hier een samenvatting van de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘Commissievisie’.
 
 
9. DE BUURT SPREEKT – Naar een nieuwe bokszak
 
Onlangs werd een bokszak in het Westerpark vernield door vandalen. Buurtgenoot Ben de Dood vindt dat er een nieuwe moet komen en diende daarvoor een aanvraag in bij de gemeente. Hij wordt daarin gesteund door kickbokscoach Charon Purperhart. Maar wat is eigenlijk het belang voor de buurt van zo’n bokszak? Jacky Wolter sprak met beiden voor de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’.
 
 
10. DE BUURT SPREEKT – Annetje van Verseveld, kunstenares
 
Je moet er even naar zoeken, maar ze zijn er wel: de Tweede Nassau-ateleliers. Daar heeft onder andere kunstenares Annetje van Verseveld een werkruimte. Zij overleed vorig jaar op 80-jarige leeftijd en haar werk wordt nu beheerd door haar dochter Marijn. Marijn organiseerde onlangs een expositie van het werk van haar moeder en Jacky Wolter zocht haar op voor de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’.
 
 
11. DE BUURT SPREEKT
 
Ja, de buurt blijft spreken, en Jacky Wolter leidt het gesprek. Deze keer met bezoekers van verre, of ze nou uit Israel komen of vanuit Amsterdam-Noord of Nieuw-West. En gaat het al beter met dakloze Peter? Dat en nog veel meer in deze aflevering van ‘De Buurt Spreekt’.
 
 
12. DE BUURT SPREEKT – Praten met Natasja 1
 
Natasja van der Geest is voor de PvdA lid van de Stadsdeelcommissie West. Onlangs begon zij een spreekuur in de voormalige Elisabeth Paulusschool in de Spaarndammerbuurt. De KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’ ging eens kijken. Hier het eerste deel van een tweedelige impressie van een bijeenkomst waar het ging over activiteiten voor jongeren in de buurt. Om dat nader toe te lichten was jongerenwerker Jorn van Heesch uitgenodigd.
 
 
13. DE BUURT SPREEKT – Pasen in Hebron Spaarndammerbuurt
 
Pasen komt er weer aan, dus trok Jacky Wolter er voor de KNOOPPUNT TV -rubriek ‘De Buurt Spreekt’ op uit om te onderzoeken hoe de kerk in de samenleving staat. Hier spreekt zij met Jurjen de Bruijne, buurtdominee in de Spaarndammerbuurt bij Hebron. Deze buurtkerk heeft uiteraard het nodige te bieden rondom deze Pasen.
 
 
14. ECHTE WINKELS – Café Nassau
 
Café Nassau, een echte winkel? Jazeker, dat is hoe KNOOPPUNT TV er over denkt. Wij hanteren daarvoor de volgende, overigens vage criteria. Een echte winkel heeft iets van een thuisgevoel. Men herkent je als je er binnenstapt, en jij herkent degene die jou helpt. Een echte winkel is ook niet al te groot en geeft je niet het gevoel dat je er zo snel mogelijk weer weg wilt. Een echte winkel is ook geen sjabloon; hij is niet ingericht volgens de dictaten van een verafgelegen hoofdkantoor of volgens het dwingende stramien van wat men franchising noemt. Echte winkels worden niet gesteund door buitenlands durfkapitaal. Echte winkels blokkeren de stoep ook niet. Dus waarom zou een café of een restaurant geen echte winkel zijn?
 
Café Nassau heeft de coronaperiode overleeft en in de deze reportage ziet u hoe Leonie Francken van het café vol frisse moed en verfkleuren de zomer tegemoet gaat. Zou dit een heldinnenverhaal worden?
 
 
15. SPREEKUUR IN DE FILAH – Single SuperMom
 
 
16. KNOOPPUNT TV – Steun die toko!
 
 
18. DE JORDAAN SPREEKT – Subsidie van gemeente
 
 
19. KNOOPPUNT TV – Wat is Ramadan?
 
De Ramadan is begonnen. Dat het gaat om de vastenmaand van moslims weten de meeste mensen wel. Maar is dat nu echt een beproeving? En wat komt er nog meer bij kijken? Nora en Darifa van ‘Samen Sterk’ geven nadere uitleg aan Jacky Wolter in de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’.
 

20. KNOOPPUNT TV – Tentoonstelling Fré Cohen in Museum Het Schip

Tot en met 30 oktober is in Museum Het Schip de tentoonstelling ‘Fré Cohen: Vorm en idealen van de Amsterdamse School’ te bezichtigen. In deze reportage van KNOOPPUNT TV vast een indruk van deze veelzijdige, maar bijna vergeten kunstenares, die voornamelijk actief was als grafisch ontwerper.

https://www.youtube.com/watch?v=5TgqsEBaCiQ

21. DE BUURT SPREEKT – Oekraïne

https://www.youtube.com/watch?v=vOMYAyoivfQ

MAART 

1. BUURTBLIK – Aankondigingen en terugblikken
 
 
2. KNOOPPUNT TV – Wandelen door Noord
 
 
3. BUURTBLIK
 
 
4. DE BRAVE BURGER – Hulp voor Philips-topman
 
Natuurlijk is er de oorlog in de Oekraïne, maar wij mogen ook het leed in onze directe omgeving niet vergeten. De brave burger komt voor iedereen op! Ook voor een CEO die de slag van een fikse salarisvermindering moet verwerken. Zie deze aangrijpende video.
 
 
5. DE BUURT SPREEKT – De parkwacht komt!
 
Het heeft lang geduurd, maar 1 mei is het hopelijk dan eindelijk zo ver: het toiletgebouw dat jarenlang werd beheerd door buurtlegende Big Ali gaat weer in gebruik genomen worden. Jacky Wolter sprak met parkwacht Nicole voor de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’.
 
 
6. BUURTBLIK WESTERPARK
 
In deze BUURTBLIK veel portretten: in de entree van de Avondwinkel en in de Filah, waar Jacky Wolter op dinsdag 22 maart van 12 tot 1 uur weer inloopuur voor KNOOPPUNT TV houdt.
 
 
7. KNOOPPUNT TV – Tentoonstelling Nieuw Dakota (NDSM-terrein)
 
Op het NDSM-terrein gebeurt van alles. Zo kwam KNOOPPUNT TV – altijd onderweg! – terecht in de tentoonstellingsruimte New Dakota, waar Jacky Wolter op een opvallende expositie stuitte.
 
 
8. DE BUURT SPREEKT – Chez Nina
 
Nina Olsson is een gerenommeerd schrijfster van kookboeken en samen met Marcel Beemsterboer begint zij deze zomer een vegetarisch restaurant op het Van Limburg Stirumplein. Jacky Wolter sprak met hen voor de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’.
 
 
9. DE BUURT SPREEKT – Taizé in de Nassaukerk
 
Wel eens van Taizé gehoord? Nee, het is niet oosters, het komt uit Frankrijk! Maar het is wel spiritueel en heeft een band met de Nassaukerk.
 
Jongerenwerker Stacey Krom vertelt u er meer over in gesprek met Jacky Wolter in de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’.
 
 
10. KNOOPPUNT TV – Voedselpark Amsterdam/Klimaatdag
 
Komt er in de Lutkemeerpolder een bedrijventerrein of een voedselpark? Wie het laatste wil kan daaraan bijdragen door deelnemer te worden van Voedselpark Amsterdam. Je stort een bedrag en bent dan mede-eigenaar van de grond.
 
Zaterdag 12 maart was het Klimaatdag. Voedselpark Amsterdam organiseerde een estafette die begon op de Noordermarkt en via de Nieuwmarkt eindigde bij de Stopera. Een verslag van KNOOPPUNT TV.
 
 
11. KNOOPPUNT TV – Voedselpark Amsterdam/Natasha Hulst
 
Komt er in de Lutkemeerpolder een bedrijventerrein of een voedselpark? Wie het laatste wil kan daaraan bijdragen door deelnemer te worden van Voedselpark Amsterdam. Je stort een bedrag en bent dan mede-eigenaar van de grond.
 
Zaterdag 12 maart was het Klimaatdag. Voedselpark Amsterdam organiseerde een estafette die begon op de Noordermarkt en via de Nieuwmarkt eindigde bij de Stopera. Natasha Hulst van Voedselpark Amsterdam zette voor KNOOPPUNT TV haar visie uiteen.
 
 
12. KNOOPPUNT TV – Voedselpark Amsterdam/Kees Stad
 
Komt er in de Lutkemeerpolder een bedrijventerrein of een voedselpark? Wie het laatste wil kan daaraan bijdragen door deelnemer te worden van Voedselpark Amsterdam. Je stort een bedrag en bent dan mede-eigenaar van de grond.
 
Zaterdag 12 maart was het Klimaatdag. Voedselpark Amsterdam organiseerde een estafette die begon op de Noordermarkt en via de Nieuwmarkt eindigde bij de Stopera. Daar was ook activist Kees Stad aanwezig. KNOOPPUNT TV vroeg hem naar zijn band met de Lutkemeerpolder
 
 
13. KNOOPPUNT TV – Voedselpark Amsterdam/Land van Ons
 
Komt er in de Lutkemeerpolder een bedrijventerrein of een voedselpark? Wie het laatste wil kan daaraan bijdragen door deelnemer te worden van Voedselpark Amsterdam. Je stort een bedrag en bent dan mede-eigenaar van de grond.
 
Zaterdag 12 maart was het Klimaatdag. Voedselpark Amsterdam organiseerde een estafette die begon op de Noordermarkt en via de Nieuwmarkt eindigde bij de Stopera. Daar was ook Flip Schrameijer aanwezig, die betrokken is bij de organisatie ‘Land van Ons’. Wat dat voor organisatie is en wat hij te maken heeft met Voedselpark Amsterdam ziet u in deze reportage van KNOOPPUNT TV.
 
 
14. KNOOPPUNT TV – Voedselpark Amsterdam (toespraak Alies Fernhout bij de Stopera)
 
Komt er in de Lutkemeerpolder een bedrijventerrein of een voedselpark? Wie het laatste wil kan daaraan bijdragen door een bedrag te storten. Je bent dan mede-eigenaar van de grond.
 
Zaterdag 12 maart was het Klimaatdag. Voedselpark Amsterdam organiseerde een estafette die begon op de Noordermarkt en via de Nieuwmarkt eindigde bij de Stopera. Daar hield Alies Fernhout van Voedselpark Amsterdam de toespraak die u ziet in deze reportage van KNOOPPUNT TV.
 
 
15. DE BUURT SPREEKT – Voedselpark Amsterdam
 
Voedselpark Amsterdam is een uniek experiment in de geschiedenis van Amsterdam. Met gezamenlijke inspanning streven Amsterdammers er naar een stuk land te kopen. Iedereen kan daarin deelnemen, of je nou 10 euro wilt bijdragen, of 1000 euro, dat maakt niet uit. De gekochte grond is van iedereen! Het land ligt in de Lutkemeerpolder, iets buiten Osdorp. Als dit lukt zal daar een voedselpark komen. Luister naar wat Claudia uit de Staatsliedenbuurt hierover te zeggen heeft.
 
 
16. COMMISSIEVISIE – Interview met Natasja van der Geest
 
Natasja van der Geest zat de afgelopen vier jaar voor de PvdA in de Stadsdeelcommissie West. Ook voor de komende periode is zij kandidaat. Jacky Wolter sprak met haar voor KNOOPPUNT TV.
 
 
17. COMMISSIEVISIE – GroenenBasisPiraten
 
Drie partijen zijn het, maar geestverwanten, dus ze trekken bij de komende Stadsdeelverkiezingen gezamenlijk op. Jacky Wolter sprak bij een stemmige bloementuin in de Staatsliedenbuurt met lijsttrekker Ronald Schönberger.
 
 
18. COMMISSIEVISIE – D66
 
Charles Vaneker zat de afgelopen vier jaar voor D66 in de Stadsdeelcommissie West, en is ook kandidaat voor de komende periode, die ingaat na de verkiezingen van 16 maart. Jacky Wolter ontmoette Charles op het terras van Café Nassau.
 
 
19. BLIK OP BESTUUR – Alle kleine beestjes helpen
 
Onverwachte schoonmakers vertoonden zich plots in de straten van de Staatsliedenbuurt. Het blijken medewerkers van de Partij voor de Dieren te zijn die een bijdrage willen leveren aan een minder vieze stad. Jacky Wolter ging polshoogte nemen voor KNOOPPUNT TV.
 
 
20. DE BUURT SPREEKT – Vrienden van het Westerpark
 
Esther van der Meer is bestuurslid van de vereniging ‘Vrienden van het Westerpark’, de organisatie die er al tientallen jaren naar streeft het park een park te laten zijn. Een park, dat is een plaats die rust biedt temidden van de drukke stad, en waar groen de boventoon voert. Maar hoe is het eigenlijk met het groen in de stad? En met de festivals in het park? Wat betekent de komst van Haven-Stad voor het park? En welke rol speelt de politiek in dit alles?
 
Esther kwam al eerste langs bij het gloednieuwe spreekuur van KNOOPPUNT TV in de Filah, waar zij over deze kwesties sprak met Jacky Wolter.
 
 
21. BUURTBLIK
 
 
22. DE BUURT SPREEKT – Swap in de Knoop
 
Geen sweat maar swap! Swap Clothes is een initiatief van jonge mensen die nee zeggen tegen het massale weggooien van wat nog bruikbaar is. Hergebruiken is het devies. Zo hebben bij voorbeeld anderen misschien nog iets aan de kleren die je zelf niet meer nodig hebt.
 
Eind februari organiseerde Swap Clothes een ruilmarkt in De Koperen Knoop. Jacky Wolter ging er kijken voor de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’.
 
 
23. KNOOPPUNT TV – Het stembureau
 
Binnenkort zijn er verkiezingen en het is van belang dat die ordelijk verlopen. In de stemlokalen zorgen de medewerkers van de stembureau’s ervoor dat dit het geval is. 16 Maart wordt een lange dag voor Maarten van Regteren Altena, die al meerdere malen toezicht hield bij verkiezingen in de Westerparkbuurt.
 
 
24. KNOOPPUNT TV – Oekraïnedemonstratie op de dam
 
Een impressie van Knooppunt TV. Dit verslag heeft geen journalistieke pretenties. Het is de weerslag van een gebeuren.
 

FEBRUARI

1. DE JORDAAN SPREEKT – Waar dacht je?
 
In Het Vachtje! KNOOPPUNT TV is er zolangzamerhand kind aan huis, in die merkwaardige dierenwinkel in de Jordaan. Het is een winkel, maar haast ook een soort soos waar buurtgenoten hun dierenervaringen delen.
 
 
2. DE JORDAAN SPREEKT
 
Honderdduizend euro voor goede ideeen voor de Jordaan, avonturen in Het Vachtje en verdere Openbare Kunstverkenningen.
 
 
 3. DE BUURT SPREEKT – Winterbloeiers in het Buurtlicht
 
Al sinds jaren is Buurtlicht een zeer actieve organisatie in de Staatsliedenbuurt, voornamelijk bekend door zijn spraakmakende lichtprojecties in de publieke ruimte. Maar er zijn ook andere activiteiten .
 
Op 6 februari organiseerde Buurtlicht in de Nassaukerk de manifestatie ‘Winterbloeiers’. Een impressie.
 
 
4. DE BUURT SPREEKT – In gesprek met Ymere
 
Doordringen tot ‘de haarvaten van de samenleving’, dat was de kreet die politiek Den Haag enkele jaren geleden introduceerde om het belang van ‘hyperlokale’ media te onderstrepen. Maar steun bleef uit voor al die duizenden die op de straathoeken van onze dorpen en steden aan het filmen zijn, krantjes maken, sociale media activeren etc. Er lijkt echter een kentering te zijn: de gemeente Amsterdam heeft plannen om lokale media structureel financieel te gaan ondersteunen.
 
Maar KNOOPPUNT TV is er al, in die ‘haarvaten van de samenleving’ die onze buurt is. Beweeglijk, indringend en alledaags. Ziet deze video…
 
 
5. ECHTE WINKELS – Slagerij De Staatslieden
 
‘Echte winkels’, daarom vroeg het spandoek aan de gevel aan het Van Limburg Stirumplein, de voorzijde van het gebouw waar zich onlangs Flitsflink vestigde. Maar wat zijn dat eigenlijk, ‘echte winkels’? Men kan b.v. moeilijk Albert Heijn of Dirk van den Broek geen winkels noemen. Maar zijn het ook ‘echte winkels’? Iedereen moet dat maar voor zichzelf bepalen.
 
Voor de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘Echte winkels’ hanteren wij de volgende, overigens vage criteria. Een echte winkel heeft iets van een thuisgevoel. Men herkent je als je er binnenstapt, en jij herkent degene die jou helpt. Een echte winkel is ook niet al te groot en geeft je niet het gevoel dat je er zo snel mogelijk weer weg wilt. Een echte winkel is ook geen sjabloon; hij is niet ingericht volgens de dictaten van een verafgelegen hoofdkantoor of volgens het dwingende stramien van wat men franchising noemt. Echte winkels worden niet gesteund door buitenlands durfkapitaal. Echte winkels blokkeren de stoep ook niet.
 
Met deze criteria aan de hand zal KNOOPPUNT TV de komende periode korte impressies aanbieden van wat wij echte winkels vinden, te beginnen in de Staatsliedenbuurt. In deze aflevering Slagerij/traiteur De Staatslieden. De slagerij is er al een tijd, de naam is nieuw.
 
 
6. FLITSACTIES ‘NIET TE KOOP’ – Reinwardtstraat
 
De actiegroep ‘Niet te Koop’ voert nu al bijna anderhalf jaar zgn. flitsacties tegen de uitverkoop van sociale huurwoningen door woningbouwcorporaties. Dat houdt in dat men iedere zaterdagmiddag om drie uur ergens in Amsterdam opduikt bij een pand dat in de verkoop staat, en met behulp van megafoons en posters de aandacht trekt voor de voortdurende vermindering van de sociale woningvoorraad. Hier een impressie van de actie in de Reinwardtstraat in de Dapperbuurt op zaterdag 19 februari.
 
 
7. KNOOPPUNT TV – Demonstratie Postbezorgers
 
Op maandag 21 februari verzamelde zich aan aantal postbezorgers op de Dam om aandacht te vragen voor de vergoeding waarvoor zij werken. Hun werkgever PostNL maakt fikse winsten, waarvan aandeelhouders profijt hebben. Maar wie doet nou het eigenlijke werk? En wordt dat voldoende beloond?
 
 
8. KNOOPPUNT TV – De Hondenronde
 
Overal zijn ze in de stad! In alle soorten, maten en kleuren; met allerlei temperamenten, baasjes en vrouwtjes; in de parken, op de straten, in huis en op de woonboten. Honden verbinden. Immers, hoeveel gesprekken vinden er wel niet plaats tussen al die Amsterdammers die dagelijks hun hond uitlaten.
 
Jacky Wolter gaat u in ‘De Hondenronde’ meevoeren langs de misschien wel meest kleurrijke gemeenschap van Amsterdam.
 
 
9. KNOOPPUNT TV – Winterbloeiers in het Buurtlicht, Joyce Hes
 
Al sinds jaren is Buurtlicht een zeer actieve organisatie in de Staatsliedenbuurt, voornamelijk bekend door zijn spraakmakende lichtprojecties in de publieke ruimte. Maar er zijn ook andere activiteiten .
 
Op 6 februari organiseerde Buurtlicht in de Nassaukerk de manifestatie ‘Winterbloeiers’. Daar was onder anderen te gast Joyce Hes, buurtdichter van IJburg. Hier enkele van haar voordrachten.
 
 
10. DE BUURT SPREEKT – Menno’s Happy End
 
Poes Menno was weg. Maar toen…
 
 
11. ZICHT OP DE POLDER?
 
Vrijdag 18 februari. Kort na twaalf uur vannacht kwam in de gemeenteraad een motie aan de orde waarin het behoud van de polder bij de Spaarndammerdijk werd bepleit, het stuk land dat ligt tussen de buurtboerderij en begraafplaats St. Barbara. In onderstaande video ziet men de reactie van de wethouder op deze motie. Zij verklaart dat het stedelijk bestuur van plan is de polder ‘op een hele mooie manier te behouden’. Maar wat betekent dat?
 
In het tweede gedeelte van de video komt namelijk een gemeenteraadslid van GroenLinks aan het woord die verklaart dat het stukje land ‘openbaar’ zal worden gemaakt. Wat betekent dat dan? En zijn deze twee zaken te rijmen?
 
 
12. DE BUURT SPREEKT – Lief en Leed op het plein
 
De ‘Lief en Leedstraatjes’ zijn een initiatief van welzijnsorganisatie Combiwel. Op Valentijnsdag organiseerde Annemarie Ooft van Combiwel een manifestatie voor ‘Lief en Leed’ op het Van Limburg Stirumplein in de Staatsliedenbuurt. Hier hoort u meer over dit initiatief. En wat zijn gangmakers?
 
 
13. NIET TE KOOP 2021 – De corporaties
 
Dit is het vierde deel van een vierluik over de flitsacties van de actiegroep ‘Niet te Koop’ in 2021, zoals gebracht door KNOOPPUNT TV. Deze compilaties zijn in de eerste plaats gemaakt voor SALTO TV, het Amsterdamse open kanaal, en zijn gericht op een publiek dat daar al zappend op terecht komt, en zo wellicht belangstelling opdoet voor de acties.
 
 
14. NIET TE KOOP 2021 – Geld
 
Dit is het derde deel van een vierluik over de flitsacties van de actiegroep ‘Niet te Koop’ in 2021, zoals gebracht door KNOOPPUNT TV. Deze compilaties zijn in de eerste plaats gemaakt voor SALTO TV, het Amsterdamse open kanaal, en zijn gericht op een publiek dat daar al zappend op terecht komt, en zo wellicht belangstelling opdoet voor de acties.
 
 
15. ECHTE WINKELS – Food Corner/Bella Storia
 
‘Echte winkels’, daarom vroeg het spandoek aan de gevel aan het Van Limburg Stirumplein, de voorzijde van het gebouw waar zich onlangs Flitsflink vestigde. Maar wat zijn dat eigenlijk, ‘echte winkels’? Men kan b.v. moeilijk Albert Heijn of Dirk van den Broek geen winkels noemen. Maar zijn het ook echte winkels? Iedereen moet dat maar voor zichzelf bepalen.
 
Voor de nieuwe KNOOPPUNT TV-rubriek ‘Echte winkels’ hanteren wij de volgende, overigens vage criteria. Een echte winkel heeft iets van een thuisgevoel. Men herkent je als je er binnenstapt, en jij herkent degene die jou helpt. Een echte winkel is ook niet al te groot en geeft je niet het gevoel dat je er zo snel mogelijk weer weg wilt. Een echte winkel is ook geen sjabloon; hij is niet ingericht volgens de dictaten van een verafgelegen hoofdkantoor of volgens het dwingende stramien van wat men franchising noemt. Echte winkels blokkeren de stoep ook niet. Zijn café’s en restaurants echte winkels? Ach, waarom niet?
 
Met deze criteria aan de hand zal KNOOPPUNT TV de komende periode korte impressies aanbieden van wat wij echte winkels vinden, te beginnen in de Staatsliedenbuurt.
 
 
16. DE BUURT SPREEKT – Over reizen, wassen en Ieren
 
 
17. DE BUURT SPREEKT – Plotse beelden
 
Bericht vanaf de Jacob Catskade
 
 
18. KNOOPPUNT TV – Black Cat Theatre
 
Je moet het even weten. Bij deze. Op een steenworp afstand van de buurtboerderij aan de Spaarndammerdijk lig het Black Cat Theatre. Het ligt in Westpoort, een gebied waar de meeste mensen alleen komen om te werken, maar er is dus meer te beleven. Het Black Cat Theatre is een kindertheater, gericht op de allerkleinsten. En op hun ouders natuurlijk. Luister naar Aga en Wilfred, die het theater runnen. En ga eens kijken met de kleintjes. Het kan weer…
 
 
19. BLIK OP BESTUUR – Stanley Samuel, gedupeerd ondernemer
 
In de jaren zeventig begon de in Suriname geboren Stanley Samuel een café op de Zeedijk. Stanley was niet alleen cafébaas, hij verrichtte ook sociaal werk voor de verslaafden die toen de aanblik vormden van de Zeedijk. In die tijd begon niet alleen het ‘schoonvegen’ van het gebied, ook ontstond er een langdurig conflict tussen Stanley en de autoriteiten, een conflict dat hem grote schade toe zou brengen.
 
Het conflict is nog niet ten einde. Op 10 februari sprak Stanley in bij de raadscommissie Economische Zaken. Wil van Soest van de Partij van de Ouderen neemt het voor hem op.
 
 
20. DE BUURT SPREEKT – Boekhandel Klaver
 
Er was er eens… Lang geleden… Of misschien helemaal niet eens zo lang geleden was er in de Van der Hoopstraat een boekhandel. Boekhandel Klaver. Luister en kijk naar wat Joke Klaver er mee te maken heeft.
 
 
21. WESTERPARKINDRUKKEN
 
 
22. KNOOPPUNT TV – Mannen in het geel
 
Overal zijn ze, de mannen in het geel. De mannen die het voor ons regelen.
 
 
23. DE BUURT SPREEKT – De laatste coronaloodjes?
 
Jack Wolter trok voor de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’ vlak voor de laatste coronamaatregelen de Staatsliedenbuurt in.
 
 
24. KNOOPPUNT TV – Radical Riders, bezorgers te fiets organiseren zich
 
Ömür Sönmez werkte als bezorger bij Thuisbezorgd en uitte kritiek op zijn werkomstandigheden. Dat werd niet op prijs gesteld en zijn contract werd niet verlengd. Dit leidde op zaterdag 29 januari tot een demonstratie bij de afhaalhub aan de Zeebergweg in de Staatsliedenbuurt. De roep om een vakbond wordt luider. De Radical Riders organiseren zich.
 
 
25. DE BUURT SPREEKT – The last guitarman
 
Zou de uit Polen afkomstige Lukas inderdaad de laatste guitarman zijn? Hij kan in ieder geval spelen. Jacky Wolter kwam hem tegen bij de AH in de Staatsliedenbuurt.
 
 
26. NIET TE KOOP 2021 – Buurt en tweedeling
 
Dit is het tweede deel van een vierluik over de flitsacties van de actiegroep ‘Niet te Koop’ in 2021, zoals gebracht door KNOOPPUNT TV. Deze compilaties zijn in de eerste plaats gemaakt voor SALTO TV, het Amsterdamse open kanaal, en zijn gericht op een publiek dat daar al zappend op terecht komt, en zo wellicht belangstelling opdoet voor de acties.

https://www.salto.nl/programma/knooppunt/m6rayTLbyuSIUOoAA4OI2

27. KNOOPPUNT TV – De brave burger
 
Deze video is gemaakt in een vlaag van woede. De makers ervan hebben getracht op oprechte wijze uitdrukking te geven aan hun verontwaardiging over een hardnekkige misstand in ons aller leefomgeving. En misschien zijn wij daarbij over de schreef gegaan. Misschien wekken wij de indruk dat de in deze film neergezette personages zich braver achten dan anderen. Dat is geenszins het geval! Ommers, wij beweren niet de wijsheid in pacht te hebben. Wij reiken slechts de bibberende hand uit naar wie hem wil aanvatten.
 
 

JANUARI

1. DE BUURT SPREEKT – Café Beurre
 
Vroeger zat Graaf Leopold waar Kim Jongbloed binnenkort Café Beurre zal openen. Wat is zijn band met de Staatsliedenbuurt?
 
 
2. DE BUURT SPREEKT – Flits op het plein (vervolg)
 
De plotselinge komst van flitsbezorger Flink naar het Van Limburg Stirumplein zorgde voor de nodige beroering in de Staatsliedenbuurt. Er werd o.a. een petitie gestart. Ondertussen nam de gemeente Amsterdam een drastische maatregel: voorlopig komen er geen flitsbezorgers bij, Voor dit plein is dat de laat. Maar zijn er juridische mogelijkheden?
 
 
3. KNOOPPUNT TV – Radical Riders, Bezorgers op de fiets organiseren zich
 
We zien ze overal tegenwoordig, de bezorgers die op de fiets door de stad snellen. Worden zij behoorlijk betaald, hoe zijn hun werkomstandigheden, hebben zij iets te zeggen daarover? Ömür Sönmez werkte als bezorger bij Thuisbezorgd en uitte kritiek op zijn werkomstandigheden. Dat werd niet op prijs gesteld en zijn contract werd niet verlengd.
 
Maar zijn geval was niet de enige aanleiding om op zaterdag 29 januari een demonstratie te houden bij het afhaalpunt aan de Zeebergweg in de Staatsliedenbuurt.
 
De roep om een vakbond wordt luider.
 
4. NIET TE KOOP 2021 – Ouderen en jongeren
 
Dit is het eerste deel van een vierluik over de flitsacties van de actiegroep ‘Niet te Koop’ in 2021, zoals gebracht door KNOOPPUNT TV. Deze compilaties zijn in de eerste plaats gemaakt voor SALTO TV, het Amsterdamse open kanaal, en zijn gericht op een publiek dat daar al zappend op terecht komt, en zo wellicht belangstelling opdoet voor de acties.
 
 
5. DE BUURT SPREEKT – Buurtzorg Westerpark
 
Anja werkt bij Buurtzorg Westerpark. Hoe beïnvloedt corona haar werk? En kan Buurtzorg misschien nog nieuwe mensen gebruiken? Jacky Wolter sprak met Anja voor de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’.
 
 
6. COMMISSIEVISIE – Flits op het plein
 
De plotselinge komst van flitsbezorger Flink naar het Van Limburg Stirumplein zorgde voor de nodige beroering in de Staatsliedenbuurt. Er werd o.a. een petitie gestart. De kwestie werd ook direct geagendeerd door de Stadsdeelcommissie West, die er op dinsdag 25 januari ca. 45 minuten over sprak.
 
Hier een samenvatting van ca. 15 minuten van de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘Commissievisie’, met daarin een opmerkelijke uitreiking van de petitie van pleinbewoonster Dorine Baas aan stadsdeelbestuurder Melanie van der Horst.
 
 
7. STADSDEELVERKIEZINGEN 2022 – Bewoners Amsterdam
 
In maart zal er niet alleen een nieuwe gemeenteraad worden gekozen, ook kan men stemmen voor nieuwe stadsdeelcommissies. Alle zeven stadsdelen in Amsterdam hebben zo’n commissie. Het doel van deze commissies is ‘de ogen en oren van de buurt te zijn’. Tot 31 januari kan iedereen zich kandidaat stellen voor een stadsdeelcommissie. Michel van Wijk gaat dat doen voor Bewoners Amsterdam voor de Stadsdeelcommissie Centrum.
 
 
8. KNOOPPUNT TV – Bankjesschaarste?
 
Op metrostation Centraal Station bevinden zich te weinig bankjes, zo viel te lezen in een ingezonden brief aan Het Parool. KNOOPPUNT TV ging kijken of dat klopt, begeleid door Lester Young.
 
 
9. DE BUURT SPREEKT – In de keuken van de Filah
 
De Filah aan de Van der Hoopstraat is al tientallen jaren een begrip in de Staatsliedenbuurt. Het is een ruimte waar een ieder binnen kan lopen, en die als belangrijkste functie heeft dat men er voor een paar euro een maaltijd kan krijgen. Jacky Wolter nam een kijkje in de Filah-keuken voor de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’.
 
 
10. RED AMSTERDAM NOORD
 
‘Amsterdam Noord wordt al decennia lang verwaarloosd’, aldus Eva Bollen van ‘Red Amsterdam Noord’. In deze video van KNOOPPUNT TV geeft zij nadere uitleg.
 
 
11. IMPRESSIE VAN DE PROTESTACTIE OP HET VAN LIMBURG STIRUMPLEIN
 
 
12. BLIK OP BESTUUR – Inspraak ‘Vrienden van het Westerpark’ in de gemeenteraad
 
Voorzitter Diego Pos van ‘Vrienden van het Westerpark’ sprak in bij de gemeenteraad over de zorgen die er bestaan over het Westerpark nu Haven-Stad er aan komt. In de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘Blik op Bestuur’ ziet u het hele verslag.
 
 
13. KNOOPPUNT TV – Inspraak SDZ
 
Voetbalclub SDZ maakt zich zorgen over wat de komst van Haven-Stad zal inhouden voor de club. Een vertegenwoordiger van SDZ liet van zich horen in de gemeenteraad.
 
 
14. FLITSACTIE NIET TE KOOP – Vogelbuurt (Amsterdam Noord)
 
De actiegroep ‘Niet te Koop’ voert nu al bijna anderhalf jaar zgn. flitsacties tegen de uitverkoop van sociale huurwoningen door woningbouwcorporaties. Dat houdt in dat men iedere zaterdagmiddag om drie uur ergens in Amsterdam opduikt bij een pand dat in de verkoop staat, en met behulp van megafoons en posters de aandacht trekt voor de voortdurende vermindering van de sociale woningvoorraad.
 
Op 15 januari trok men naar Amsterdam Noord waar corporatie Rochdale flink huishoudt in de Vogelbuurt. Meerdere woningen worden daar voor vijf a zes ton in de markt gezet. ‘Niet te Koop’ werd bij de actie gesteund door de groep ‘Red Amsterdam Noord’.
 
 
15. DE BUURT SPREEKT – De buurt en de rolstoelers
 
Charley is rolstoeler. Hij maakt zich zorgen over de begaanbaarheid van de stoep wanneer flitsbezorger Flink naar het Van Limburg Stirumplein komt. Maar ook zou hij het gemeentelijk bestuur willen uitnodigen voor een andere kwestie. Welke? Bekijk daarvoor deze aflevering van de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’ met Jacky Wolter.
 
 
16. KNOOPPUNT TV – Op stap in Westpoort
 
Wie zich in een onbezonnen buiten de grenzen van de knusse Staatsliedenbuurt begeeft om het aangrenzende mistroostige bedrijvengebied Westpoort binnen te trekken kan toch op aangename verrassingen treffen. Wist u bij voorbeeld dat er zich tussen de bedrijfskolossen aldaar een kindertheater bevindt? Binnenkort bij KNOOPPUNT TV een reportage over dit opvallende verschijnsel.
 
 
17. DE BUURT SPREEKT – Flits in de buurt
 
Reacties uit de buurt op de komst van flits Flink, o.a. van Dick Jansen van Kerk en Buurt.
 
 
18. VERKIEZINGEN 2022
 
Er komen verkiezingen aan voor de Gemeenteraad en de Stadsdeelcommissie West. Buurtgenoten aan het woord hierover.
 
 
19. NOORD SPREEKT – Braziliaans nieuwjaar
 
KNOOPPUNT TV heeft zijn basis weliswaar in de Staatsliedenbuurt, maar is voortdurend onderweg. Verslaggeefster Jacky Wolter trok naar Tuindorp Oostzaan om de nieuwjaarssfeer te peilen, maar kwam op het NDSM-terrein ook in contact met een swingende Braziliaanse DJ.
 
 
20. STADSDEELVERKIEZINGEN – Bewoners Amsterdam
 
In maart 2022 zal er niet alleen een nieuwe gemeenteraad worden gekozen, maar ook nieuwe stadsdeelcommissies. Alle zeven stadsdelen in Amsterdam hebben zo’n commissie. Het doel van deze commissies is ‘de ogen en oren van de buurt zijn’. Iedereen kan zich kandidaat stellen voor een stadsdeelcommissie. Michel van Wijk gaat dat doen voor Bewoners Amsterdam voor de Stadsdeelcommissie Centrum.
 
 
21. KNOOPPUNT TV – Boeksteun
 
 
22. COMMISSIEVISIE – Flitsoverlast in de Fagelstraat
 
Flitsbezorgers rukken op in Amsterdam. Het is een nieuw verschijnsel waar het stadsbestuur nog niet goed raad mee weet, maar dat het tot ernstige overlast kan leiden bleek tijdens de vergadering van de Stadsdeelcommissie West van 30 november j.l.. Daar spraken twee bewoonsters van de Fagelstraat in en beschreven de overlast die zij ondervinden van een aldaar gevestigd filiaal van flitsdistributeur Zapp.
 
 
23. DE BUURT SPREEKT – Over licht, voedsel en Het Geheim van de Watertoren
 
Gebeurt er eindelijk iets met de voormalige Primera op het Van Limburg Stirumplein? Bij Douwe Bob gebeurt er in ieder geval wel iets. En wat gebeurt er eigenlijk in die Watertoren?
 

2021

DECEMBER

1. KNOOPPUNT TV – Kijkt u wel eens naar SALTO TV?
 
 
2. NASSAUGESPREKKEN – Dolly’s lotgevallen
 
Soms zit alles tegen. Dolly’s arbeidsplaats moest vrij onverwachts worden gesloten en ze kreeg daarbij onaangename brieven van een deurwaarder. Jacky Wolter kwam haar tegen in de Nassaukerk.
 
 
3. KNOOPPUNT TV – Hondenzaken
 
Impressie van kinderboerderij De Dierencapel op het Bickerseiland.
 
 
4. DE BUURT SPREEKT – Trouwen en boksen in het Westerpark
 
Gesprek met een trouwambtenaar van de gemeente Amsterdam temidden van winterse omstandigheden in het Westerpark
 
 
5. DE BUURT SPREEKT – Afgelast concert
 
Op zondag 19 december zou in de Nassaukerk een kerstconcert plaatsvinden waarop amateurs en professionele musici zich maandenlang hebben voorbereid. Dit bleek de dag van een nieuwe lockdown te zijn. Jacky Wolter was voor de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’ bij de generale repetitie de dag daarvoor en peilde de teleurstelling.
 
 
6. DE BUURT SPREEKT – Nassaukerk, de toedracht
 
Kerken hebben het niet makkelijk in onze tijd. Ook de Nassaukerk ondervindt dat. Medewerker van de kerk Jaap Buning licht toe. Stadstroubadour Johannes spoort aan tot doorgaan.
 
 
8. DE BUURT SPREEKT – Trouwen en boksen in de winter
 
Gesprek met een trouwambtenaar van de gemeente temidden van winterse indrukken vanuit het Westerpark.
 
 
9. DE JORDAAN SPREEKT
 
10. DE JORDAAN SPREEKT – Noordermarkt
 
 
11. DE BUURT SPREEKT – De parkwachter
 
Het toiletgebouw in het Westerpark heeft eindelijk een nieuwe beheerder. Jacky Wolter sprak voor de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’ met De Parkwachter.
 
 
12. DE BUURT SPREEKT – De buurttrainer
 
Wat schuilt er toch achter die merkwaardige boodschappen die zich bevinden aan de ramen van het pand waar eens de Blokker huisde? Jacky Wolter ging kijken voor de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’.
 
 
13. DE BUURT SPREEKT – De groene hemel
 
Natuurgebied ‘Nemoland’, ingeklemd tussen de Schooltuin en de volkstuinparken in het Westerpark, heet nu ‘De Groene Hemel’.
 
Nemoland heeft een lastige periode achter de rug. De gemeentelijke schooltuin liet zijn oog vallen op het gebouw en de grond van het ‘best bewaarde geheim van het Westerpark’ en in maart kwam het haast tot een ontruiming. Met gedegen verweer en steun vanuit de buurt en de politiek kon dit worden voorkomen. Nog is het gevaar niet geweken, maar wel lijkt er een periode van meer rust aan te komen. Een goed moment om vanuit niemandsland (want dat is wat Nemoland betekent) naar omhoog te kijken. Dezer dagen overleed oertuinman Bert Ydema, die jarenlang een inspiratiebron was voor de kinderen die in de schooltuin natuuronderwijs ontvingen. Nemoland koos als nieuwe naam de titel van het boek ’De Groene Hemel’ dat ooit over hem werd geschreven.
 
Een nieuwe naam, een nieuw begin? Nemoland verzette zich niet alleen met goed onderlegde verweerschriften tegen het gemeentelijke beleid, ook koos men voor het beste middel tegen dit soort bedreigingen: men kwam met creatieve plannen en vervatte deze in een coherente visie waarin de buurt een belangrijke rol zal spelen. We zullen de komende jaren nog vaak horen van dit goed bewaarde geheim en hopelijk zal er na verloop van tijd iets staan dat een volgende aanval niet meer hoeft te vrezen.
 
Dit nieuwe pad werd onlangs ingeslagen met ‘De Versoepeling’, soep voor de buurt. Jacky Wolter ging kijken voor de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’.
 
 
14. DE BUURT SPREEKT – Westerparkindrukken
 
Jacky Wolter over bijen, trainapparaten, vaccinatie en vooral veel koffie.
 
 
15. DE BUURT SPREEKT – Maand van licht en soep
 
Kerst nadert. In de Nassaukerk kon men terecht voor ‘soup and soul’.
 
 
16. KNOOPPUNT TV – Hondenzaken
 
Wilt u de hond een flinke wasbeurt (laten) geven? Het kan bij dierenwinkel ‘Het Vachtje’.
 
 
17. DE BUURT SPREEKT – Buurtontdekkingen
 
Jacky Wolter trekt door de buurt en observeert.
 
 
18. DE BUURT SPREEKT – Verbindend licht
 
‘Buurtlicht’ organiseert spectaculaire en kunstzinnige lichtprojecties in de Staatsliedenbuurt. Initiatiefnemer Tanja Henn gaf een toelichting in de Nassaukerk. Een reportage van de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’
 
 
19. KNOOPPUNT TV – Van puinhoop naar schatkamer
 
De Peter Faberstichting zet zich in om jongeren die in de gevangenis zijn beland een nieuwe richting te wijzen.
 
 
20. NineTV – Omkeeroperatie afgelopen!
 
In het bijbelse Ninevé had men niet alleen te maken met lastige profeten, recent onderzoek heeft zeer verrassend uitgewezen dat deze oude stad ook al modern aandoende televisie-uitzendingen kende. In deze extra nieuwsuitzending van NineTV speelt zo’n lastige profeet, genaamd Jona, een onverwachte rol.
 
Disclaimer: iedere gelijkenis tussen Ninevé en Amsterdam is onbedoeld en berust op louter toeval.
 
 
21. NASSAUGESPREKKEN – Tekenen met Carla
 
Tekenlessen voor daklozen? Het kan allemaal in de Nassaukerk en kunstenares Carla Baarspul zorgt er voor. Jacky Wolter sprak met haar voor KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’.
 
 
22. COMMISSIEVISIE – Topcommissie
 
Een zeer ruime samenvatting ditmaal van een agendapunt van de Stadsdeelcommissie West, en wel omdat het een mooi voorbeeld is van een levendigheid die men bij dit soort bijeenkomsten graag vaker zou zien, alsmede van intensieve interactie tussen burgers, de gekozen volksvertegenwoordigers die de ogen en oren van de buurt trachten te zijn en bestuurders.
 
Bij de vergadering van de Commissie van 30 november werd er ingesproken door enkele gedupeerde bewoners van de Brederodestraat in Oud-West, waar een aantal andere bewoners het nodig vindt een extra laag op hun woning te zetten, zonder er rekening mee te houden dat ze daarmee bewoners van lager gelegen etages van daglicht beroven. Optoppen noemt men deze praktijk, die allerlei bestuurlijke haken en ogen heeft die ter sprake kwamen, maar waarvoor bij de insprekers weinig begrip bestond. Zij bezorgden bestuurder Melanie van der Horst een vervelend moment, en vanuit de Stadsdeelcommissie werd daar een schepje bovenop gedaan. Een ieder oordele zelf over de inhoud van de zaak, KNOOPPUNT TV presenteert dit als voorbeeld een topvergadering.
 
 
23. DE BUURT SPREEKT – Van Staats naar Hugo
 
Dolly is geboren in de Staatsliedenbuurt en woont nu in de Hugo de Grootbuurt. Is er verschil tussen de twee buurten? Jacky Wolter vroeg het haar voor de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’.
 
 
24. DE BUURT SPREEKT – Volg het spookje
 
In de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’ leert u uw buurtgenoten kennen! Jacky Wolter volgt het spookje.
 
 
26. DE BUURT SPREEKT – De vijf K’s
 
Ferdinand Domela Nieuwenhuis, dominant aanwezig in onze buurt met standbeeld en plantsoen, waarschuwde tegen ‘de vijf K’s’. Wat dat zijn? Jacky Wolter zocht het uit voor de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’.
 
 

NOVEMBER

1. FLITSACTIES ‘NIET TE KOOP’ – Zwanenplein
 
De actiegroep ‘Niet te Koop’ organiseert al meer dan een jaar wekelijkse flitsacties tegen de uitverkoop van sociale huurwoningen door woningcorporaties. Oorspronkelijk legde men zich toe op de thuisbasis in Zuid, maar later kwamen ook andere locaties aan bod.
 
Op zaterdag 20 november trok ‘Niet te Koop’ voor het eerst naar Noord, waar op het Zwanenplein wooncorporatie Rochdale een sociale huurwoning aanbiedt voor 425.000 euro. Bewoners van de Vogelbuurt uitten hun bezorgdheid over wat deze verkooppraktijken betekenen voor hun leefomgeving, maar ook jongeren geven meer een meer uiting aan hun onvrede over deze tendenzen.
 
Een reportage van KNOOPPUNT TV. De beelden zijn gemaakt door Flavio del Pomo.
 
 
2. BLIK OP BESTUUR – Oproep Bewoners Amsterdam
 
In maart 2022 zal er niet alleen een nieuwe gemeenteraad worden gekozen, maar ook nieuwe stadsdeelcommissies. Alle zeven stadsdelen in Amsterdam hebben zo’n commissie. Het doel van deze commissies is ‘de ogen en oren van de buurt zijn’. Iedereen kan zich kandidaat stellen voor een stadsdeelcommissie. Michel van Wijk gaat dat doen voor Bewoners Amsterdam voor de Stadsdeelcommissie Centrum. Hier zijn oproep aan alle Amsterdammers om na te denken over wat de stadsdeelcommissies voor stad en buurt kunnen betekenen.
 
 
3. DE JORDAAN SPREEKT – Over gevelstenen en oliebollen
 
 
4. KNOOPPUNT TV – Multatuli niet te koop
 
In de Agatha Dekenstraat in Amsterdam bevindt zich antiquariaat ‘Boek en Glas’. Daar staat een portret van Multatuli in de etalage…
 
 
5. DE BUURT SPREEKT – Waardevolle poep
 
Wat dit betekent moet u lezen in de Staatskrant van november. Annemarie Ooft licht slechts een tipje van de sluier.
 
 
6. COMMISSIEVISIE – Buurtgelden voor buurtmedia?
 
 
7. COMMISSIEVISIE – Wordt de Van Limburg Stirumstraat opgekalefaterd?
 
‘De ogen en oren van de buurt’, dat was de omschrijving die men de stadsdeelcommissies toedichtte toen ze een paar jaar geleden werden geïntroduceerd. Stadsdeel West werd onderverdeeld in drie zgn. gebieden, waarvan Westerpark er een is. Vier bewoners van de omgeving van het Westerpark hebben zitting in de Stadsdeelcommissie West, en zij proberen de vinger aan de buurtpols te houden.
 
De Van Limburg Stirumstraat, de belangrijkste winkelader in de Staatsliedenbuurt, kan wel een verfje gebruiken, zo blijkt uit reacties van vele buurtbewoners. Eenzijdig winkelaanbod, leegstand, gaten in het trottoir, naargeestige gevels, weinig groen, het maakt de straat er niet aantrekkelijker op. En dat is waar de ogen en oren van de buurt in actie kunnen komen, een stem kunnen laten horen om zonodig een vuist te ballen.
 
Dezer dagen wordt de kwestie in de Stadsdeelcommissie West aangeroerd. Komt er een winkelstraatmanager? Een winkeliersvereniging? Hoe lang blijft die ouwe Primera nog leeg staan? Het zal allemaal wel weer even gaan duren, maar er komt wel een tijdsplan, zo laat stadsdeelbestuurder Carolien de Heer aan het slot weten. Daar kijken we naar uit.
 
Hier een samenvatting van de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘Commissievisie’ van de bespreking op 16 oktober.
 
 
8. BLIK OP BESTUUR – Bewoners Amsterdam
 
In maart 2022 zal er niet alleen een nieuwe gemeenteraad worden gekozen, maar ook nieuwe stadsdeelcommissies. Alle zeven stadsdelen in Amsterdam hebben zo’n commissie. Het doel van deze commissies is ‘de ogen en oren van de buurt zijn’. Iedereen kan zich kandidaat stellen voor een stadsdeelcommissie. Michel van Wijk gaat dat doen voor Bewoners Amsterdam voor de Stadsdeelcommissie Centrum. Hoe kijkt hij tegen de huidige Stadsdeelcommissie aan?
 
 
9. DE ZWIJGENDE GEMEENTE
 
Wil van Soest van de Partij van de Ouderen diende in de Gemeenteraad een motie in die de gemeente Amsterdam toe moet zetten vragen van burgers binnen een redelijke tijd te beantwoorden. Hier haar woorden bij KNOOPPUNT TV via SALTO TV.
 
 
10. NASSAUGESPREKKEN – Het verlies van een zoon
 
Met Allerzielen herdenken we de overledenen. Gerrie Willemsen verloor een zoon na een lange ziekte. Jacky Wolter kwam haar tegen in de Nassaukerk en sprak met Gerrie over haar verlies.
 
 
11. NASSAUGESPREKKEN – Allerzielen
 
Met Allerzielen herdenken we de overledenen. Jacky Wolter sprak voor de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’ met predikant Lydia Meiling van de Nassaukerk in de Staatsliedenbuurt over Allerzielen.
 
 
12. CORONAGESPREKKEN
 
Eerste indrukken uit de buurt naar aanleiding van de corona-maatregelen. Een impressie van de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’.
 
 
13. COMMISSIEVISIE – Opduikende bouwactiviteiten
 
Tegenover het trainingsveldje bij de spoorwegonderdoorgang in het Westerpark vond onlangs plotseling bouwactiviteit plaats. Niemand wist wat er aan de hand was. Er werden zelfs grappen over gemaakt. In de vergadering van de Stadsdeelcommissie West kwam de kwestie ter sprake. Zie de video van KNOOPPUNT TV voor de oplossing van het raadsel.
 
Binnenkort wordt er een voorlichtingsbord geplaatst. Dat had men misschien ook van te voren kunnen doen.
 
 
14. FLITSACTIES ‘NIET TE KOOP’ – Hondiusstraat
 
De actiegroep ‘Niet te Koop’ organiseert wekelijks flitsacties tegen de uitverkoop van sociale huurwoningen door woningcorporaties. Op 13 november was de Hondiusstraat in Bos en Lommer aan de beurt. Daar biedt Rochdale een benedenwoning aan voor 295.000 euro. Veel jongeren voor de camera dit maal!
 
 
15. DAKLOZENGESPREKKEN – Peter
 
Peter kwamen we al eerder tegen. Heeft hij ondertussen onderdak gevonden? Jacky Wolter vraagt het hem voor de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’.
 
 
16. BLIK OP BESTUUR – De laatste stadsdeelloodjes
 
Hoe zullen de stadsdeelcommissies gaan functioneren na de verkiezingen van maart 2022? Er komen veranderingen aan en in de Stopera is men de puntjes op de I aan het zetten. In de week van 8 november werd er in de gemeenteraad aandacht aan besteed. Er werden een paar moties besproken, maar de grote lijnen zijn wel getrokken. En dat is maar goed ook, want er zijn nog maar vier maanden te gaan.
 
Maar wat doet de Gemeente Amsterdam eigenlijk aan de bekendheid van de stadsdeelverkiezingen? Wat doet de gemeente om te voorkomen dat ook deze keer de verkiezingen voor de Stadsdeelcommissies totaal worden overvleugeld door de Gemeenteraadsverkiezingen, die op de zelfde dag plaatsvinden?
 
 
17. DAKLOZENGESPREKKEN – Marek
 
Jacky Wolter reist door de buurt en spreekt met iedereen die ze tegenkomt.
 
 
18. STAATSPOËZIE – Doris en Sara
 
Gedichten van twee jonge mensen.
 
 
19. KNOOPPUNT TV – Klimaatzorgen
 
Op zaterdag 13 november vond de Klimaatmars plaats, die eindigde in het Westerpark. Een impressie van Jacky Wolter.
 
 
20. THUIS IN DE STAATSLIEDENBUURT? – Daniël en Bart
 
Dezer dagen wordt in de Staatsliedenbuurt ‘(T)huis in de Buurt’ georganiseerd, een initiatief vanuit de Nassaukerk. Voor Jacky Wolter was dit aanleiding om voor de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’ buurtgenoten te vragen of zij zich thuis voelen in hun buurt. Daniël en Bart aan het woord.
 
 
21. DE BUURT SPREEKT – Samen sterk
 
Darifa is mede-oprichtster van de Stichting Samen Sterk Vrouwen West, die zijn basis heeft in het Huis van de Buurt ‘De Koperen Knoop’ in de Staatsliedenbuurt. Wat doet deze stichting? En wat wordt er bedoeld met het islamitische begrip ‘sadaqa’?
 
 
22. THUIS IN DE STAATSLIEDENBUURT? – Cecilia en Annemarie
 
Dezer dagen wordt in de Staatsliedenbuurt ‘(T)huis in de Buurt’ georganiseerd, een initiatief vanuit de Nassaukerk. Voor Jacky Wolter was dit aanleiding om voor de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’ buurtgenoten te vragen of zij zich thuis voelen in hun buurt. Cecilia en Annemarie aan het woord.
 
23. BLIK OP BESTUUR – Oproep Bewoners Amsterdam
 
In maart 2022 zal er niet alleen een nieuwe gemeenteraad worden gekozen, maar ook nieuwe stadsdeelcommissies. Alle zeven stadsdelen in Amsterdam hebben zo’n commissie. Het doel van deze commissies is ‘de ogen en oren van de buurt zijn’. Iedereen kan zich kandidaat stellen voor een stadsdeelcommissie. Michel van Wijk gaat dat doen voor Bewoners Amsterdam voor de Stadsdeelcommissie Centrum. Hier zijn oproep aan alle Amsterdammers om na te denken over wat de stadsdeelcommissies kunnen zijn.
 
 
24. THUIS IN DE STAATSLIEDENBUURT? – Irma en Jonathan
 
Dezer dagen wordt in de Staatsliedenbuurt ‘(T)huis in de Buurt’ georganiseerd, een initiatief vanuit de Nassaukerk. Voor Jacky Wolter was dit aanleiding om voor de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’ buurtgenoten te vragen of zij zich thuis voelen in hun buurt. Irma en Jonathan aan het woord.
 
 
25. THUIS IN DE STAATSLIEDENBUURT? – Jopie en Nora
 
Dezer dagen wordt in de Staatsliedenbuurt ‘(T)huis in de Buurt’ georganiseerd, een initiatief vanuit de Nassaukerk. Voor Jacky Wolter was dit aanleiding om voor de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’ buurtgenoten te vragen of zij zich thuis voelen in hun buurt. Jopie en Nora aan het woord.
 
 
26. THUIS IN DE STAATSLIEDENBUURT? – Joy en Loes
 
Dezer dagen wordt in de Staatsliedenbuurt ‘(T)huis in de Buurt’ georganiseerd, een initiatief vanuit de Nassaukerk. Voor Jacky Wolter was dit aanleiding om voor de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’ buurtgenoten te vragen of zij zich thuis voelen in hun buurt. Joy en Loes aan het woord.
 
 
27. THUIS IN DE STAATSLIEDENBUURT? – Een bloemlezing
 
Dezer dagen wordt in de Staatsliedenbuurt ‘(T)huis in de Buurt’ georganiseerd, een initiatief vanuit de Nassaukerk. Voor Jacky Wolter was dit aanleiding om voor de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’ buurtgenoten te vragen of zij zich thuis voelen in hun buurt. Een bloemlezing.
 
 
28. THUIS IN DE STAATSLIEDENBUURT? – Ada
 
Dezer dagen wordt in de Staatsliedenbuurt ‘(T)huis in de Buurt’ georganiseerd, een initiatief van Kerk en Buurt. Voor Jacky Wolter was dit aanleiding om voor de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’ buurtgenoten te vragen of zij zich thuis voelen in hun buurt. Voor Ada is de buurt een veilige haven.
 

OKTOBER

1. DE BUURT SPREEKT – Moeder dominee en zoon
 
Jacky Wolter spreekt met dominee Erica Meijers in de Nassaukerk over het protestantisme. Haar zoon Levi vertelt wat hij graag leest.
 
 
2. HVW BUURTVRAAG – Gif in huis?
 
Jacky Wolter stelt wekelijk de buurtvraag aan Daniel Bosch, voorzitter van de Huurdersvereniging Westerpark. Wie is er verantwoordelijk als je asbest of lood in huis hebt?
 
 
3. DE BUURT SPREEKT – Het Park der Verbinding
 
Tussen de Spaarndammerbuurt en de Houthavens ligt een park dat de bewoners van de twee wijken zou moeten verbinden. Gebeurt dat ook? Jacky Wolter gaat het uitzoeken voor de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’.
 
 
4. KNOOPPUNT TV – Een stevige opening
 
Restaurant/Wijnbar ‘Stevig Amsterdam’ werd onlangs geopend op het Van Limburg Stirumplein. Jacky Wolter ging naar de officiële opening die inderdaad stevig mag worden genoemd. Binnenkort spreekt KNOOPPUNT TV uitgebreid met singer-songwriter Douwe Bob, een van de uitbaters van ‘Stevig’. Vandaag ontmoetten wij een vriendelijke portier.
 
 
5. KNOOPPUNT TV – Het Haarlemmerplein spreekt
 
Jacky Wolters ontdekkingstocht naar de stad gaat door. Ditmaal kwam zij terecht op het Haarlemmerplein.
 
 
6. HVW BUURTVRAAG – De gasprijs
 
Jacky Wolter stelt wekelijk de buurtvraag aan Daniel Bosch, voorzitter van de Huurdersvereniging Westerpark. Wat moeten we met de hoge energieprijzen?
 
 
7. OPENBARE KUNSTVERKENNINGEN – Drie Figuren op Straat
 
Jacky Wolter onderzoekt kunt in de openbare ruimte. Ditmaal de drie beelden van Peter Erftemeijer: twee in de Van Limburg Stirumstraat en een op de Haarlemmerweg.
 
 
8. KNOOPPUNT TV – De Key en de jongeren
 
In de buurt van het August Allebéplein in Slotervaart (Nieuw-West) wil woningbouwcorporatie De Key 112 sociale huurwoningen slopen. Bewoners maken zich zorgen en op vrijdag 14 oktober werd een protestdemonstratie georganiseerd. Daar werd door diverse mensen het woord gevoerd, ook door jongeren.
 
 
9. KNOOPPUNT TV – De Key en de politici
 
In de buurt van het August Allebéplein in Slotervaart (Nieuw-West) wil woningbouwcorporatie De Key 112 sociale huurwoningen slopen. Bewoners maken zich zorgen en op vrijdag 14 oktober werd een protestdemonstratie georganiseerd. Daar voerden diverse politici het woord.
 
 
10. DE BUURT SPREEKT – Boeddha, cantate, herfst en post
 
Jacky Wolter gaat voor de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’ door met haar ontdekkingstocht door de buurt.
 
 
11. KNOOPPUNT TV – De Key bezet?
 
In de buurt van het August Allebéplein in Slotervaart (Nieuw-West) wil woningbouwcorporatie De Key 112 sociale huurwoningen slopen. Bewoners maken zich zorgen en op vrijdag 14 oktober werd een protestdemonstratie georganiseerd. Daar spraken onder andere Hans Krikke van community Ru Paré en Jazie Veldhuyzen, lid van de Gemeenteraad voor BIJ1. Een reportage van KNOOPPUNT TV.
 
 
12. KNOOPPUNT TV – Een goede daad
 
 
13. DE BUURT SPREEKT – Een veilige buurt?
 
Voelen mensen zich veilig in de Staatsliedenbuurt? Een kleine rondgang van de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’. Voor de goede orde, deze rondgang pretendeert niet representatief te zijn. Andere lokale media komen tot geheel andere conclusies.
 
 
14. DE BUURT SPREEKT – Buren Vertellen bij (T)huis in de Staats
 
Vijfentwintig jaar geleden werd de nieuwbouw op het Witteneiland opgeleverd. In de Nassaukerk spraken op 12 oktober bewoners van toen en nu over de toestand van toen en nu. Een impressie van de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’.
 
 
15. KNOOPPUNT TV – Slopen of bundelen?
 
In de buurt van het August Allebéplein in Slotervaart (Nieuw-West) wil woningbouwcorporatie De Key 112 sociale huurwoningen slopen. Bewoners verzetten zich daar tegen en op vrijdag 14 oktober werd een protestdemonstratie georganiseerd. Tayfun Balcik van wooncoöperatie ‘De Bundel’ voerde het woord.
 
 
16. KNOOPPUNT TV Nieuwsdienst – 19 oktober 2021
 
Met onder andere uitleg van Kerk en Buurt-voorzitter Dick Jansen over het ontstaan van het project ‘(T)huis in de Staats’.
 
 
17. A-LOCATIE PEPERSTRAAT – Inspraak Robin Woudt
 
De inspraak van Robin Woudt, bewoner van de Peperstraat, bij de Gemeenteraad Zaanstad op 5 oktober.
 
 
18. KNOOPPUNT TV – (T)huis in de Staats
 
Op zaterdag 9 oktober werd in de Nassaukerk de tentoonstelling ‘(T)huis in de Staats’ geopend, een initiatief van Kerk en Buurt. Een impressie van KNOOPPUNT TV.
 
 
19. DE STADSDEELCOMMISSIE, WAT IS DAT EIGENLIJK?
 
Dick Jansen is lid van de Stadsdeelcommissie West. Maar wat is dat eigenlijk, een stadsdeelcommissie? Voor de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’ sprak Jacky Wolter uitvoerig met Dick over het functioneren van dit adviesorgaan tot nu toe, en welke verbeteringen er aan zouden kunnen komen. Dick Jansen zit voor GroenLinks in de commissie, maar dit gesprek is niet niet zozeer partij-gericht, maar algemeen informatief.
 
 
20. KARIN WAS ER!
 
Ze was er dus wel. Bij de protestactie in Nieuw-West tegen de voorgenomen sloop in de buurt van het August Allebéplein. En ze nam ook even het woord. Heel kort, maar toch… Verder stond ze er nog een tijdje wat verloren bij. Karin Verdooren, bestuurder van Woningbouwcorporatie De Key. En ze zegde toe dat ze in gesprek wil gaan met de bewoners…
 
Gaat ze dat ook doen? KNOOPPUNT TV gaat het haar vragen.
 

21. TSJECHOVS ‘DE MEEUW’ IN DE STAATSLIEDENBUURT

22, 23 en 24 Oktober geeft Toneelgroep Van Straaten vier voorstellingen van Anton Tsjechovs ‘De Meeuw’ in de Cliffordstudio in de Staatsliedenbuurt. KNOOPPUNT TV sprak met de regisseuse en de organisator, die ook acteert.
 
22. DE JORDAAN SPREEKT De ambassadeur is jarig!
 
Siroy Loman is net 18 jaar geworden. Maar wie is Siroy eigenlijk? Het gerucht gaat dat hij de Ambassadeur van de Jordaan is. Maar hoe is dat zo gekomen? En wat heeft zijn moeder er mee te maken, die precies 18 jaar geleden café Blauwe Pan begon, waar Siroy nu ook werkt. Enthousiast is-ie zeker, maar zal Siroy deze zware verantwoordelijkheid aankunnen? Jacky Wolter gaat het volgen voor de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Jordaan Spreekt’.
 
 
23. FENNA’S SPEEDDATE
 
Op zaterdag 9 oktober werd in de Nassaukerk in de Staatsliedenbuurt de tentoonstelling ‘(T)huis in de Staats’ geopend door Stadsdeelvoorzitter Fenna Ulichki. Bij deze gelegenheid kon men ook speeddaten met buurtgenoten en die kans liet Fenna zich niet ontgaan.
 
 
24. DE BUURT SPREEKT – Op zoek naar een nieuwe huurwoning?
 
Hoe vaak kun je een huurwoning weigeren als je gaat kijken? Moet je borg betalen als je gaat huren? Jacky Wolter in gesprek over dergelijke kwesties met Daniel Bosch, voorzitter van de Huurdersvereniging Westerpark.
 
 
25. A-LOCATIE PEPERSTRAAT – Inspraak Joan Kelderman
 
De inspraak van Joan Kelderman, bewoner van de Peperstraat, bij de Gemeenteraad Zaanstad op 5 oktober.
 
 
26. DE WERKBEGELEIDER
 
Ariana Smorenburg is werkbegeleider bij Cordaan. In het Westerpark begeleidt zij een aantal mensen met een verstandelijke beperking, die jaren lang terecht konden in de studio’s van de publieke omroep op het Westergascomplex. Maar de studio’s gaan terug naar Hilversum. Wat nu? Jacky Wolter sprak met Ariana voor de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’.
 
 
27. STADSHOEKJES – Sloterdijk
 
In de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘Stadshoekjes’ ditmaal aandacht voor Sloterdijk.
 
 
28. A-LOCATIE PEPERSTRAAT – Inspraak Sophia Lopes Cardozo
 
De complete inspraak van Sophia Lopes Cardozo, woordvoerder van de Klankbordgroep Peperstraat, bij de Gemeenteraad Zaanstad op 5 oktober.
 
29. GRATIS MET DE BUS NAAR WOONPROTEST ROTTERDAM?
Op 17 oktober is het volgende Woonprotest, ditmaal in Rotterdam. Huurdersbelang Zuid regelt een bus en daar zijn wat kosten aan verbonden. Huurdersvereniging Westerpark betaalt deze kosten voor de eerste acht buurtbewoners die zich aanmelden. Zie verder deze video.
 
30. FLITSACTIE BICKERSEILAND
 
De actiegroep ‘Niet te Koop’ organiseert iedere zaterdag flitsacties tegen de uitverkoop van sociale huurwoningen door woningcorporaties
 
Op zaterdag 2 oktober was het Bickerseiland aan de beurt, waar diverse voorbeelden van het merkwaardige beleid van corporatie De Key aan de kaak werd gesteld. Dankzij de medewerking van de Bewonerscommissie Bickerseiland was er een grote opkomst.
 

31. DE STADSDEELVERKIEZINGEN KOMEN ER AAN!

Wat zijn dat eigenlijk, die stadsdeelcommissies? Binnenkort bij KNOOPPUNT TV een uitgebreid interview hierover met Dick Jansen. lid van de Stadsdeelcommissie West.
 
32. KNOOPPUNT TV NIEUWSDIENST 2 oktober 2021
 
33. VOORUITBLIK
 
op de reportage van de ‘Niet te Koop’-flitsactie op het Bickerseiland van zaterdag 2 oktober. Ditmaal samen met de plaatselijke bewonerscommissie.
 
34. BRUISENDE VLUGT
 
Aan de Burgemeester de Vlugtlaan ligt de buurtgerichte broedplaats De VLUGT. Wat gebeurt daar eigenlijk? Binnenkort meer…
 
35. HET GEHEIM VAN TUINDORP OOSTZAAN
 
36. WAT IS VRIJMETSELARIJ?
 
Maarten van Regteren Altena is zelf geen lid van de Vrijmetselarij, maar hij is wel sympathisant. Jacky Wolter sprak voor KNOOPPUNT TV uitgebreid over dit genootschap met hem in de Hebronkerk in de Amsterdamse Spaarndammerbuurt.
 
37. FILM ALBATROSS IN HET KETELHUIS IN HET WESTERPARK
 
Het begint met een stukkie plastic in het Vondelpark, en het eindigt met de massamoord op de albatros ergens op een eiland in de oceaan.
 
Op 4 oktober om 19.00 uur wordt in het Ketelhuis de film ‘Albatross’ vertoond, waarin dit indringend wordt getoond.
 

SEPTEMBER

1. DE BUURT SPREEKT – De communitybuilder
 
Aan de Wormerveerstraat in de Spaarndammerbuurt bouwt Woningcorporatie De Key 96 woningen voor jongeren. Er zullen ook asielzoekers worden gevestigd in het complex.
 
Bart zal als communitybuilder betrokken zijn bij dit project. Hij is verbonden aan de Hebronkerk en vertelt Jacky Wolter over de inspiratie waarmee hij zijn werk doet.
 
 
2. FLITSACTIE HOOGTE KADIJK
 
Al meer dan een jaar stelt de actiegroep ‘Niet te Koop’ zich te weer tegen de systematische ‘uitponding’ van sociale huurwoningen door woningcorporaties. Op zaterdag 25 september was Hoogte Kadijk 21 huis aan de beurt. Deze ruime woning wordt door corporatie Lieven de Key voor meer dan zes ton in de markt gezet. En omdat het kantoor van deze corporatie vlakbij is werd daar ook een bezoekje aan gebracht.
 
3. KNOOPPUNT TV NIEUWSDIENST 28 september 2021
 
Berichten van het Van Limburg Stirumplein
 
4. DE BUURT SPREEKT – Verstandige woorden over coffeeshops
 
Jessica werkt bij coffeeshop Freedom in de Staatsliedenbuurt. Jacky Wolter sprak voor de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’ met haar over haar visie over de gang van zaken rondom coffeeshops.
 
5. EEN MUZIKALE BUURT
 
6. DE BUURT SPREEKT – De yoga-lerares
 
Jacky Wolter blijft maar allerlei mensen ontmoeten in het Westerpark.
 
7. DE BUURT SPREEKT – Dier- en Duurzaamheid
 
4 Oktober is het internationale dierendag. Het is toeval, maar juist op deze dag begint Peter Siegel in samenwerking met het Ketelhuis een serie films over duurzaamheid. En de eerste film is ‘Albatross’, een indringend relaas van de wijze waarop de albatros de lijden heeft onder de plasticconsumptie in de hele wereld.
 
Voor Tanja Henn, als altijd actief voor Buurtlicht, was dierendag wel de aanleiding voor de nodige activiteiten. Hoor Tanja en Peter in deze reportage van KNOOPPUNT TV over deze activiteiten.
 
8. MARKETINGPLEIN?
 
Jacky Wolter van KNOOPPUNT TV raakte in gesprek met iemand die een marketingbureau wil beginnen in het voormalige Primerapand. Zou dat stroken met het bestemmingsplan?
 
9. DE FANFARE VAN DE EERSTE LIEFDESNACHT
 
De Fanfare van de Eerste Liefdesnacht speelde bij de flitsactie van ‘Niet te Koop’ in de Adrichemstraat in de Spaarndammerbuurt. Deze acties zijn gericht tegen de uitverkoop van sociale huurwoningen door woningcorporaties.
 
 
10. DE BUURT SPREEKT – Restaurant Hembrug & Zaandammer
 
Isam Nadaf runt al geruime tijd het restaurant Hembrug & Zaandammer dat zich bevindt in het gebouw van buurtcentrum De Horizon in de Spaarndammerbuurt.
 
11. DE BUURT SPREEKT – Joke en Niké
 
12. CORONAGESPREKKEN
 
13. BRENG ZE VEILIG THUIS!
 
Rogier Schravendeel blijft zich sterk maken voor het terughalen van Nederlandse kinderen uit kampen in Syrië. En waarom werkt het Ministerie van Buitenlandse Zaken niet mee aan een speelgoedactie?
 

14. EEN ROYAAL AANBOD VAN MASSAGESALON ‘ WE LIKE MASSAGE’ 

15. OPENBARE KUNSTVERKENNINGEN

Jacky Wolter gaat door met het onderzoek naar openbare kunstwerken.
 

16. DE BUURT SPREEKT – De designkunstenaar

Designkunstenaar Dennis Daniels gebruikt allerlei onverwacht materiaal waar hij de hand op kan leggen.
 

17. DE BUURT SPREEKT – Daklozengesprekken

Sieb legt uit hoe Eskimo’s met vlees eten omgaan.

18. DE BUURT SPREEKT – Verbindend Licht

Tanja Henn met Jacky Wolter in gesprek over Buurtlicht.
 
19. DE STAD SPREEKT
 
Jacky Wolter trekt voor de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Stad Spreekt’ met de camera de stad in en laat de stad spreken.
 

20. HET WOONPROTEST VAN 12 SEPTEMBER IN HET WESTERPARK

Een verslag van KNOOPPUNT TV en Huurdersvereniging Westerpark op SALTO TV.

https://www.salto.nl/programma/huurdersvereniging-westerpark-1/WLENZ76toqMiWKmM2G8Eo

21. DE BUURT SPREEKT – Op de koffie bij Hebron
 
Iedere vrijdagochtend is het van 9 tot 12 koffiedrinken voor de buurt in de Hebronkerk. Jacky Wolter ging er kijken voor de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’. Ze sprak er uiteraard met dominee Jurjen de Bruijne, die een studie schreef over de verhouding tussen de Spaarndammerbuurt en de Houthavens en daarbij een paar interessante opmerkingen maakt over hoe de overheid creatief omgaat met de het verplichte percentage sociale huurwoningen dat een buurt moet hebben.
 
22. DE BUURT SPREEKT – Open Dag De Horizon
 
Op zaterdag 28 augustus was er een open dag in buurtcentrum De Horizon in de Spaarndammerbuurt, georganiseerd in samenwerking met de collega’s van De Koperen Knoop in de Staatsliedenbuurt.
 
23. HUURDERSVERENIGING WESTERPARK – Mantelzorgers hebben meer rechten dan men denkt!
 
Het kan niet genoeg worden herhaald: mantelzorgers hebben meer rechten als medehuurder dan over het algemeen wordt aangenomen. Luister naar Daniel Bosch, voorzitter van de Huurdersvereniging Westerpark.
 

24. KNOOPPUNT TV – Een jaar flitsacties

Jan Leegwater is een van de initiatiefnemers van de actiegroep ‘Niet te Koop’, die ageert tegen de uitverkoop van sociale huurwoningen door woningcorporaties. Deze groep is nu een jaar bezig. Jacky Wolter sprak voor KNOOPPUNT TV met hem over wat de zin van deze acties is.
 

25. KNOOPPUNT TV – Steigerende huren

Herman Melkman is een actieve huurder, bestuurslid van Huurdersbelang Zuid en hij is present bij iedere flitsactie van de groep ‘Niet te Koop’, die ageert tegen de uitverkoop van sociale huurwoningen door woningcorporaties. Maar hij is ook AOW’er. De afgelopen jaren heeft hij zijn huur fors zien toenemen, maar zijn inkomen niet. Hier zijn verhaal, dat ook het verhaal van vele anderen is, namelijk dat van betaalbare woonruimte.
 

26. KNOOPPUNT TV – FNV steunt flitsacties

Ellie Pauëlsen is lid van FNV-senioren en zij is bezorgd over de woonsituatie van velen in Amsterdam. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor kinderen en kleinkinderen. Wij troffen haar bij een flitsactie van ‘Niet te Koop’ in de Spaarndammerbuurt, waar geprotesteerd werd tegen de uitverkoop van sociale huurwoningen door woningcorporaties.
 
27. DE JORDAAN SPREEKT – Café ‘De Blauwe Pan’
 
Jacky Wolter trekt voor de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Jordaan Spreekt’ met de camera de buurt in. Zo kwam zij terecht in Café ‘De Blauwe Pan’. Daar wordt regelmatig voorgelezen!
 

28. ACTIE OP DE DAM VOOR HET TERUGHALEN VAN NEDERLANDSE KINDEREN UIT KAMPEN IN SYRIË

https://www.salto.nl/programma/knooppunt/mo0CJXBwjYEuQiCaC4kKs

https://www.salto.nl/programma/knooppunt/auoQj3no8SQKWCaqGCSYI

https://www.salto.nl/programma/knooppunt/1VlBVVXINiKwmgoKWm0u0q

29. DE JORDAAN SPREEKT – Dierenwinkel ‘Het Vachtje’

Jacky Wolter trekt voor de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Jordaan Spreekt’ met de camera de buurt in. Zij kwam terecht in dierenwinkel ‘Het Vachtje’ aan de Haarlemmerdijk.
 

30. HUURDERSVERENIGING WESTERPARK/KNOOPPUNT TV – Flitsactie Adrichemstraat

Iedere zaterdag organiseert de actiegroep ‘Niet te Koop’ ergens in de stad een flitsactie tegen de stelselmatige uitverkoop van sociale huurwoningen door woningcorporaties. Op zaterdag 4 september vond de actie plaats in de Spaarndammerbuurt, waar woningcorporatie Rochdale een voor invaliden geschikte benedenwoning voor 450.000 euro in de markt zet. De manifestatie werd luister bijgezet door ‘De Fanfare van de Eerste Liefdesnacht’.
 
Hier een verslag van KNOOPPUNT TV.
 

31. DE BUURT SPREEKT – Voor een dag van morgen

Een gedicht van Hans Andreus in het Westerpark.
 
32. HUURDERSVERENIGING WESTERPARK – Gemeente helpt financiële nood met TONK-regeling.
 
De gemeente Amsterdam kan tot en met september te hulp schieten met de regeling Tijdelijke Overbrugging Noodzakelijke Kosten (TONK). Zie deze voorlichtingsvideo van Daniel Bosch, voorzitter van de Huurdersvereniging Westerpark.
 

AUGUSTUS

1. COMMISSIEVISIE – Buurtmedia
 
Op 31 augustus kwamen bij de vergadering van de Stadsdeelcommissie West buurtmedia ter sprake. Vooral ging het over de Staatskrant. Hier een samenvatting van de KNOOPPUNT TV-rubriek COMMISSIEVISIE.
 
2. DE BUURT SPREEKT – Het WC-Paradijs
 
Eindelijk gaat er iets gebeuren met het toiletgebouw en het sportcomplex in het Westerpark, lang na het verstrijken van de Big Ali-era.. Stadsdeel West heeft een zgn. tender uitgeschreven, wat inhoudt dat een ieder met een plan kan komen. Richard Liebenwein en Claudia Kool hebben een plan: het draagt de naam ‘Het WC-paradijs’.
 
Jacky Wolter sprak voor de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’ met Richard Liebenwein over zijn plan.
 
3. DE BUURT SPREEKT – Lianne en Willemijn
 
Jacky Wolter trekt er weer met de camera op uit voor de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’. Ditmaal ontmoet zij in het Westerpark Lianne en Willemijn, en met deze dames ontspint zich een gesprek over vriendschap. En Lianne heeft nog een verrassing voor ons in petto…
 
4. KNOOPPUNT TV – Protest Krelis Louwenstraat tegen verbranding regenboogvlaggen
 
Een impressie van KNOOPPUNT TV van deze protestmars die eindigde bij het flatgebouw in Bos en Lommer. Burgemeester Halsema hield een toespraak aldaar.
 
5. BLIK OP BESTUUR – Evaluatie toewijzing lokale omroep Amsterdam
 
Meer dan een jaar na de merkwaardig verlopen beslissing van het Commissariaat voor de Media om Publieke Omroep Amsterdam aan te wijzen als de Amsterdamse zendgemachtigde blijkt er vanuit het Amsterdamse bestuur een voornemen te zijn de betreffende gang van zaken te evalueren. Een en ander werd kort besproken in de vergadering van de Raadscommissie Kunst, Diversiteit en Democratisering van afgelopen juni.
 
Uiteraard gaat het in dit soort vergaderingen over geld. Daarom is de opmerking van het gemeenteraadslid Hendrik Jan Biemond interessant; hij vraagt zich af of het onderzoek over meer gaat dan alleen maar geld. Wat zou hij met dat ‘meer’ bedoelen?
 
6. DE BUURT SPREEKT – Toiletgebouw Westerpark/Straatpastoraat
 
Voor de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’ trekt Jacky Wolter met de camera de buurt in. Zijn er al ideeen voor het toiletgebouw in het Westerpark? En wat doet het Straatpastoraat eigenlijk?
 
7. DE BUURT SPREEKT – Ali
 
Jacky Wolter spreekt met voorbijgangers over de overleden daklozenkrantverkoper Ali.
 
 
8. HUURDERSVERENIGING WESTERPARK/KNOOPPUNT TV – Flitsactie Afrikanerplein
 
Het is nu bijna een jaar geleden dat actiegroep ‘Niet te Koop’ begon met zijn wekelijkse flitsacties tegen de uitverkoop van sociale huurwoningen door woningcorporaties. Steevast om drie uur op zaterdagmiddag popt men ergens up in de stad om met posters, spandoeken en toespraken aandacht te vragen voor het ongebreidelde uitponden van woningen die ooit bedoeld waren voor de minder bedeelden, maar die nu voor tonnen in de markt worden gezet. Op zaterdag 21 augustus vond de 49e actie plaats in de Transvaalbuurt. Op het Afrikanerplein biedt Ymere een benedenwoning aan voor 375.000 euro. Zie deze reportage van KNOOPPUNT TV.
 
 
9. HUURDERSVERENIGING WESTERPARK/KNOOPPUNT TV – Flexhuur in de Peperstraat?
Paulien Boer woont in de Peperstraat in Zaandam. Mogelijk worden de woningen in deze straat gesloopt. Maar zij heeft een flexcontract. Wat moet zij doen als er inderdaad gesloopt wordt?
 
10. DE BUURT SPREEKT – Van de Pijp naar de Staatsliedenbuurt
 
Jan van Eekeren moest vanwege een renovatie verhuizen van De Pijp naar de Staatsliedenbuurt. Heeft zijn verhuurder, woningbouwcorporatie Rochdale, hem voldoende bijgestaan? En hoe ervaart hij, als blinde, zijn nieuwe leven in zijn nieuwe buurt?
 
11. HUURDERSVERENIGING WESTERPARK/KNOOPPUNT TV – Van wie is Woningnet?
 
Van wie is Woningnet ook al weer? Niet van de overheid, zoals veel mensen denken, maar van de woningcorporaties. Dat geeft deze organisaties de nodige macht.
 
12. DE BUURT SPREEKT – Over rommel in het park en hondenproblemen
 
Jacky Wolter trekt voor de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’ met de camera de buurt in. Zij sprak onder andere met Mavis, die het park schoonhoudt.
 
13. DE BUURT SPREEKTJette van Burenhulp (Kerk en Buurt)
 
Jacky Wolter trekt met de camera de buurt in voor de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’. Ze liep Jette Uittenhout van Burenhulp tegen het lijf.
 
14. HUURDERSVERENIGING WESTERPARK/KNOOPPUNT TV – Ingeschreven bij Woningnet?
 
Als u bent ingeschreven bij Woningnet telt dan de tijd dat u in uw huidige woning woont of de tijd dat u bent ingeschreven bij Woningnet? Daar bestaat misverstand over. Nadere uitleg in deze voorlichtingsvideo van Huurdersvereniging Westerpark.
 
 
15. DE BUURT SPREEKT – Karma Zeelenberg, GGZ-coach
 
Jacky Wolter trekt met de camera de buurt in voor de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’. Ze liep GGZ-coach Karma Zeelenberg tegen het lijf.
 
16. HUURDERSVERENIGING WESTERPARK/KNOOPPUNT TV – Conflict met verhuurder?
 
Ooit waren er geschillencommissies waar huurders terecht konden als ze een probleem hadden met hun verhuurder. Moeten die misschien terugkomen? Een voorlichtingsvideo van Huurdersvereniging Westerpark.
 
 
17. DE BUURT SPREEKT – Daklozengesprekken
 
Jacky Wolter trekt voor de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’ met de camera de buurt in en heeft allerlei ontmoetingen.
 
 
18. HUURDERSVERENIGING WESTERPARK/KNOOPPUNT TV – Kijk uit voor verdachte mails van Woningnet!
 

JULI

1. HUURDERSVERENIGING WESTERPARK/KNOOPPUNT TV – Flitsactie Wijenburg

Voor de derde maal organiseert actiegroep ‘Niet te Koop’ een flitsactie in het Valkhofcomplex in Buitenveldert. Ditmaal wordt door woningcorporatie De Key een sociale huurwoning aangeboden voor 275.000 euro. Het gaat om een benedenwoning die zeer geschikt is voor ouderen.
 
 
2. DE BUURT SPREEKT – Tristan Bruin, jongleur
 
Jacky Wolter gaat voor de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’ met de camera op stap en heeft in het Westerpark een ontmoeting met een virtuoze jongleur.
 

3. HUURDERSVERENIGING WESTERPARK/KNOOPPUNT TV – Flitsactie Henrick de Keijserplein

Actiegroep ‘Niet te Koop’ organiseert wekelijks op zaterdag om 15.00 uur flitsacties tegen de uitverkoop van sociale huurwoningen door woningcorporaties. Op zaterdag 17 juli werd de actie gevoerd op het Henrick de Keijserplein, waar woningcorporatie een benedenwoning voor 550.000 euro in de markt zet.

4. HUURDERSVERENIGING WESTERPARK – De Warmtewet

Hoe vrij bent u als huurder binnen de nieuwe warmtewet?
 

5. COMMISSIEVISIE – Samenwerking Bibliotheek Spaarndammerbuurt en De Horizon?

In dit fragment uit een recente vergadering van de Stadsdeelcommissie West heeft Stadsdeelbestuurder Fenna Ulichki het over samenwerking tussen de bibliotheek in de Spaarndammerbuurt en buurthuis De Horizon. Onlangs publiceerde de OBA een verklaring naar aanleiding van een ingezonden brief in Het Parool van een buurtgenoot. In deze verklaring werd uitgelegd dat de samenwerking met de pakjesdienst in de bibliotheek nodig is om de kosten te drukken, maar dat de bibliotheek snel weer volwaardig zou kunnen functioneren. Over samenwerking met de Horizon werd niet gerept. Nu is daar plotseling wel weer sprake van. Hoe meer samenwerking hoe beter, zou men kunnen zeggen, maar hoe stelt men zich dat dan voor, temeer daar het filiaal aan de Spaarndammerstraat een verbouwing ondergaat? En waar is Natasja zo van geschrokken?
 

6. COMMISSIEVISIE – Winkelstraten Staatsliedenbuurt

Op 6 juli kwam de Stadsdeelcommissie na lange tijd weer samen in het Stadsdeelpaleis aan het Bos en Lommerplein om een aantal lokale zaken te bespreken. Zo kwam de toestand van de winkelstraten in de Tweede Nassaustraat en de Van Limburg Stirumstraat in de Staatsliedenbuurt ter sprake. Dit was een initiatief van enkele commissieleden die het Gebied Westerpark vertegenwoordigen, en de aanleiding voor dit ongevraagde advies blijkt een gesprek te zijn dat is gevoerd met enkele buurtgenoten. Een goede zaak dat leden van de Stadsdeelcommissie met de buurt communiceren, maar hoe zou dit gesprek tot stand gekomen zijn? Met hoeveel buurtgenoten is er gesproken? Hoe is men uitgenodigd voor dit gesprek? Zullen dit soort gesprekken vaker plaatsvinden?
 
Hierbij een samenvatting van dit agendapunt. Voor de aardigheid neemt COMMISSIEVISIE ditmaal de stemmingsprocedure mee en men kan constateren dat de voltallige commissie vóór stemt. Maar waarvoor stemt men eigenlijk voor?
 

7. HUURDERSVERENIGING WESTERPARK – Praat mee over de nieuwe woonregels

Er komt in Amsterdam een nieuwe huisvestingsverordening. U kunt tot 11 juli uw mening geven.
 

JUNI

 1. DE BUURT SPREEKT – Hans Mozer, kunstschilder
 
Voor de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’ ging Jacky Wolter op bezoek bij kunstschilder Hans Mozer, woonachtig in de Bontekoestraat in de Spaarndammerbuurt.
 
 
2. COMMISSIEVISIE – Bibliotheek Spaarndammerbuurt
 
Waarom is de bibliotheek in de Spaarndammerbuurt nog niet open en andere bibliotheken wel? En blijft er ruimte voor een pakketdienst op een plaats die bestemd is voor boeken en tijdschriften, voor bevordering van leesvaardigheid en cursussen en voor bestrijding van taalachterstand? Lia Beetstra van de groep ‘Wij willen een bieb in onze buurt’ maakt zich zorgen en sprak in bij de vergadering van Stadsdeelcommissie West op 15 juni. Hier een samenvatting van KNOOPPUNT TV van deze inspraak en reacties daarop.
 
3. DE BUURT SPREEKT – Buurtdominee
 
Jacky Wolter sprak voor de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’ met Jurjen de Bruijne, dominee van de Hebronkerk in de Spaarndammerbuurt. Wat drijft deze jonge geestelijke?
 
4. DE BUURT SPREEKT – Afscheid van Klaas Holwerda
 
Dominee Klaas Holwerda neemt afscheid van de Nassaukerk. Het zij zo, aldus Jaap Buning, medewerker van de kerk. Enkele jaren sprak de dominee tijdens de dodenherdenking op het Zaanhof.
 

5. HUURDERSVERENIGING WESTERPARK/KNOOPPUNT TV – Flitsactie Van Beuningenstraat

Op zaterdag 29 mei vond alweer de 37e flitsactie van Huurdersbelang Zuid en actiegroep ‘Niet te Koop’ plaats, acties die bedoeld zijn om aandacht te vragen voor de uitverkoop van sociale huurwoningen door woningcorporaties. Ditmaal verliet men het stamgebied en belandde in de Staatsliedenbuurt waar in de Van Beuningenstraat woningcorporatie Rochdale een woning tracht te slijten voor 625.000 euro. Een reportage van KNOOPPUNT TV i.s.m. Huurdersvereniging Westerpark.

https://www.youtube.com/watch?v=t1ESWAhBtbU

6. COMMISSIEVISIE – SDZ maakt zich zorgen over plannen Haven-Stad

Haven-Stad komt er aan. Woonruimte voor tienduizenden Amsterdammers. Maar wat betekent dit mega-project voor datgene wat er al is? Zoals de 100 jaar oude voetbalclub Samenspel Doet Zegevieren. SDZ heeft zijn velden al 50 jaar aan de Transformatorweg, vlakbij de Spaarndammerbuurt. Zullen deze velden kunnen blijven? In eerdere plannen voor Haven-Stad was dit het geval. De laatste plannen spreken echter een andere taal.
 
Bij SDZ maakt men zich zorgen. Daarom sprak een aantal betrokkenen op 1 juni in bij de Stadsdeelcommissie West. Een van hen was erevoorzitter Bep de Jong. Hier een samenvatting van KNOOPPUNT TV van deze inspraak.
 
 
7. COMMISSIEVISIE – Inspraak over het ‘Gat van de Kinkerbuurt’
 
Het ‘Gat van de Kinkerbuurt’ is een bouwput die er al tien jaar lang ligt. Een projectontwikkelaar wil er een hotel bouwen, de buurt en het Stadsdeel willen woningen. De zaak heeft zich voortgesleept tot aan de Raad van State en het einde is niet in zicht. Op 11 mei werd over deze kwestie ingesproken bij de Stadsdeelcommissie West.
 
 
8. DE BUURT SPREEKT – Godelieve Smulders, kunstenares
 
Kunstenares Godelieve Smulders heeft haar werkruimte in de Nassau-ateliers in de Staatsliedenbuurt. Jacky Wolters zocht haar op voor de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’.
 

MEI

KNOOPPUNT TV – Breng ze veilig thuis

Er zitten Nederlandse kinderen in kampen in Syrie. Ze verkeren daar in erbarmelijke omstandigheden. Zij boeten voor de fouten die hun ouders hebben begaan. De Nederlandse regering doet niets om deze machteloze landgenoten terug te halen. Dit ondanks dat Nederland het VN-verdrag voor de kinderen heeft ondertekend, dat gebiedt dat een overheid zich maximaal inspant om kinderen te beschermen. Tegen deze toestand werd op 22 mei op de Dam in Amsterdam actie gevoerd.

https://www.youtube.com/watch?v=28G-nR40IHs

APRIL

1. AANVAL OP AFVAL IN STADSDEELCOMMISSIE WEST 

Op dinsdag 6 april stond het afvalprobleem op de agenda van de Stadsdeelcommissie West. Een samenvatting van dit agendapunt van KNOOPPUNT TV.

https://www.youtube.com/watch?v=PwuKxLRwFys

2. HUURDERSVERENIGING WESTERPARK – Wethouder Ivens over verkiezingen 

Op 23 maart interviewde Daniel Bosch van Huurdersvereniging Westerpark wethouder Laurens Ivens van woningzaken. Binnenkort wordt het integrale interview gepubliceerd, maar hier vast het gedeelte waarin Ivens zijn visie geeft op de recente verkiezingen.

https://www.youtube.com/watch?v=SKJ6fES1Pik

3. HUURDERSVERENIGING WESTERPARK – Wethouder Ivens over aankoop sociale huurwoningen door gemeente Amsterdam

Op 23 maart interviewde Daniel Bosch van Huurdersvereniging Westerpark wethouder Laurens Ivens van woningzaken. Binnenkort wordt het integrale interview gepubliceerd, maar hier vast het gedeelte waarin de eventuele aankoop door de gemeente van sociale huurwoningen wordt besproken.

https://www.youtube.com/watch?v=ESNiJKeBhX0

MAART

1. BLIK OP BESTUUR – GL vs SP over Stadsdeelcommissies in Gemeenteraad

In de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘Blik op Bestuur’ besteden we aandacht aan de discussie die de Gemeenteraad voert over het wel en wee van de Stadsdelen en de Stadsdeelcommissies. Op 10 maart kwam de zaak ter sprake. Hier een treffen tussen de fracties van GroenLinks en de SP.

https://www.youtube.com/watch?v=w4BnGzqFLgw

2. KNOOPPUNT TV – Ontruiming Nemoland uitgesteld, eerste reactie

Morgenavond (dinsdag 23 maart) vergadert de Stadsdeelcommissie West. Komt Nemoland daar weer ter sprake? Een eerste reactie van Stadsdeelcommissielid Dick Jansen.

https://www.youtube.com/watch?v=izbgcluSvMc

3. STAATSPOËZIE – ‘Haast’

Een gedicht van Jacky Wolter

https://www.youtube.com/watch?v=7Lq3hUKBoYk

4. HUURDERSVERENIGING WESTERPARK/KNOOPPUNT TV – Reportage flitsactie Dintelstraat tegen uitverkoop sociale huurwoningen

Op zaterdag 20 maart 2021 vond alweer de 27e flitsactie flitsactie van Huurdersbelang Zuid en actiegroep ‘Niet te Koop’ plaats, acties die bedoeld zijn om aandacht te vragen voor de uitverkoop van sociale huurwoningen door woningbouwcorporaties. De keuze viel ditmaal op een woning in de Dintelstraat in de Rivierenbuurt, een woning waarvoor zo’n 450.000 euro mag worden neergeteld. Een reportage van KNOOPPUNT TV i.s.m. Huurdersvereniging Westerpark.

https://www.youtube.com/watch?v=SXENAAqbbrs

 

5. DE BUURT SPREEKT – Weer verdwijnt er een buurtwinkel!

Twintig jaar lang dreven Dolly en Mohammed op de hoek van de Groen van Prinstererstraat en de Van Hogendorpstraat hun winkel. Viswinkel staat er op het raam, maar vis was er al een tijd niet meer te koop. Wel allerlei gebruiksvoorwerpen. Vorig jaar juli overleed Mohammed onverwachts. Graag was Dolly ter ere van de herinnering aan Mohammed nog een tijdje doorgegaan met de winkel, maar omdat zij niet de hoofdhuurder is toonde verhuurder Ymere zich onverbiddelijk. Jacky Wolter sprak met Dolly van der Tol voor de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’.

https://www.youtube.com/watch?v=bZIY6Ss5uIg

6. HUURDERSVERENIGING WESTERPARK – De wijze waarop men bij Woningnet een huurwoning kan verkrijgen gaat veranderen. Een voorlichtingsvideo van de Huurdersvereniging Westerpark.

https://www.youtube.com/watch?v=ZprMXZUkdJU

7. BLIK OP BESTUUR – D66 vs SP over stadsdelen in gemeenteraad

In de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘Blik op Bestuur’ besteden we aandacht aan de discussie die Gemeenteraad voert over het wel en wee van de Stadsdelen en de Stadsdeelcommissies. Op 10 maart kwam de zaak ter sprake. Hier een treffen tussen de fracties van D66 en de SP.

https://www.youtube.com/watch?v=7FPyd4p1DR4

8. HUURDERSVERENIGING WESTERPARK – Verkiezingen 2021

Welke partijen zijn (niet) goed voor huurders? Een uiteenzetting van Daniel Bosch, voorzitter van de Huurdersvereniging Westerpark.

https://www.youtube.com/watch?v=KDxS-cZsFrw

9. KNOOPPUNT TV – Nemoland in de Stadsdeelcommissie

Op 9 maart sprak Mathilde Andriessen van Nemoland in bij de Stadsdeelcommissie West. Hier haar verhaal en de reacties vanuit de commissie en het bestuur van het stadsdeel.

https://www.youtube.com/watch?v=L86_CaQQL2Q

10. HUURDERSVERENIGING WESTERPARK – Sociale huurwoning zoeken gaat veranderen 1

De wijze waarop men een sociale huurwoning kan zoeken gaat veranderen. En dat heeft ook gevolgen voor WoningNet. Een uiteenzetting van Daniel Bosch, voorzitter van de Huurdersvereniging Westerpark.

https://www.youtube.com/watch?v=oKj3I4NJjRM

11. STAATSPOËZIE – ‘De Danseres’

Een gedicht van Jacky Wolter.

https://www.youtube.com/watch?v=ntrTUSp-H3E

12. STEMONTRADING – Een kiesgedicht van Tijmen Grouwels

https://www.youtube.com/watch?v=92OP-q78a8A

13. KNOOPPUNT TV – Gemeenteraadsleden spreken over Stadsdeelcommissies ‘Berichten uit het Amsterdams Bestuur’

In 2018 werden er in de zeven Amsterdamse stadsdelen zgn. stadsdeelcommissies ingesteld. Deze commissies zijn in de eerste plaats adviesorganen, bestaande uit gekozen leden. Maar werkt dat? Een onlangs gepubliceerd rapport in opdracht van de gemeente geeft aan dat er nogal wat te verbeteren is. Over een jaar zijn er weer verkiezingen dus de Gemeenteraad buigt zich hierover. Onlangs kwam de kwestie ter sprake in de gemeenteraadscommissie Kunst, Diversiteit en Democratisering (KDD). Hier een fragment daaruit waarin de Partij voor de Dieren zijn visie geeft. D66 ziet er zo te horen niet veel in…

https://www.youtube.com/watch?v=dXJ8UObAxd8

14. DE BUURT SPREEKT – KRINGLOOP WEST

https://www.youtube.com/watch?v=rpNziPpfzLU

 

14. KNOOPPUNT WESTERPARK – Buurtcantate ‘Gaandeweg’ 2

https://www.youtube.com/watch?v=GuxFY2mJkTM

15. KNOOPPUNT WESTERPARK – De gemeente als verhuurder

Grand-Café ‘Het Paviljoen’ op het Van Beuningenplein bestaat een jaar of zes. Ook deze horeca-onderneming kreeg druk te verduren ten gevolge van de corona-maatregelen. De verhuurder van het gebouw is de Gemeente Amsterdam. Is men coulant geweest met de huur? Een interview met de uitbater, Jaap van Duijn.

https://www.youtube.com/watch?v=sOKdmD9APTY

16. KNOOPPUNT WESTERPARK – ‘De Buurt Spreekt’: Straten zoeken gangmakers

https://www.youtube.com/watch?v=RXCfl8qrrIk

17. KNOOPPUNT TV – Hebben bewonerscommissies nut?

KNOOPPUNT TV kwam terecht in een enigszins verwaarloosde tuin in de Staatsliedenbuurt. Dankzij bewoners wordt de tuin opgeknapt. Kan een bewonerscommissie daarbij van nut zijn?

https://www.youtube.com/watch?v=sa6wAgZsgYc

FEBRUARI

1. STAATSPOËZIE – Afscheid van Jacob en de Kade

Een gedicht van Annemarie Ooft

https://www.youtube.com/watch?v=yARnfDfgj5I

2. HUURDERSVERENIGING WESTERPARK – De huren worden bevroren. Maar dankzij wie?

https://www.youtube.com/watch?v=Ti_OsHP5bl0

3. KNOOPPUNT WESTERPARK – ‘De Buurt Spreekt’: De Avondwinkel

Eigenlijk heet-ie Avondmarkt, maar iedereen heeft het altijd over de Avondwinkel, al ruim vijftig jaar lang een van de meest unieke avondwinkels in Amsterdam, want goedkoop en gevarieerd. In de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’ ontmoet Jacky Wolter een winkelier met plezier in zijn vak, de eigenaar van de Avondwinkel, Hans van Akkeren.

https://www.youtube.com/watch?v=y5w-T9xqDgY

4. KNOOPPUNT WESTERPARK – ‘De Buurt Spreekt’: Buurtzorg Westerpark

In deze aflevering van de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’ gaat Jacky Wolter in gesprek met Ingrid Weijman van Buurtzorg Westerpark.

https://www.youtube.com/watch?v=juAzXwhbXMI

 

5. KNOOPPUNT WESTERPARK – Buurtcantate ‘Gaandeweg’ 1

In juni 2019 werd in de Nassaukerk de buurtcantate ‘Gaandeweg’ uitgevoerd. De tekst van dit werk is gebaseerd op bijdragen van buurtgenoten, en werd tot een geheel gemaakt door Gert Jan Slump. De muziek is van Nico Hovius en de muzikale leiding had Josefine Strasser. Hier een van de liederen.
 

6. KNOOPPUNT WESTERPARK – De Buurt Spreekt met Dick Jansen, lid van de Stadsdeelcommissie West

https://www.youtube.com/watch?v=KLMD7pe1DdA&t=582s

7. KNOOPPUNT WESTERPARK -‘DE BUURT SPREEKT’ met de locatiemanager van De Koperen Knoop

In de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’ gaat Jacky Wolter verder met haar onderzoek naar wat onze buurtorganisaties zoal doen. In deze aflevering spreekt ze met Robin van den Hombergh, locatiemanager van de Koperen Knoop.

https://www.youtube.com/watch?v=mrr0bJRmzrM

8. HUURDERSVERENIGING WESTERPARK  – Amsterdam wil sociale huurwoningen opkopen

Een advies van Daniel Bosch, voorzitter van Huurdersvereniging Westerpark 

https://www.youtube.com/watch?v=UQw8_9n7WHQ

9. KNOOPPUNT TV  – Huurders Netwerk Amsterdam zoekt bestuurders 

Huurders Netwerk Amsterdam (HNA) wil de organisatie zijn die alle huurders in Amsterdam vertegenwoordigt. HNA bestaat nog niet lang en is op zoek naar een daadkrachtig bestuur. Een oproep van interim-voorzitter Daniel Bosch bij KNOOPPUNT TV.

https://www.youtube.com/watch?v=JQ7q_k1TCuU

10. KNOOPPUNT WESTERPARK – Nemoland, een update

Nemoland is een uniek stukje natuur in het Westerparkgebied, gelegen naast de Schooltuinen aan het Overbrakerpad. Het bestaat al tientallen jaren. Maar diegenen de Schooltuinen bestieren hebben zo hun eigen ideeen over wat er met Nemoland moet gebeuren. Maar wie heeft het eigenlijk voor het zeggen: Wethouder Moorman van Onderwijs? De ambtenaren die over de Schooltuinen gaan? Of wij, de omwonenden van Nemoland?

https://www.youtube.com/watch?v=q6Q6fm3R9-Y

486. HUURDERSVERENIGING WESTERPARK – Hoe kan ik huurverlaging krijgen als mijn inkomen achteruit gaat?

https://www.youtube.com/watch?v=chqk2C7GWdE

485. KNOOPPUNT WESTERPARK – Dick Jansen, voorzitter ‘Kerk en Buurt’

In deze aflevering van de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’ gaat Jacky Wolter nader in op wat ‘Kerk en Buurt’ zo al in de buurt doet. Wat is eigenlijk de verhouding van deze organisatie met de Nassaukerk? Voorzitter van ‘Kerk en Buurt’ Dick Jansen legt het uit. Dit is het eerste deel van een tweeluik met Dick Jansen. In het volgende deel gaat het over politiek.

https://www.youtube.com/watch?v=Portl4TYkLc

 

JANUARI

484. KNOOPPUNT WESTERPARK – Buurtlicht In Progress 

Op 28 januari organiseerde Tanja Henn een live stream van Buurtlicht vanuit de Koperen Knoop. Buurtlicht is voor de meeste mensen bekend van de projecties op de Watertoren. Maar er gebeurt veel meer, nu dus in het Huis van de Buurt. KNOOPPUNT TV nam een kijkje in de keuken van Buurtlicht.

https://www.youtube.com/watch?v=LUN–ZGD0aE

483. KNOOPPUNT WESTERPARK – Bartolo de Mokum

https://www.youtube.com/watch?v=AdwYw1iyca4

482. KNOOPPUNT TV – Huurders Netwerk Amsterdam – Het interimbestuur stelt zich voor.

Huurders staan er ten opzichte van hun verhuurders altijd zwakker voor. Of het nu gaat om sociale huurwoningen van een corporatie of om een particuliere huisbaas, er is altijd sprake van een afhankelijkheidspositie. Ook wat betreft kennis van regelingen, wetten en rechten hebben huurders een achterstand. Het is daarom van belang dat huurders zich verenigen. Dat gebeurt ook overal in Amsterdam; in huurdersverenigingen, in bewonerscommissies en in andere verbanden. Maar dat zijn over het algemeen kleine organisaties, voor wie het moeilijk is om te worden gehoord door grote organisaties als de corporaties of de overheid. Daarom is een overkoepelende organisatie nodig die al die kleinere organisaties verbindt, goed naar hen luistert en streeft naar de eensgezindheid die een stem kan laten horen, en zonodig een vuist maakt. Huurders Netwerk Amsterdam (HNA) wil die organisatie zijn. HNA bestaat nog niet lang, en zoekt zijn vorm nog. Gestreefd wordt naar een krachtig bestuur dat aan bovenstaande eisen kan voldoen. Op dit moment is een interimbestuur actief, dat dat bestuur aan het vormen is. In dit filmpje stellen de twee interimbestuurders, Daniel Bosch (voorzitter) en John Sedney (penningmeester), zich voor.

https://www.youtube.com/watch?v=oJB2PNbWwQ8

https://www.youtube.com/watch?v=ORl1ffBl80A

481. HUURDERSVERENIGING WESTERPARK – Loden leidingen en huurverlaging

Onlangs bepaalde een rechter dat een verhuurder de huur van een van zijn huurders moest verlagen omdat er lood in zijn leidingwater was aangetroffen. Dit geldt ook voor anderen die dit overkomt. Meer daarover in deze voorlichtingsvideo van Huurdersvereniging Westerpark.

 

https://www.youtube.com/watch?v=lWVmnak5I-0

480. DE BUURT SPREEKT – Martijn Akkerman

Martijn Akkerman woont ruim dertig jaar in de Staatsliedenbuurt. Hij is juwelenhistoricus en menigeen zal hem kennen als de deskundige op dit gebied in het televisieprogramma ‘Tussen Kunst en Kitsch’. Voor de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’ sprak Jacky Wolter met deze gedreven leraar.

https://www.youtube.com/watch?v=QPTUEbP1gAI

479. KNOOPPUNT WESTERPARK – Café Nassau

https://www.youtube.com/watch?v=4iUw304Gkts

478. KNOOPPUNT WESTERPARK – Stichting ‘Samen Sterk’

https://www.youtube.com/watch?v=A5fopkwShus

477. KNOOPPUNT TV – Snaren onder druk 

Reportage over gitaarwinkel La Guitarra Buena in de Rijnstraat, die in lock down dicht moet. Maar heeft dat wel zin? 

https://www.youtube.com/watch?v=ZFuzOSDv-BE

476. HUURDERSVERENIGING WESTERPARK – Bij welk inkomen heeft u recht op een sociale huurwoning?

https://www.youtube.com/watch?v=CpeQachzLdU

475. KNOOPPUNT WESTERPARK – Palingboot

https://www.youtube.com/watch?v=kp-2LsKcdy0

474. HUURDERSVERENIGING WESTERPARK – Meer over de rechten van mantelzorgers

https://www.youtube.com/watch?v=v09c-I6s31Q

473. HUURDERSVERENIGING WESTERPARK – Over huurtoeslag en woonkostentoeslag

https://www.youtube.com/watch?v=f_ISPrFi1gU

472. KNOOPPUNT TV/HVW – Prikactie Van Tuyll van Serooskerkenplein

https://www.youtube.com/watch?v=AqhwsyXZ5SQ

471. KNOOPPUNT WESTERPARK – ‘De Buurt Spreekt’, gesprek met Sophia Kwikkel van Kerk en Buurt. (de onderste link is verwijderd.)

https://www.youtube.com/watch?v=E1uWrerH958

https://www.youtube.com/watch?v=1wNV_CGcnm8

 

470. KNOOPPUNT TV – Over ‘De Gibraltar’, een inclusieve speeltuin in Bos en Lommer

https://www.youtube.com/watch?v=28hUa-VrGMk

469. KNOOPPUNT WESTERPARK – Bedreigde zaken

https://www.youtube.com/watch?v=zgtk-HHP3MY

468. KNOOPPUNT WESTERPARK – Update Museum Het Schip

https://www.youtube.com/watch?v=C-CeZe3XXKE

2020

 

NOVEMBER/DECEMBER

467. KNOOPPUNT TV/HVW – Compilatie prikacties 

https://www.youtube.com/watch?v=HIDAGKp5WTw

466. KNOOPPUNT TV/HVW – Prikactie Waalstraat

https://www.youtube.com/watch?v=8b9MlW7tlyg&t=11s

 

465. KNOOPPUNT WESTERPARK – Nemoland bedreigd met ontruiming

https://www.youtube.com/watch?v=2ESa1V-z3iY

464. KNOOPPUNT WESTERPARK – De Creatie van een Houten Hart

https://www.youtube.com/watch?v=f4h7UaBhik4

463. KNOOPPUNT TV/HVW – Prikactie Zeelandstraat

https://www.youtube.com/watch?v=IjeKBwHHfTQ

462. KNOOPPUNT WESTERPARK – Schrijf de gemeente om Nemoland in stand te houden!

https://www.youtube.com/watch?v=RBRHG77WFsk

 

461. OPROEP NEMOLAND AAN WETHOUDER IVENS

https://www.youtube.com/watch?v=jq1nWy2VjxA

460. HUURDERSVERENIGING WESTERPARK – Pas op voor de Rotterdamwet!

https://www.youtube.com/watch?v=wF1Y3PTUJCM

459. KNOOPPUNT WESTERPARK – Park onder druk

https://www.youtube.com/watch?v=DMxn4HGSNEc

 

458. HUURDERSVERENIGING WESTERPARK – Over toeslagen

https://www.youtube.com/watch?v=dc07BN3pTRY

457. KNOOPPUNT WESTERPARK – Interview met Daniel Bosch, voorzitter Huurdersvereniging Westerpark

https://www.youtube.com/watch?v=bPMAE9SgjaE

456. KNOOPPUNT TV/HVW – Prikactie Heinzestraat

https://www.youtube.com/watch?v=t6gomEXZXFM

455. KNOOPPUNT WESTERPARK – Jantje Boeket

https://www.youtube.com/watch?v=NgNl2urLCbU

454. HUURDERSVERENIGING WESTERPARK – Welke rechten heb je als je inwoont als mantelzorger?

https://www.youtube.com/watch?v=qL3YIyqGtGs

453. KNOOPPUNT WESTERPARK – Kerk en Buurt

https://www.youtube.com/watch?v=uael6JjSA9Y

452. KNOOPPUNT TV/HVW – Prikactie Spijtellaantje

https://www.youtube.com/watch?v=1waXihsAyMY

451. HUURDERSVERENIGING WESTERPARK – Onderhoud ‘gemengde complexen’

https://www.youtube.com/watch?v=u9VDryQMsoI

450. KNOOPPUNT WESTERPARK – Anti-Boekenweek?

https://www.youtube.com/watch?v=rBj1oajOmco&t=4s

449. KNOOPPUNT WESTERPARK – Miguel’s Burensoep

https://www.youtube.com/watch?v=0zm4bm7M__o&t=1s

 

448. KNOOPPUNT TV/HVW – Prikactie in Buitenveldert tegen uitverkoop sociale huurwoningen

https://www.youtube.com/watch?v=MOsTb-5qowQ

447. KNOOPPUNT WESTERPARK – Belinfante Kwartet in de Nassaukerk

https://www.youtube.com/watch?v=0NOpV6GB6x4

KNOOPPUNT WESTERPARK – Miguel’s Burensoep

https://www.youtube.com/watch?v=0zm4bm7M__o

446. KNOOPPUNT WESTERPARK – Burenhulp Nassaukerk

https://www.youtube.com/watch?v=4GYNlDMt3VY

445. KNOOPPUNT WESTERPARK – Inloopindruk (Inloop bij de Nassaukerk)

https://www.youtube.com/watch?v=ke2y5k5vOg8

444. HUURDERSVERENIGING WESTERPARK – Meer over loden leidingen

https://www.youtube.com/watch?v=fhUxjaPDn0U

OKTOBER

438. HUURDERSVERENIGING WESTERPARK – Prikactie Govert Flinckstraat 

https://www.youtube.com/watch?v=v8M8xFLEqu4

437. HUURDERSVERENIGING WESTERPARK – Een merkwaardige brief van de woningbouwcorporatie 

https://www.youtube.com/watch?v=06JKtDZ3xHc

436. KNOOPPUNT WESTERPARK – Brediustuin, hoe lang nog?

https://www.youtube.com/watch?v=a-oljjdxKbQ

436. KNOOPPUNT WESTERPARK – Gesprek met de koster

https://www.youtube.com/watch?v=7MbroyXqE10

435. KNOOPPUNT WESTERPARK – Buurtschrijvertje 

https://www.youtube.com/watch?v=Eizy_h-hglI

434. KNOOPPUNT WESTERPARK – Een opgeschoonde tuin 

https://www.youtube.com/watch?v=9t1HLvzxdgU

43. HUURDERSVERENIGING WESTERPARK –  Wie is verantwoordelijk voor de hijsbalken aan uw huis?   

https://www.youtube.com/watch?v=PXWpKm5EK2c

431. KNOOPPUNT STADSHOEKJES – Noorderhof

https://www.youtube.com/watch?v=LCCmC0_TsMM

430. KNOOPPUNT TV – Prikactie in de Dusartstraat

https://www.youtube.com/watch?v=t0U7F7cvjzI

429. HUURDERSVERENIGING WESTERPARK – Over servicekosten en bewonerscommissies

https://www.youtube.com/watch?v=wyUPfBcM9lE

428. HUURDERSVERENIGING WESTERPARK – Hoe worden de belangen van huurders behartigd? 

https://www.youtube.com/watch?v=i9l0GOR4o9E

427. KNOOPPUNT WESTERPARK – Schip in nood

https://www.youtube.com/watch?v=wfSdYznYDHM

426. KNOOPPUNT WESTERPARK – Geeft om de Staatskrant!

https://www.youtube.com/watch?v=SVLyCl3PoVI

425. KNOOPPUNT WESTERPARK – Doggers en Jogger 2

https://www.youtube.com/watch?v=GNDKWaIQDII

424. HUURDERSVERENIGING WESTERPARK – Huurverlaging i.v.m. corona

https://www.youtube.com/watch?v=ruPSm5oEkzY

JULI/AUGUSTUS/SEPTEMBER

424. HUURDERSVERENIGING WESTERPARK – Huurverlaging i.v.m. corona

https://www.youtube.com/watch?v=ruPSm5oEkzY

423. HUURDERSVERENIGING WESTERPARK – Bijzondere huuromstandigheden

https://www.youtube.com/watch?v=wEdvLJcJP1M

422. HUURDERSVERENIGING WESTERPARK – Huurrechten van inwonenden

https://www.youtube.com/watch?v=mN6sUcc2SnE

421. HUURDERSVERENIGING WESTERPARK – Over loden leidingen

https://www.youtube.com/watch?v=oBq2i8F5sGk&t=1s

420. HUURDERSVERENIGING WESTERPARK – Wie profiteert het meest?

https://www.youtube.com/watch?v=6SFhuCqdK70

419. KNOOPPUNT WESTERPARK – Doggers en joggers

https://www.youtube.com/watch?v=tw3hKZwfCwA

418. HUURDERSVERENIGING WESTERPARK – Mantelzorg en huurcontracten

https://www.youtube.com/watch?v=2SfZq08G3tM

417. HUURDERSVERENIGING WESTERPARK – Over de huurprijs en woonkostentoeslag

https://www.youtube.com/watch?v=gL6r3Q2bI1E

416. HUURDERSVERENIGING WESTERPARK – Bijeenkomst 2020  Deel 1

https://www.youtube.com/watch?v=5z81ucFQFLQ

415. HUURDERSVERENIGING WESTERPARK – Bijeenkomst 2020  Deel 1

https://www.youtube.com/watch?v=7s4JUGoyO8k

414. KNOOPUNT WESTERPARK – Bordenpraat

https://www.youtube.com/watch?v=56IIYaHnpVc&t=320s

413. HUURDERSVERENIGING WESTERPARK – Wie is verantwoordelijk voor welk onderhoud?

https://www.youtube.com/watch?v=XqjzPG6bsuc&t=27s

412. HUURDERSVERENIGING WESTERPARK – Hijsbalken

https://www.youtube.com/watch?v=8o3Oq77Eb-w

411. HUURDERSVERENIGING WESTERPARK – Meer over Woningnet (Deel 3)

https://www.youtube.com/watch?v=SUTxiVrlmac

410. HUURDERSVERENIGING WESTERPARK – Meer over WoningNet

https://www.youtube.com/watch?v=dfk5C0ZjyUo&t=5s

409. HUURDERSVERENIGING WESTERPARK – Antwoord op vragen

https://www.youtube.com/watch?v=_DZqI3yEREs

408. HUURDERSVERENIGING WESTERPARK – Bezwaar maken tegen huurverhoging is nog mogelijk

https://www.youtube.com/watch?v=5HO6vDV5IdQ

407. KNOOPPUNT WESTERPARK – Bordenpraat

https://www.youtube.com/watch?v=UeU_TH7U9rg

406. HUURDERSVERENIGING WESTERPARK – Wat is WoningNet?

https://www.youtube.com/watch?v=QHhucOSGrQo

405. HUURDERSVERENIGING WESTERPARK – Bezwaar tegen huurverhoging

https://www.youtube.com/watch?v=iEnGNHpLuVs&t=1s

TOT JUNI 2020

404. WILDLIFE WESTERPARK – Reigergeknok

https://www.youtube.com/watch?v=LEEUZ3ZGO9Q&t=4s

403. KNOOPPUNT WESTERPARK – Petitie Polanentheater

https://www.youtube.com/watch?v=7rw-9Zz5aTY

402 – WILDLIFE WESTERPARK – Kattengeknok

https://www.youtube.com/watch?v=wgnDdML39_w&t=1s

401. KNOOPPUNT WESTERPARK – Ooi op vrijdag –

https://www.youtube.com/watch?v=nlrvQ-iwgNo

2019

REST 2019

400. VAN STIRUM TV 2016 – Interview met Jurjen de Bruijne, dominee van de Hebronkerk

https://www.salto.nl/programma/knooppunt/2KNIWc7Ye42oa4O6mOwWCc

399. KNOOPPUNT PARTICIPATIE – Raadscommissievergadering

https://www.salto.nl/programma/knooppunt/ZOXrf6PCsSaUkYw2yASoE/

398. KNOOPPUNT TV – Nachtraad, een nachtelijke besloten Gemeenteraadsvergadering https://www.salto.nl/programma/knooppunt/3NQ8XKTWvuAYu0iYy6YigA

397. KNOOPPUNT TV – ‘Breng ze veilig thuis’

https://www.salto.nl/programma/knooppunt/KQPv1T6Ggowaio6iwmKyQ

396. KNOOPPUNT LETTERSTAD – Roel van Duijn over zijn boek ‘Een zoon voor de Führer’ –

https://www.salto.nl/programma/knooppunt/1CDQq6N6WksIOSk0wSmimE

395. KNOOPPUNT WESTERPARK – Buurtcantate ‘Gaandeweg’ –

https://www.salto.nl/programma/knooppunt/6uL7zzCvleSamCcISwkwwC

394. KNOOPUNT/SDZ TV:  Kampong – SDZ

https://www.salto.nl/programma/knooppunt/7LIg7OZqgMIISkWEIgqC6m

393. KNOOPPUNT PARTICIPATIE – Terugblik op de Stadsdeelverkiezingen van 2018 – https://www.salto.nl/programma/knooppunt/5VRjdSzumccUasYOiSgwmc

392. KNOOPPUNT PARTICIPATIE – Terugblik op de Stadsdeelverkiezingen van 2018

https://www.salto.nl/programma/knooppunt/4MjyER1Le8CoIUkw8aAGOo

391. KNOOPPUNT PARTICIPATIE: Terugblik op de Stadsdeelverkiezingen van 2018 – https://www.salto.nl/programma/knooppunt/4j0USLu36Ee08oOaiUYwKU

APRIL 2019

390. KNOOPPUNT PARTICIPATIE: Terugblik op de Stadsdeelverkiezingen van 2018  – https://www.salto.nl/programma/knooppunt/5IrFMz9RokQGgY6SEAWKge

389. Pakhuis de Zwijger in Nieuw-West: https://www.salto.nl/programma/knooppunt/40xMoYDgwo2OqskGMKq8g0

388. KNOOPPUNT PARTICIPATIE: Terugblik op de Stadsdeelverkiezingen van 2018 met enkele onafhankelijke kandidaten voor de Stadsdeelcommissies – https://www.salto.nl/programma/knooppunt/5TtzUdZOtUuU6myqY6QiEU

387. SDZ TV: SDZ – Roda ’23 –

https://www.salto.nl/programma/knooppunt/4thxzveZxSgAO2wyu06sYQ

386. KNOOPPUNT TV – Sale Amsterdam – https://www.salto.nl/programma/knooppunt/6vLRb2J7lCmAI0eo04UgAq

MAART 2019

385. Misschien toch meerdere TV-kanalen bij C-Amsterdam – https://www.youtube.com/watch?v=bzdhqJLO4O0&feature=youtu.be

384. KNOOPPUNT WESTERPARK – Een rondje Westerparkbuurt – https://www.youtube.com/watch?v=HwlidwfGKWY&feature=youtu.be

383. KNOOPPUNT DAGVERSLAG – C-Amsterdam poogt Salto-programmamakers gerust te stellen – https://www.youtube.com/watch?v=F5X3kH7du64

382. KNOOPPUNT PARTICIPATIE – Hein van Meeteren, vml. kandidaat voor de Stadsdeelcommissie Centrum – https://www.youtube.com/watch?v=c2loSSPsRts

381. KNOOPPUNT PARTICIPATIE – Stadsdeelverkiezingen een jaar later – https://www.youtube.com/watch?v=KBAW1mQpG0k

380. KNOOPPUNT LETTERSTAD – Poezie ligt op straat (Hugo de Grootplein) – https://www.youtube.com/watch?v=_HmI_ynWDj4

379. KNOOPPUNT – Symposium ‘Follow this’ in het Westerpark – https://www.salto.nl/programma/knooppunt/3cWyOGoiiIuYQaGYWUUQ6s

378. KNOOPPUNT 11 maart – Interview met Kai Meeuwsse, trainer van SDZ 1 – https://www.salto.nl/programma/knooppunt/7MoAweO2s0MYWK4QC8UwOW

JANUARI 2019

377. KNOOPPUNT LOKALE MEDIA – Luc Sala over lokale televisie (ingekorte versie) – https://www.salto.nl/programma/knooppunt/5vIiciJ1mwi8EEgu46OOew

376. KNOOPPUNT WESTERPARK – Een Vreemde Vogel in de JM Kemperstraat – https://www.youtube.com/watch?v=yyi9AVrF-Z8

2018

DECEMBER 2018

375. KNOOPPUNT LOKALE MEDIA – Luc Sala over lokale televisie – https://www.salto.nl/programma/knooppunt/6f0wcKJUnCEiAMIQ2oaGgM

NOVEMBER 2018

374. KNOOPPUNT – ‘An die Musik’ – https://www.youtube.com/watch?v=N2vMhCoasbs

OKTOBER 2018

373. KNOOPPUNT PARTICIPATIE – Een middagje inspraak – https://www.youtube.com/watch?v=PqdOecLXuL0

AUGUSTUS/SEPTEMBER 2018

372. KNOOPPUNT PARTICIPATIE – Landelijk Noord – https://www.youtube.com/watch?v=CRPhWYZG_0E

371. KNOOPPUNT PARTICIPATIE – Stadsplein Mokum – https://www.youtube.com/watch?v=Z3Xv7KoUCxw

370. KNOOPPUNT STADSDEELVERKIEZINGEN – Het Laatste Woord? – https://www.youtube.com/watch?v=8UeyAGFp5kY

369. KNOOPPUNT LETTERSTAD – Interview met de voorzitter van het Multatuli Genootschap – https://www.youtube.com/watch?v=l2OtQrJ6qGc

368. KNOOPPUNT – Mokum Reclaimed – https://www.youtube.com/watch?v=zQKwCqufulY

367. KNOOPPUNT WESTERPARK – Buurtschouw Juli 2018 – https://www.youtube.com/watch?v=ej8PnEDg4VQ

JUNI/JULI 2018

365. KNOOPPUNT – Debat ‘Zin en Onzin van de Stadsdeelverkiezingen” – https://www.youtube.com/watch?v=ZvyPKFVLqF8

364. DODENHERDENKING 2018 ZAANHOF – https://www.youtube.com/watch?v=QZKoh6YZS0U

363. MULTATULI TV – ‘Acht op Hoop’ – https://www.youtube.com/watch?v=WDeR-a5LYpk

MEI 2018

362. KNOOPPUNT LETTERSTAD – De Wethouder Schrijft – https://youtu.be/i3KVROGwMBE

361. KNOOPPUNT – Stadsuitverkoop – https://youtu.be/wIXcTuJD6EE

360. SDZ TV: SDZ – Spaarnwoude – https://youtu.be/D0vAu57Fp44

MAART 2018

359. KNOOPPUNTJE – Duncan Stutterheim – https://youtu.be/0dwPRON-bVE

358. KNOOPPUNT STADSDEELVERKIEZINGEN – Mechteld Bannier – https://youtu.be/7Whk5eSjy1k

357. ONAFHANKO TV – Hein spreekt – https://youtu.be/QxjxlI8bRw4

356. ONAFHANKO TV – Bewoners Amsterdam Centrum (BAC) – https://youtu.be/skF9KSiIbMc

355. STADSDEELVERKIEZINGEN – Edwin Reinold/Oud Oost – Lijst 35 – https://youtu.be/RSB4MJgsRn8

354. ONAFHANKO 2007 – https://youtu.be/anhMjuxAXGk

353. ONAFHANKO 2006 – https://youtu.be/rff-_mM7i6E

352. ONAFHANKO 2005 – https://youtu.be/EY7Md3tCOL8

351. ONAFHANKO 2003 – https://youtu.be/lTBEccxdvuA

350. ONAFHANKO 2001 – https://youtu.be/atIEC42J4LI

FEBRUARI 2018

349. KNOOPPUNT STADSDEELVERKIEZINGEN – Naomi Rijke – https://youtu.be/-uN-UaPqlm8

348. KNOOPPUNT STADSDEELVERKIEZINGEN – Lijst Berlage mag meedoen – https://youtu.be/AH3s_BsUIpM

347. KNOOPPUNT STADSDEELVERKIEZINGEN – Lijst BoLo – https://youtu.be/I5ih11nD0co

346. KNOOPPUNT STADSDEELVERKIEZINGEN – Lijst ABRAHAM – https://youtu.be/1NCBhRk7fjw

345. KNOOPPUNT STADSDEELVERKIEZINGEN – ‘Indische buurt Bewoners Unit’ – https://youtu.be/YkQzu0ejS50

344. KNOOPPUNT STADSDEELVERKIEZINGEN – BuurtVuist – https://youtu.be/Y5bdm8asETs

343. KNOOPPUNT STADSDEELVERKIEZINGEN – De wethouder spreekt – https://youtu.be/ioslL47gKPI

342. KNOOPPUNT STADSDEELVERKIEZINGEN – ‘WIJ Buurtbewoners’ – https://youtu.be/t8QVJuOw80s

341. KNOOPPUNT STADSDEELVERKIEZINGEN – ‘Bewoners Amsterdam Centrum’ – https://youtu.be/64OcFctAegw

JANUARI 2018

340. KNOOPPUNT STADSDEELVERKIEZINGEN – ‘1012 leeft’ – https://youtu.be/n-cfpg0vdco

339. KNOOPPUNT STADSDEELVERKIEZINGEN – ‘ZORGEN VOOR ELKAAR EN VOOR DE STAD’ – https://youtu.be/j8lApySbvoE

338. KNOOPPUNT DEBAT: ”Zin en Onzin van de Stadsdeelverkiezingen”. – https://www.youtube.com/watch?v=ZvyPKFVLqF8

337. KNOOPPUNT STADSDEELVERKIEZINGEN – Ondernemers en bewoners Centrum 2018 – https://youtu.be/gYpHUxpabLU

336. KNOOPPUNT STADSDEELVERKIEZINGEN – ‘Slotervaart op de Kaart’ – https://youtu.be/XIM4tyBWoCE

335. KNOOPPUNT STADSDEELVERKIEZINGEN – ‘Komt voor de Bakker’ – https://youtu.be/14qQttJaXBI

334. KNOOPPUNT LETTERSTAD – ‘Koppijn/Roman van Kamal Bergman – https://youtu.be/3zERJQCqXkc

333. RAPPER STROEF bij KNOOPPUNT WESTERPARK – https://youtu.be/m5Y8Pmv1maY

332. KNOOPPUNT VERKIEZINGEN – Kamal Bergman (Geuzenveld-Slotermeer) – https://youtu.be/MULWKhKo6oo

331. KNOOPPUNT WESTERPARK – De Ring van Dekkers – https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=78lMKdX4Ik0

330. KNOOPPUNT VERKIEZINGEN – Shariff Lutfi (Bos en Lommer) – https://youtu.be/sWYfxL_01ns

2017

SEPTEMBER t/m DECEMBER 2017

329. KNOOPPUNT WONINGZAKEN – Interview met Wethouder Ivens – https://youtu.be/qBB1QYFevGc

328. KNOOPPUNT BEDREIGD VERVOER – ‘Tram 14 Mot Blijfe’ zet door! – https://youtu.be/aMd6uss3HrA

327. KNOOPPUNT WESTERPARK – Insprekers tegen Kavel X in Gemeenteraad – https://youtu.be/652mU4aBXtw

326. KNOOPPUNT BENNIE – De Naam van de Neef – https://youtu.be/cmNTVLp3zSY

325. KNOOPPUNT STADSDEBAT – Wethouder Choho over nieuwe bestuurlijk stelsel – https://youtu.be/u_U7mtvuXdo

324. SDZ TV: SDZ – De Kennemers – https://youtu.be/bD1Rrf6s32w

323.KNOOPPUNT WESTERPARK – Burenflits – https://youtu.be/TanmgOPIYGw

322. KNOOPPUNT LETTERSTAD – Multatuli’s Vijanden 2 – https://youtu.be/DqLO1bdR-WQ

321. KNOOPPUNT LETTERSTAD – Multatuli’s Vijanden – https://youtu.be/VgzaovkK63U

320. SDZ TV: ZSGOWMS – SDZ – https://youtu.be/XTk6suZ1qA4

319. KNOOPPUNT WESTERPARK – Programmaraad Westerpark – https://youtu.be/VL7IEeCOt-A

318. SDZ TV: SDZ – Schoten – https://youtu.be/wSbmulPCHsA

317. KNOOPPUNT WERKT! – Amsterdam werkt! – https://youtu.be/cPt1WuJ9j2A

316. KNOOPPUNT WESTERPARK – Zaaiende Advocatuur – https://youtu.be/VcKniGGxSrA

315. KNOOPPUNT TOEGANKELIJK – Irene Scholten – https://youtu.be/UOhVTc4CVxo

314. KNOOPPUNT TOEGANKELIJK – Een bijzonder initiatief van Museum Van Loon – https://youtu.be/DRlS-nm67Xg

313. KNOOPPUNT LETTERSTAD -Wordt lid van het Multatuli Genootschap – https://youtu.be/nuUkkV7nsos

312. KNOOPPUNT VERDWIJNEND VERVOER – Tramhalte bij Amstelhuis opgeheven – https://youtu.be/4xWxiE7jGes

311. KNOOPPUNT STADSDEBAT – Verslag ‘Platform Participatie’ 10 september – https://youtu.be/xxoC7-1c30E

310. SDZ-TV  –  SDZ -Alliance ’22 – https://youtu.be/8OeQoIZr4aU

309. KNOOPPUNT STADSDEBAT – Wethouder Choho over burgerbestuur – https://youtu.be/wfDhDLuSGOE

308. ‘THE STRUGGLE CAN BE ENOBLING’ – Documentaire over pianist/componist Burton Greene – https://youtu.be/pfQGEUslvU4

307. KNOOPPUNT WESTERPARK – Leesloperij – https://youtu.be/239yI7uiz4o

 

==========================

AUGUSTUS 2017

310. KNOOPPUNT OPROEPEN – Petitie tegen uithuiszetting gezinhttps://youtu.be/NWSmtIpGbcY

309. KNOOPPUNT WESTERPARK – Fotografiewedstrijd Zeeheldenbuurt – https://youtu.be/iGwrKJslz34

308. TIJMEN EN TIJMEN – Bij de Dood van een Schilderij – https://youtu.be/EWJ7_asqFtM

307. KNOOPPUNT WONINGZAKEN – Gezin op straat gezet? – https://youtu.be/Ps0gMlv3CRg

306. KNOOPPUNT BESTUUR – Gebiedscommissies in aantocht! – https://youtu.be/ZrSXWDeqQ3A

305. SDZ-TV – Kennismaking met de verenigingsmanager – https://youtu.be/gr_Xzhm1Rng

304. KNOOPPUNT WESTERPARK – De Japanse Duizendknoop rukt op – https://youtu.be/1q9icZyu_Vs

303. KNOOPPUNT WESTERPARK – Geschiedenis van een Standbeeld  – https://youtu.be/9Bpj2NqLfWA

JULI  2017

302. KNOOPPUNT BLAASORKEST – Harmonie-orkest TAVENU/KAPHhttps://youtu.be/DKvMe9waFss

301. KNOOPPUNT BEDREIGD VERVOER – Wat vindt de Partij van de Ouderen?https://youtu.be/8OMp33fNCUg

300. KNOOPPUNT WESTERPARK – De Terugkeer van de Molenhttps://youtu.be/-QRd2hlaQ0o

299. KNOOPPUNT BEDREIGD VERVOER – Tram 14 Mot Blijfe – https://youtu.be/wk82log0Mvc

298. KNOOPPUNT NIEUWSECOSYSTEEM – Presentatie Onderzoek – https://youtu.be/VAvSxtzh6sw

297. KNOOPPUNT BEDREIGD VERVOER -Tram 14 Mot Blijfe – https://youtu.be/tgwhNeeZT_M

296. KNOOPPUNT SLOTERPLAS – Een ‘Stoer’ Plan – https://youtu.be/5Ep66Q0aVMQ

295. KNOOPPUNT WESTERPARK – De Bloeiende Stad – https://youtu.be/LgWIq-8J5Hs

294. KNOOPPUNT WONINGZAKEN – Crisis in Huurdersvereniging Amsterdam – https://youtu.be/GzdUcSz9uWk

JUNI 2017

293. KNOOPPUNT BEDREIGD VERVOER – Upatde ‘Tram 14 Mot Blijfe’ – https://youtu.be/yK8cNOYW7o0

292. KNOOPPUNT WONINGZAKEN – Crisis bij Huurdersvereniging Amsterdam – https://youtu.be/kT7_qqYoi8M

291. KNOOPPUNT WONINGZAKEN – Bewonerscommissie Fannius Scholtenstraat – https://youtu.be/DmWyUI9rlQk

290. KNOOPPUNT OPROEPEN – Petitie:recyclen op Fietsafstandhttps://youtu.be/-8bKIdAdizQ

289. KNOOPPUNT WESTERPARK – Tuinpark ‘Nut en Genoegen’ – https://youtu.be/v1mUCI8hSmk

288. KNOOPPUNT Kbuurt – Winkel verliest laad- en losplaats – https://youtu.be/MgMkOyU3ATU

287. KNOOPPUNT Kbuurt – Hart voor de Kbuurt – https://youtu.be/h8DxYbFvTtE

286. KNOOPPUNT WESTERPARKERS – Boerderij Westerpark – https://youtu.be/RXJyaEfgbuo

285. KNOOPPUNT WESTERPARK -De Opmarsch der Groene Bakken – https://youtu.be/RDKCThxH1VA

284. KNOOPPUNT WESTERPARKERS – Paardenschool Kakelbont – https://youtu.be/MGjz5aPz7Ds

283. KNOOPPUNT DAGVERSLAG – 10 mei 2017/demonstratie Canta’s – https://youtu.be/A6D1_5eu2z0

282. KNOOPPUNT WESTERPARK – Jackie’s Canta – https://youtu.be/fgryhgqj7sk

281. KNOOPPUNT DWDD – ‘Een Ode om te Lachen’ – https://youtu.be/rXxi1B5I7gE

280. ‘Park in Beweging’https://youtu.be/sPN7Rxp1JLA

MEI 2017

279. KNOOPPUNT VAREND ERFGOED – ‘Een Eigenwijze Brug’https://youtu.be/yVCCcPXKUqo

278. BESTUURDERSLATIJN – Stadsdeelvoorzitter over veranderend stadsbestuur – https://youtu.be/rrHHtV24JbQ

277. KNOOPPUNT NIEUWSECOSYSTEEM – Debat over Journalistiek in Amsterdam – https://youtu.be/nmAKQvnAVME

276. De Trompettist – https://youtu.be/CCzxZpGqs9o

275. HET GEZICHT VAN DE STAD – How to Meet an Angel – https://youtu.be/L9Vm1B3xQN4

274. KNOOPPUNT WESTERPARK – Black and white spots – https://youtu.be/df1mw_M57rw

273. KNOOPPUNT NIEUWSECOSYSTEEM – Frenk der Nederlanden over Amsterdams medialandschap – https://youtu.be/QKk5oJZ7LE4

272. KNOOPPUNT WESTERPARK – Vragen van Geert van Schaik over Westerpark in Deelraad – https://youtu.be/2NkxESyHZG4

271. KNOOPPUNT VERDWIJNEND VERVOER – Bewoners over inkrimping Metro 53 – https://youtu.be/ezPwjmzSoZQ

270. KNOOPPUNT VERDWIJNEND VERVOER – Proefballon Metro 53https://youtu.be/y6Vq7zGsdJs

269. KNOOPPUNT VERDWIJNEND VERVOER – Metrolijn 53; de jeugd spreekt – https://youtu.be/WKEJxYS-u8c

268. KNOOPPUNT HERDENKING -Zaanhof 4 mei 2017 – https://youtu.be/ZqXFhWh4QQ0

267. KNOOPPUNT HERDENKING – Natascha van Weezel – https://youtu.be/C5Fw5JIqQgY

266. KNOOPPUNT VERDWIJNEND VERVOER – Inkorting Metrolijn 53 is zorg voor gehandicapten – https://youtu.be/_ZwdVYZ6T4Q

265. KNOOPPUNT VERDWIJNEND VERVOER – Inkorting Metrolijn 53 roept verzet op – https://youtu.be/PKaHGdyS8x0

264. KNOOPPUNT VERDWIJNEND VERVOER – Dagelijks Bestuur Zuidoost tegen inkorting Metrolijn 53 – https://youtu.be/q2gR3i6ey7w

263. KNOOPPUNT/SDZ TV – Het Wonder van de Transformatorweg – https://youtu.be/2HpfZKi

APRIL 2017

262. KNOOPPUNT WESTERPARK – Stakeholders-bijeenkomst over Westerparkhttps://youtu.be/IyExuZ8fjxM

261. KNOOPPUNT WESTERPARK – Aankondiging Westerparkforum 31 meihttps://youtu.be/Iim1tLAdqHw

260. KNOOPPUNT GESCHIEDENIS – Op zoek naar een muurhttps://youtu.be/Uls0zh52exw

259. KNOOPPUNT WESTERPARK – Stadsdeelvoorzitter over ‘Groot Westerpark”https://youtu.be/koDFbYRKTxA

258. KNOOPPUNT SHELLInterview met Duncan Stutterheim over ‘Follow This’https://youtu.be/bM1JJJQwK7s

257. KNOOPPUNT SHELLOproep Duncan Stutterheim voor ‘Follow This’https://youtu.be/Ix5nunRzk7w

256. KNOOPPUNT SHELL – Reportage ‘Follow This’-symposium in A’DAM torenhttps://youtu.be/KxFckPR6Ux4

255. KNOOPPUNT LIJN 14 – Update 12 april – https://youtu.be/1M2M3jZhojA

254. KNOOPPUNT SHELL – ‘Follow This’ wil Shell groener maken. Oprichter Mark van Baal aan het woord – https://youtu.be/yoIdLD9lABo

253. KNOOPPUNT SHELL – Programmamaker Jort Kelder wil Shell groener makenhttps://youtu.be/JYaPZk788Vc

252. KNOOPPUNT SHELL – Gaan de pensioenfondsen Shell groener maken?https://youtu.be/tItzOrWUht8

251. KNOOPPUNT WESTERPARK update – De naam van de brughttps://youtu.be/NsXWeFVuXog

250. KNOOPPUNT LIJN 14 – De Reizigers Adviesraad (RAR) spreekthttps://youtu.be/s3cwuwTrZws

249. KNOOPPUNT WESTERPARK – Een vreemde villa – https://youtu.be/4cxs_0QJtmQ

248. KNOOPPUNT BOS EN LOMMER – Gaat tramlijn 14 verdwijnen?   https://youtu.be/CFe7zaZueqY

247. KNOOPPUNT SHELL – Duncan Stutterheim wil Shell groener maken – https://youtu.be/Etv9sisA0eo

246. KNOOPPUNT SHELL – ‘Follow This’ wil Shell groener maken – interview met medewerker Rob Hulsman – https://youtu.be/_ncsMyXTP1A

245. KNOOPPUNT KACHEL – Wereldwarmte – https://youtu.be/WtbuZwI3bs4

244. KNOOPPUNT SHELL – Fastned daagt Shell uit – https://youtu.be/eN6f0Ermd_c

243. KNOOPPUNT VERDWIJNEND VERVOER – Metrolijn 53 – https://youtu.be/Dat2Dfu3o3k

242 KNOOPPUNT WESTERPARK – Het Vriendelijke Park – https://youtu.be/O9d5wkKvWD0

MAART 2017

241. KNOOPPUNT GEVALLEN MANNEN – Acteur Cees Geel over FIFA Blatter – https://youtu.be/-E0BW2LkG-8

240. KNOOPPUNT VAREND ERFGOED – De Bruine Vloot rukt op –  https://youtu.be/Lbz8Oa6ADec

239. KNOOPPUNT KLEZ – Burton Greene ‘The Struggle can be Enobling’ – https://youtu.be/NhWBeUBcdww

238. KNOOPPUNT WESTERPARK – Oproep voor het WESTERPARKFORUM – https://youtu.be/XRRfMVRKfio

237. KNOOPPUNT WESTERPARK – Jack’s pleidooi voor kunst – https://youtu.be/QvdysVXeh90

236. KNOOPPUNT WESTERPARK – Kunstenaarsvisie op het Westerpark – https://youtu.be/sgzHrEYBTac

235. KNOOPPUNT DOMELA – Wie van de Drie? – https://youtu.be/ayPCCrs0njI

234. KNOOPPUNT ZWERFAFVAL – Zwerfie contra plastic soep – https://youtu.be/tSGy8BvF4Wc

233. SDZ TV – Milano Koenders Voetbalschool – https://youtu.be/nGquO3O5dzk

232. KNOOPPUNT DOMELA – Ontwerper Peter Ulle over het Domela Nieuwenhuisplantsoen – https://youtu.be/Pn9CEKt3DtA

231. KNOOPPUNT DOMELA – Nicolettes Plantsoen – https://youtu.be/yLr3Nw5akmw

230. KNOOPPUNT WILDLIFE – Buurtschaaphttps://youtu.be/hDUjVbfv11E

229. KNOOPPUNT LAWAAI – Stadsstilte – https://youtu.be/dG_NiMu0ZRA

228. KNOOPPUNT LETTERSTAD – Wie was P.W. Janssen – https://youtu.be/GMUi6QuMfmI

227. KNOOPPUNT WEEKEND 4/5 MAART – ‘Van Kruiden en Olie’ – https://youtu.be/a4PvkA-H6x0

FEBRUARI 2017

226. KNOOPPUNT NOORD – Bomen Werktuigstraat worden gekapt – https://youtu.be/WN2eX85Fnhs

225. KNOOPPUNT LIJN 14 – Alternatieven voor als lijn 14 er niet meer is – https://youtu.be/yoMcM-FXzDU

224. KNOOPPUNT LIJN 14 – Nog een middag op de Bos en Lommerweg – https://youtu.be/fZDDTz90bAc

223. KNOOPPUNT LIJN 14 – De opdracht van stadsdeelbestuurder Jeroen van Berkel – https://youtu.be/WRiQ0rKK0t0

222. KNOOPPUNT WESTERPARK – Gabriele van der Linden in Muziekcafé De Pianist – https://youtu.be/n_Fth9b1ZgE

221. KNOOPPUNT LETTERSTAD – ShakespeareNL – https://youtu.be/_ltmiqNMgLs

220. KNOOPPUNT WILDLIFE – Bickerbokkenhttps://youtu.be/s8HOnmCY4Dg

219. KNOOPPUNT LIJN 14 – Waarom Tramlijn 14 moet blijven – https://youtu.be/ID50_Glpmhk

218. KNOOPPUNT WESTERPARK – Mercedessen in het Westerpark? https://youtu.be/lzT4GSr33EY

JANUARI 2017

217. KNOOPPUNT LETTERSTAD – ShakespeareNL oproep – https://youtu.be/LSQT5iOfuvM

216. HET GEZICHT VAN DE STAD – ‘De Verdwenen Boer’ – https://youtu.be/rMXkCjcRYiM

215. KNOOPPUNT BOS EN LOMMER – Gaat tramlijn 14 verdwijnen? – https://youtu.be/CFe7zaZueqY

214. KNOOPPUNT LETTERSTAD – Wie is Jacob Campo Weyerman? https://youtu.be/-WPWIe6ituE

213. KNOOPPUNT WESTERPARK – Word lid van Huurdersvereniging Westerpark! https://youtu.be/Gct71d9AC5s

212. KNOOPPUNT WESTERPARK – Restaurant weg door vuilnis op straat? – https://youtu.be/4zWKQQaJQlg

211. KNOOPPUNT WESTERPARK – Film in de Horizon – https://youtu.be/4LH7WHkvUKM

210. KNOOPPUNT VAREND ERFGOED – De Tjalk Rensiena bij het Prinseneilandhttps://youtu.be/8acFC9wC5-4

209. KNOOPPUNT WESTERPARK – Gezocht: een naam voor een plein – https://youtu.be/1kmJioZ6p-A

208. KNOOPPUNT BOS EN LOMMER – GVB wil tramlijn 14 opheffen – https://youtu.be/kiim90LTJpw

207. KNOOPPUNT VAREND ERFGOED – De tjalk Rensiena (oproep) – https://youtu.be/XdmbXcIQAOk

206. KNOOPPUNTJE – GVB wil tramlijn 14 opheffen (oproep) – https://youtu.be/zu64qDCoJgQ

205. KNOOPPUNT WESTERPARK – Buurtrondgang 6 januari (Driekoningen) – https://youtu.be/Y46UaeUPyPE

204. KNOOPPUNT WESTERPARK – Geert van Schaik (SP) over het Westerpark – https://youtu.be/Dq8qNPp50H0

 

2016

203. KNOOPPUNT WESTERPARK – Prachtpuntjehttps://youtu.be/swCpPDEkYF0

202. KNOOPPUNT WESTERPARK – Kioskenschemeringhttps://youtu.be/huKwB2ggOu8

201. KNOOPPUNT WESTERPARK – Brug zonder Naamhttps://youtu.be/G0ccO6aBp1Y

200. HET GEZICHT VAN DE STAD – Vierwindstrekenbrug – https://youtu.be/BCeZglfUskg

199. KNOOPPUNT -Gemeenteraadslid Marilia Laseur (CDA) over SALTO – https://youtu.be/V00mdOHRg6I

198. KNOOPPUNT WESTERPARK – Oproep Geert van Schaik (SP) over Westerpark – https://youtu.be/9J43Z1_MQRY

197. HET GEZICHT VAN DE STAD – ‘Rustende Tuinder – https://youtu.be/jyPsb6SNvuA

196. KNOOPPUNT WESTERPARK – ‘Het kan dus wel…” – https://youtu.be/i9B2zdIK9q8

195. KNOOPPUNT 28 oktober 2016- https://youtu.be/Ycisn03FDxI

194. KNOOPPUNT – Muziekles 1 – https://youtu.be/rOF4WUXzrqo

193. KNOOPPUNT BAMBOEHOEK – https://youtu.be/O0L9FZyN9ko

192. KNOOPPUNT – ‘An die Musik’ – https://youtu.be/gdLpBvrbLFU

191. KNOOPPUNT- Het Beeld van Jacob – https://youtu.be/_yPc5E6GVnQ

190. MULTATULI TV – Wordt de A10 Multatuli-ring – https://youtu.be/Vh4ibOkt2qc

189. KNOOPPUNT/MULTATULIT TV – Hassans dadels – https://youtu.be/4fVODVNGQ9k

188. KNOOPPUNT – Makerversity 2016 – https://youtu.be/PlJQ0VPvhFc

187. KNOOPPUNT WESTERPARK – Tunnelvisie – https://youtu.be/nu1Q2kW5qMI

186. KNOOPPUNT – Het bamboe fietsje – https://youtu.be/IsrSLoV3frU

185. KNOOPPUNT – ‘Psycreatic help’ tijden ‘Amsterdam Maker Festival’ – https://youtu.be/M72d7jqovNM

184. KNOOPPUNT FabCity – Cyclespace – https://youtu.be/ox_cqrOR9PY

183. KNOOPPUNT – Domela Nieuwenhuisplantsoen gered! – https://youtu.be/UoyrSxd-Ljk

182. KNOOPPUNTJE – Cato Fluitsma speelt op Domeladag – https://youtu.be/VlfoGsPbqGU

181. KNOOPPUNT – Jericho in Westerpark – https://youtu.be/N9Dux9V4Y_s

180. KNOOPPUNT WESTERPARK – Poppenkast Domela – https://youtu.be/5h213mOQYo4

179. SDZ TV – Verslag SDZ-DRC – https://youtu.be/Ys43JrlNIgw

178. KNOOPPUNT/DE LEVENDE LETTER – Burgemeester van de Laan haalt Dante Alighieri aan – https://youtu.be/pX1DtLoOYWI

177. KNOOPPUNT DIERVRIENDELIJK – Zicht op Zwanen – https://youtu.be/ITPA_6XL29M

176. KNOOPPUNT WESTERPARK – Update Bruidsjurk – https://youtu.be/I-w-f8SmeSM

175. KNOOPPUNT WESTERPARK – Gevallen Jurk – https://youtu.be/KU95x_Xvpn4

174. KNOOPPUNT WILDLIFE – Een jachtpoes in Landsmeer – https://youtu.be/m7s-dwK1YQs

173. KNOOPPUNT WESTERPARK – Poppenkast Domela – https://youtu.be/Hcli3Zozg1Y

172. KNOOPPUNT WESTERPARK/SDZ TV – Rustmomenten – https://youtu.be/jN9pP0J9krM

171. KNOOPPUNT WESTERPARK – Pit Hermans speelt in Domela Nieuwenhuisplantsoen – https://youtu.be/bvfZ0BxLZFg

170. KNOOPPUNT WESTERPARK – Poppenkast Domela – https://youtu.be/8pFsuBL2zOc

169. KNOOPPUNT WESTERPARK/VAN STIRUM TV – Fotoclub in De Koperen Knoop – https://youtu.be/t2apYOXLojs

168. KNOOPPUNT – Promo documentaire over musicus Burton Greene – https://youtu.be/GigZuuh4FRI

167. VAN STIRUM TV – Reigers in Westerpark – https://youtu.be/HSyIukToLp8

166. KNOOPPUNT – Eerste uitzending september 2016 – https://youtu.be/vnasLd_FVqg

165. VAN STIRUM TV – Red de Staatskrant – https://youtu.be/OpHUl2oaoR4

164. DE LEVENDE LETTER – Anne Vegter, Dichter de Vaderlands – https://youtu.be/JRFYuCQ-YXE

163. DE LEVENDE LETTER – Manoushka Zeegelaar Breeveld – https://youtu.be/AeNLTt-a3Hk

162. KNOOPPUNT – FabCity en het huis van timberhout – https://youtu.be/8Pq4GpEUUYE

161. KNOOPPUNT – Volkstuinpark ‘Amstelglorie’ staat onder druk – https://youtu.be/NKMrbWB9gaY

160. KNOOPPUNT – FabCity, het Huis van Hennep – https://youtu.be/C83AyvdITUM

159. KNOOPPUNT – Waarom Volkstuinpark ‘Amstelglorie’ moet blijven – https://youtu.be./3fQ1N9HgtpI

158. KNOOPPUNT – Fair City Fietstocht – https://youtu.be/U_pnvBcIxoE

157. VAN STIRUM TV – Compilatie – https://youtu.be/V1oF19prix4

156. DE LEVENDE LETTER – De VoorleesExpress – https://youtu.be/U6WBVrCmI6k

155.  VAN STIRUM TV – Worden brugwachtershuisjes hoteldependances? – https://youtu.be/Y-otmddC5dI

154. VAN STIRUM TV – Tunneltekening – https://youtu.be/DbOZBRA7En4

153. VAN STIRUM TV – Een niet te handhaven muurschildering – https://youtu.be/lzzgzrE1qho

152. DE LEVENDE LETTER/KNOOPPUNT – Boekpresentatie ‘Verraad’ van Roel van Duijn – https://youtu.be/p1iig1OkLDU

151. VAN STIRUM TV – ‘Gerolf kwam niet’ – https://youtu.be/ZGVMLGVjASc

150. KNOOPPUNTJE – Stichting Ukraine Today – https://youtu.be/OGfcL4oyfaM

149. SDZ TV/DWS-SDZ – https://youtu.be/WT_CpyaZS9U

148. KNOOPPUNT – Petitie Haarlemmerpoort – https://youtu.be/6-62ihuIpU0

147. Raadslid Marilia Laseur (CDA) over lokale media – https://youtu.be/lyJsreMW6Fo

146. KNOOPPUNT – Gemeenteraadslid Marcel van de Heuvel (D66) over lokale media – https://youtu.be/7powxzZe7mA

145. VAN STIRUM TV -Effe bij Moeder An – https://youtu.be/iDWa9w6Uorw

144. KNOOPPUNT – Gemeenteraadslid Nelly Duijndam (SP) over lokale media – https://youtu.be/_7m5cKPx7-A

143. DE LEVENDE LETTER -Reunie ‘Palabras’ in Paradiso – https://youtu.be/7nwp2zq80Z4

142. DE LEVENDE LETTER – Reunie ‘Palabras’ in Paradiso – https://youtu.be/6sYkbdsA8xM

141. VAN STIRUM TV – Buurtdominee roept op tot naamsverandering Houthavenpark – https://youtu.be/cZ_jm5PvtLg

140. VAN STIRUM TV in Ruigoord – Burton Greene met Klez-Edge – https://youtu.be/QFy_0y6XwZA

139. VAN STIRUM TV – Shirma Rouse in North Sea Jazz Club – https://youtu.be/Xtrj7s7Fi00

138. DE LEVENDE LETTER – ‘Palabras’ in Paradiso/Marjolijn van Heemstra – https://youtu.be/De6xckr0-As

137. KNOOPPUNT – Gemeenteraadslid Pia van den Berg (PvdA) over lokale media – https://youtu.be/1kkIF69SSWQ

136. DE LEVENDE LETTER – ‘Palabras’ in Paradiso/Ntjam Rosie en Curtis – https://youtu.be/q1ri9vbgh4A

135. DE LEVENDE LETTER – ‘Palabras’ in Paradiso/Patricia Foster – https://youtu.be/QTkyWvqzryc

134. DE LEVENDE LETTER – Spoken wordmanifestatie ‘Palabras’ in Paradiso – https://youtu.be/0IQmSVntI_k

133. DE LEVENDE LETTER Februari 2016 – Dichter /Vertaler Donald Gardner – https://youtu.be/8qToF0OS-M0

132. LEVEND LETTERTJE – Poezie ligt inderdaad op straat – https://youtu.be/uf6jq_HofdU

131. KNOOPPUNTJE – Wie zich te hard op de borst klopt? – https://youtu.be/eq92PhfPerQ

130. KNOOPPUNTJE – Met de rolstoel naar Amstelhoeck? – https://youtu.be/v3xlU4N_03w

129. DE LEVENDE LETTER – ‘Palabras’, Spoken Word in Paradiso – https://youtu.be/bbnmehlECx4

128. SDZ TV – De Milano Koenders Voetbalschool – https://youtu.be/oMO3hmUP5eo

127. VAN STIRUM TV/KNOOPPUNT – Commissievergadering Lokale Media (bewerkte versie)

126. SDZ TV – Verslag SDZ – RZC (tweede helft) – https://youtu.be/7mOFvhQSHzk

125. SDZ TV -Een impressie van een zaterdagmiddag bij SDZ – https://youtu.be/8UqNfSpHnec

124. VAN STIRUM TV – Een niet te handhaven muurschildering? – https://youtu.be/LIbUuFvJ8ec

123. KNOOPPUNT – Een merkwaardige uitspraak van D66-woordvoerder Marcel van den Heuvel – https://youtu.be/sZ0bTwJEcuE

122. KNOOPPUNT – VAN STIRUM TV-producent ambieert hoge post bij Publieke Omroep Amsterdam – https://youtu.be/xx6UjFe4ye

121. DE LEVENDE LETTER – Frans Kellendonk in boekwinkel Minotaurus – https://youtu.be/g8WttKdcMSI

120. KNOOPPUNT – Post Mortem – https://youtu.be/V5ImqUSKXBQ

119. KNOOPPUNT – oproep buurtkrant IJ-OPENER aan wethouder Lokale Media – https://youtu.be/VnY5z78VOMk

118. KNOOPPUNT – Raadscommissie vergadert over Lokale Media – https://youtu.be/_hxb2dp_Vqs

117. KNOOPPUNT INTERNATIONAL – Free Hugging on Dan Square – https://youtu.be/JXusObANgZM

116. KNOOPPUNT/VAN STIRUM TV – Interview met redacteur buurtblad IJ-opener – https://youtu.be/-Kl-i6NLKG8

115. KNOOPPUNT – Eerste officiele uitzending – https://youtu.be/7iqrzRf5GGI

 

VAN STIRUM TV

 

114. VAN STIRUM TV – Videobrief aan Gerolf Bouwmeester en KPN – https://youtu.be/SL2kM7UGZu8

113. VAN STIRUM TV – ‘Bardot wordt ‘Eetcafé Lodewijcks’ – https://youtu.be/dIvO1lNdxvk

112. VAN STIRUM TV INTERNATIONAL – Roel van Duijn over het Oekraiene-referendum – https://youtu.be/mgWk6bD3hVs

111. HORECA IN DE HAARLEMMERPOORT? – https://youtu.be/QbxbVoE83YM

2015

110. MULTATULI, KLOKKENLUIDER OF QUERULANT? https://youtu.be/RB7kY5yofe8

109. MULTATULI, KLOKKENLUIDER OF QUERULANT? JEROEN WESTER.

108. MULTATULI, KLOKKENLUIDER OF QUERULANT? WINNIE SORGDRAGER https://youtu.be/V6qTW6xX0XY

107. BAKFIETS GESTOLEN – https://youtu.be/qWCqlp2GAPw

105. VERANDER DE WERELD, KOOP SHELL – https://youtu.be/QmauQWgosrc

105. FILMS IN BUURTHUIS ‘DE HORIZON’ – https://youtu.be/sP6aEoxtEg8

104. REMCO CAMPERT LEEST  VOOR IN DE NASSAUKERK – https://youtu.be/MUroRxIq4Cs

103. VAN STIRUM TV 13 NOVEMBER 2015 – https://youtu.be/-YL-xFrxpKQ

102. WORDT DE AMSTERDAMSE A-10 DE ‘MULTATULI-RING’? – https://youtu.be/qmr3I8nckTg

100. MULTATULI, KLOKKENLUIDER OF QUERULANT? RONALD VAN RAAK. – https://youtu.be/lS99h8ohNg0

99. INTERVIEW MET STADSDICHTER ANNA ENQUIST – https://youtu.be/WnmqmHNcGw8

98. MULTATULI, KLOKKENLUIDER OF QUERULANT? PHILIP VERMOORTEL – https://youtu.be/7SxPI13_TMc

97. IMPRESSIE VAN DE FNV-DEMONSTRATIE VAN 12 SEPTEMBER 2015 – https://youtu.be/GNgwf01CpBA

96. SDZ BEGINT HET SEIZOEN 2015 -2016 STERK                  – https://youtu.be/C5vKgVeIg94

95. WIE HELPT DEZE DAME MET DE NEDERLANDSE TAAL? – https://youtu.be/DNtZQsYFQ4Q

94. BOOKCROSSING, OOK IN ONZE BUURT    –                           https://youtu.be/iqLaaQbeHEE

93. 100% DOMELA NIEUWENHUISPLANTSOEN               –       https://youtu.be/mBSwNMfw-yo

92. SPORTDAGEN BIG ALI (aankondiging)                          –      https://youtu.be/QN4qqUlvTxs

91. WONINGNOOD AAN DE HERENGRACHT IN 2025            –    https://youtu.be/kP_azuYYFPg

90. DE WEEK VAN DE ALFABETISERING (aaankondiging)      –   https://youtu.be/lGULiNrFY_k

89. ZONNEPANELEN OP PRAXISGEBOUW                            –     https://youtu.be/UmA6QwRdKjY

88. REMCO CAMPERT IN NASSAUKERK (aankondiging)      –    https://youtu.be/WG7-JKtjSFw

87. SCHILDERIJEN HEDWIG VAN DER HEIDEN IN OBA SPAARNDAMMERBUURT –  https://youtu.be/D5FfW7E_VV4

86. VIEZE REGELS                                                             –       https://youtu.be/Hog3WddxSXU

85. STALINS WESTERPARK                                                 –      https://youtu.be/8fycsvi-hFE

84. NAPOLEON IN VOLKSTUINPARK SLOTERDIJKERMEER   –   https://youtu.be/J85Co4WeUUI

83. ELECTRICITEITSMOZAIEK VAN HOGENDORPPLEIN          –        https://youtu.be/zNqkJ4QJIIE

82. STICHTING MUZIEK OP SCHOOL IN DE BRON                   –  https://youtu.be/uYsdP-U4uOQ

81. BAR RESTAURANT BARDOT                                              –   https://youtu.be/4p7VbSV3tNo

80. VAN STIRUM TV 29 mei                                                     –    https://youtu.be/14kki7MUY9E

79. SEIZOENSCOMPILATIE SDZ (amateurvoetbal)            –   https://youtu.be/DQV7TZKnik4

78. ZONNEPANELENPROJECT GWL ECOSTROOM VAN START – https://youtu.be/S367PXHAFcA

77. SDZ TV: SDZ – DIOS (amateurvoetbal)                                          –    https://youtu.be/Hny0T6b7H4U

76. VAN STIRUM TV 22 mei                                                  –    https://youtu.be/bnhMceQbRxU62.

75. GEEF ONS DE STAATSKRANT                                     –    https://youtu.be/QIFamJlnk34

74. VAN STIRUM TV 8/15 mei                                             –   https://youtu.be/K7Nfd_Yfv4M

73. SDZ – SV Nieuw West (amateurvoetbal)                       –     https://youtu.be/OSlVXICUN7Q

72. LEESCLUB VOLKSTUIN SLOTERDIJKERMEER      –      https://www.youtube.com/watch?v=dcVSsvooqYo

71. BUURTFLITS – in afwachting van Koningsdag            –        https://youtu.be/Oe8-SlzrP-k

70. SALTO-UITZENDING 3/10 april                                  –       https://youtu.be/V93dspkTZ7s

69. NEMOLAND                                                                      –        https://youtu.be/70vuAkMfKIc

68. LET OP UW WOONDUUR!                                              –      https://youtu.be/r9As7LBFgB0

67. PRIMEUR (NEMOLAND WORDT BEDREIGD)        –       https://youtu.be/p0VgOKv1NiU

66. SNACKBAR ONZE HANNIE                                             –    https://youtu.be/9_V_NXzwTGI

65. SALTO-UITZENDING 27 MAART 2015                       –       https://youtu.be/omVYXSfYjaY

64. HOE SCHOON ONS PARK!                                               –  https://youtu.be/dG7bSUPTVNc

63. DE WAARHEID OMTRENT EEN NAAMBORD 2       –          https://youtu.be/Ks8kmFdT84U

62. LENTE BIJ BIG ALI                                                              –         https://youtu.be/Xrs_O8dOwcw

61. SDZ – KROMMENIE (amateurvoetbal)                            –           https://youtu.be/cYVwR6LPjIY

60. DE ROLLENDE KEUKENS 2014                                        –             https://youtu.be/sWXDwrBXkas

59. SALTO-UITZENDING 27 feb./6 maart 2015                   –          https://youtu.be/zXq97SdOoaw

58. WAT GEBEURDE ER OP VRIJDAG 13 FEBRUARI IN VOLTA – https://youtu.be/p75SSOFiyvk

57. VREDESPLEIN                                                                  –                 https://youtu.be/yL-g7eRoowc

56. ”BOER BORIS GAAT NAAR ZEE” – poppenspel in de bibliotheek    http://youtu.be/g9Z5l6kDwJk

55. WISSELING VAN DE WACHT BIJ HUURDERSVERENIGING WESTERPARK – http://youtu.be/BJe0ngeb_C4

54. SDZ – SAENDEN (amateurvoetbal)                                  –           http://youtu.be/LAFFaSh8o6Y

53. DE WAARHEID OMTRENT EEN STRAATNAAMBORD    http://youtu.be/pkTc7SYs2jE

52. JOHNNY ONTMOET SHAFFY IN HET POLANENTHEATER  http://youtu.be/0tuKfQ9ZTo0

51. CAFE DE PIANIST                               http://youtu.be/8WIhwINfi7g

2013/2014

50. DEBAT NASSAUKERK: WAT IS ONS ANTWOORD OP POETIN? http://youtu.be/AFmP4gRPlZo

49. LITERATUUR: DE LEVENDE LETTER 1 – Het Multatuli Genootschap    http://youtu.be/l3jeWZ8vIk4

48. SPORT: SDZ gaat de winterstop in   (amateurvoetbal)  http://youtu.be/VgeiobkDfto

47. SPORT: SDZ – Westzaan (amateurvoetbal)         http://youtu.be/zLPW__pY59M

46. EINDHALTE LIJN 22 GAAT VERDWIJNEN  http://youtu.be/9dC47worBU8

45. KUNSTKIJK  – Arie Vervelde Forever                                    http://youtu.be/qVmX5BczNb8

44. GROENBLIK – De Kruidenkoning van de Spaarndammerstraat   http://youtu.be/yZSLx-pWyAI

43. SPORT – SDZ -Zaandijk (Amateurvoetbal)                                             http://youtu.be/b68Fqx7GHp4

42. GEBOUWSCHOUW – Jongerencentrum Volta                       http://youtu.be/KzLbAMTbFIo

41. JONKER TV – Purmerends activist Dirk Jonker                       http://youtu.be/uNXvooBPtGo

40. BUURTBLIK – De Waarheid achter een Straatnaambordje    http://youtu.be/ERXrWoM2Lxg

39. MULTATULI TV – Lezing Wim Coster over ”De Zaak van de Weduwe Pruimers”                             http://youtu.be/Qolo5WdKRik

38.GROENBLIK – Requiem voor Twee Bomen?                      http://youtu.be/hKFxpAeKREU

37. BUURTSCHOUW – Gehandicaptenproblemen                          http://youtu.be/eix0eOWAjjY

36. WONDERFLITS –  Gerard Reve                                        http://youtu.be/Xl0Epm6LW-I

35. OPROEP – Advocaten gezocht!                                                      http://youtu.be/LUT_sFchPXQ

34. VALENTIJN TV – Martin Bonnes’ lesjam bij De Horizon          http://youtu.be/ib2z3jr8R8w

33.BUURTBLIK – Een zondagmiddag in de Staatsliedenbuurt    http://youtu.be/RkYc8ghWTQM

32. GROENBLIK – Een Bijenhotel in de Bentinckstraat       http://youtu.be/8igL6QE49AY

31. INTERNATIONAL – Oekraiene-demonstratie Museumplein – https://youtu.be/sRCCLOtL4TM

30. MERKWAARDIGE SEKTE IN DE STAATSLIEDENBUURT – https://youtu.be/xaZZgJpG1L8

29. HEKKEN IN HET PARK – https://youtu.be/Dtx8OnmlJDw

28.ACTIE TEGEN STOEPFIETSEN – https://youtu.be/IW_nqxOnqEk

27. PLANTSOENOVERLEG IN HORIZON – https://youtu.be/UPM_28988C4

26. HOED U VOOR ZENDMASTEN! – https://youtu.be/mrR9VDVmkQ0

25. VERGETEN VERKEERSPLAN – https://youtu.be/P-nW5TbmADE

24. DE PAREL VAN ZANDVOORT – https://youtu.be/NNY_9T9UAoc

23. MUZIEKCIRKEL WESTERPARK – https://youtu.be/lKiu6Tpv7Fg

2014

VAN STIRUM TV 2013

22. Buurttekens 

https://www.youtube.com/watch?v=IHluTgOm-xg

21. ‘A Gift to Amsterdam’ – Tentoonstelling in De Horizon

https://www.youtube.com/watch?v=qNLGGIqEmFQ&t=38s

20. Aankondiging Schaken op het Plein in mei – 

https://www.youtube.com/watch?v=1tCd7Q-Dff4

19. KEVERTCULTUS – Een merkwaardige sekte in de Staatsliedenbuurt

https://www.youtube.com/watch?v=glJ6A559xbs

18. FOOIFRAUDE? – https://www.youtube.com/watch?v=I-WfsN2Buug

17. KRITISCH BUURTFENOMEEN – Big Ali

 

16. HAAGSE BUURTSCHOOL – MEDEWERKSTER ‘DE KOPEREN KNOOP’ OVER DE ‘HAAGSCHE SCHOOL’ – https://youtu.be/-ka5HSVy7aM

15. VAN STIRUM TV: MACHTSGREEP – Een lezing in drie delen door Ben Hamburger uit de Staatsliedenbuurt over de rol die verschillende naamdragers uit deze buurt speelden bij de vorming van het Koninkrijk der Nederlanden.

Deel 1. https://www.youtube.com/watch?v=4TVjPf-V2PU

Deel 2. https://www.youtube.com/watch?v=VR4xNkAc7iY

Deel 3. https://www.youtube.com/watch?v=En4oQDi1zaI

14. BUURTSTRALING – Fannius Scholtenbuurt in opstand tegen telefoonpaal

13. HALEWIJN, EEN BUURTVANDAAL?

12. BUURTMALLEMOLEN – repetitie van musicalvereniging DOS in het Polanentheater

11. STADSDEELPOEZIE – Stadsdeelteksten kernachtig gebracht

10. STADSDEELKWANT – Een vreemde snuiter in onze buurt

9. PERKENPROMENADE – Kunstenaar Pavel van Houten brengt natuurverschijnselen uit de buurt in beeld, in vijf delen – 

8. BUURTKRANT ZOEKT VRIENDEN – Hoofdredacteur Mark Ubbink over de bedreigde Staatskrant

8. VAN STIRUM TV – Derde aflevering

Perkenpromenade

7. MUZIEKCIRKEL WESTERPARK

https://www.youtube.com/watch?v=lKiu6Tpv7Fg&t=15s

6. HAAGSCHE BUURTSCHOOL 

Medewerkster van De Koperen Knoop Yolande Elzinga maakt schilderijen in de stijl van de Haagsche School

https://www.youtube.com/watch?v=-ka5HSVy7aM

 
5. ONZE BUURT EN LOUIS DE FUNES
 
Van Stirum TV sprak met Kimbel Bouwman, redacteur van de Staatskrant, die de eerste Nederlandse biografie over Louis de Funès schrijft.
 
 
4. ZUIDPUNTPLANNEN
 
Bewoners willen op hun eigen wijze een stukje van de buurt inrichten
 

3. BUURTSNERT

Buurtmerkwaardigheden, vastgesteld door een bevlogen buurtgenoot.
 

2. ZONNEPANELEN IN DE BUURT

GWL Ecostroom haalt zonne-energie naar de Staatsliedenbuurt.

https://www.youtube.com/watch?v=k87p1KKWsPk2

1. WEGGEEFWINKEL 
 
Bij de buurtboerderij aan de Spaarndammerdijk bevindt zich een winkel waar men niet hoeft te betalen.
 

Advertisement